Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Régen én is jártam az országot gépekért . Most meg lett volna több is amit szívesen megvennék de a fuvar vetekszik a gép árával messziről nem éri meg elhozatni . kb 2tonna fölött gondolom

jani300

Te ! Ócsóbban má csak nem adom . Csak az négy sörömbe van hogy félretették .[#nevetes1]

svejk

E-mail megy magánban.

vadember

Ma 350 mm-hosszú anyagot kellett volna megmunkálnom.Csúccsal megtámasztva ahogy kell, de amikor elkezdtem átmérőzni beremegett az anyag.Kipróbáltam váltólapkással,HSS késsel forrasztott lapkással, az eredmény ugyan az.A szánok prizmáit annyira ráállítottam, hogy már nehéz tekerni a kerekeket. A tokmánytól kb. 200 mm távolságban szűnik meg a remegés. A főorsón 0,05 mm-t tudok emelni a tokmány közepénél mérve. Eddig még nem kellett ilyen messze esztergálnom, semmilyen remegést nem tapasztaltam még leszúráskor sem. Átmérőben simán levettem egy fogásból 10-12 mm-t, meg sem kottyant a gépnek (TOS S28). Most 0,5 mm is sok neki ennél a távnál.
Valakinek valami ötlete, hogy hol van a baj?

D.Laci

Anyag átmérő?

Sanyi Bá

A szegnyereg vagy a forgócsúcs felé keresd a hibát, esetleg a csúcsfurat nem jó(lehetséges hiba ha rövid a csúcsfurat furat hossza és a forgócsúcs hegye támaszt).  

4um5b65d

Az anyag rezonál ilyenkor legtöbb esetben.
Fordulatot visszább venni, vagy játszani a fordulattal. Elindítod a gépet, majd leállítod elektromosan, úgy hogy a mechanikai tehetetlenség még vigye a forgácsot, majd újra elindítod. Előtolást általában növelni, a fővágóélet 5-45 fokba beállítani. Kés rádiuszát kisebbre venni, a kés forgácstörőjét laposabbra köszörülni.
A szegnyereg hüvelyt is rögzítsd.

000000000

Én ahol megtanultam esztergálni ott az ilyen pontos cuccokat amiknek max 1-2 század a tűrése azt egy siklócsapágyas gépen esztergáltuk meg,mert a nagy gép ami 2x akkora súlyban is mint a kicsi és zsír új csapágyak vannak benne több százezer ft értékben beremegtette az anyagot.

s2k5ycubj

Csatlakozom az előttem szólókhoz,ha nincs futóbábod akkor forrasztott lapkás 75°-os késsel,frissen köszörülve(hegyesre,rádiusz nélkül!),lassú fordulat és nagy előtolás. A múltkor kellet 105mm-es átmérőben és 1500 hosszú anyagot esztergálni. Az előbb említett kés,100-as fordulat és 1mm előtolás. Na így nem remegett...

4um5b65d

Páran most majd meglepődnek, hogy a 100-as anyag is milyen "gyenge" tud lenni, pedig bizony, hogy így működnek a dolgok. :)

s2k5ycubj

Ez így van,vagy lehet még tökölni a bábokkal. Sajnos másképp nem megy. Ekkora anyagnál a gép már nem rezonál a nagy tömeg miatt.

KoLa

Ezért jó az E400-s, mert kúpos bronzcsapágyazása van, és nagyon ritkán remeg, még le tudom szúrni az 50-s, c45-t, 200mm-re kilógatva is!

4um5b65d

Az semmi....
TOS-on a leszúró kést lógatom ki 200mm-re....
[#vigyor3]

Szedlay Pál

Az semmi .....
Én meg az anyóst a tizedikről 2m-re.
Bocs az off-ért.

KoLa

Az semmi![#nevetes1]
Műanyagba gondolom működne a 'levegőből'a 400-as átmérő leszúrása, de akkor 800-nak kell a hely a keresztszánodon[#nevetes2]