Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Virbo

Nincs nagyobb átmérőm, amin normálisan tudnék mérni sajnos. :(

s2k5ycubj

Szia! Ha kell még szólj,van abból a vasból még amiből vágtunk a múltkor.

Virbo

Nem volt görbe?  
Attól tartok, hogyha bontok egy ilyet, akkor nem tudnám eldönteni, hogy a tokmányom üt, vagy a rúd... :)

mxjj54gxi

Ezüstacél rudakat tapasztalatom szerint nagyon pontosan köszörülik. A Bronzkernél van, 2métert meg kell venni sajnos, és kb 2 századdal vannak a névleges méret alá köszörülve, de talán még így is érdekes lehet neked.

Csuhás

Köszi, de ezt meghagyom másnak. Nekem mk4 kúp kellene ezt a meredek kúpot kár volna átfaragni.

4um5b65d

Ezt azért gondold végig még egyszer....
Attól, hogy különböző átmérőkön más és más az ütés az nem azt igazolja, hogy a tárcsa kopott.

Különböző átmérőknél a pofák nyílása is különböző , attól függően, hogy a pofa horony teljes egészében felfekszik e a tokmány testen. Ha a pofa belóg a tokmány furatába, vagy axiálisan kilóg a tokmány testből, úgy azonnal megváltozik minden. Feltételezve, hogy a hornyoknak van némi kotyogásuk.  
A másik pedig az, hogy a síkmenetes tárcsa spirális mivolta miatt minden pofához más más rádiuszú ívvel kapcsolódik a tárcsa.
A pofákon levő "menetszakaszok" voltaképp nem spirális ívet követnek , így könnyen belátható, hogy ha máshová tekerjük a pofákat akkor a pofák "menete" is más-más ponton találkozik a spiráltárcsával.
A spiráltárcsa legkisebb íve a tokmánypofa geometriai felező vonalához sokkal közelebb lesz, mint a tárcsa legnagyobb íve. A nagyobb ív inkább a pofa széle felé kapcsolódik a pofa "menettel".
Ezért van például az, hogy ha egy pofát sokat használnak mondjuk a kisebb átmérők szorítására akkor az a pofa sokkalta rosszabbul fog futni a nagyobb átmérők esetén, annak ellenére, hogy a spirál tökéletes állapotban van.

Virbo

Ezek alapján pofaszabályozáskor nem lehet "gond" abból, ha a pofa kilógó részén szorítok, és úgy szabályozok? Mennyire kell meghúzni ilyenkor a pofákat?

A másik: Régebben csináltam egy hornyot a pofákba, hogy hézagolókat, meg hasonló gyűrűket be tudja fogni. Ellenőrizni nem tudom, de elvileg ez is üt a pofa belső felületéhez hasonlóan.
Namármost ha ebben megszorítok valamit, és így simogatom meg a belsejét az jó lehet? Értem ezalatt, hogy az esetleges ütés miatti nem egyenletes szorítás nem szól bele a szabályozott felület központos futásába?
(Remélem értitek mit akarok kihozni ebből)

4um5b65d

A "másik" kérdésedre azt mondom, hogy teljesen mindegy, hogy mennyire fut az a kiesztergált váll, a szabályozást nem zavarja be.
A szorító erő tekintetében egy 3 pofás tokmánynál minden pofára ugyanannyi jut. 4 pofásnál már más a helyzet. Ott szükséges a befogott gyűrűnek a megroppantása, hogy közel azonos erő jusson minden pofára.

Az első kérdésedet nem értem. Mi lóg ki és merre ?

r2u4n063m

A tokmánytest nem üt a tárcsához képest?  
Nemrégiben levettem magam is a tárcsáról a tokmányt, vissza rakva ütött, mert annyit engedtek a csavarok elmozdulni. Kióráztam, 4-5 századot üt most a tokmány külsején mérve. Persze, lehet hogy én másról beszélek... :)

Virbo

Az oldaladon furatokba helyezett csapokkal szorítasz meg egy gyűrűt szabályozáskor. Viszonylag messze a hornyoktól.  
Ha a hornyok kopottak, nem lehetséges, hogy a pofa úgymond befeszül?

Virbo

A tokmánytest nekem üt, de nem különösebben zavar, mert szerintem az nem fut normálisan gyárilag sem. Sőt mikor feltettem rámértem először akkor is rámértem. Gyorsan el is raktam az órát... :)

svejk

Őszinte leszek, elolvastam egy szuszra, de nem tudtam felfogni, később majd még próbálkozom :)
Én mondjuk feltételeztem hogy a hornyok nem kopottak, és csak a síkmenetek kapcsolódása lebegett a szemem előtt.  
Én valahogy úgy vettem észre hogy a síkmenet a tárcsán hamarabb kopik mint a pofákon. Persze mindhárom pofánál egyszerre kellene kopnia és az nem okozna excentritást.

svejk

Hé' Mester!
Akkor lehet a #22183 is hülyeség, csak az én eszetlen agyszüleményem?

4um5b65d

Hát persze, hogy hülyeség...
Itt mindenki precízen akar dolgozni minden esetben, épp ezért a nullás diónál húzza meg mindenki.
Megint Te lógsz ki a sorból.... :)))

Egyetlen hátrányát látom az állandó nullás diónál való rángatásnak, hogy kikopik az adott dió. Épp egy ilyen dióval küzdök már pár hónapja a kedvenc 200-as tokmányomnál.
Állandóan kiugrik a kulcs a dióból, miközben pörgetem , Ha csinálok egy passzosabb kulcsot az meg nem megy bele a másik dióba, ha teszem azt a tokmány akarnám arrébb forgatni a diónál fogva.

4um5b65d

Segítek....
Az egyszerűség kedvéért vegyünk egy 10mm-es emelkedésű spirált.
Ha egy pofát veszünk alapul akkor a pofa 1. bordájával mondjuk a spirálnak az r100-as íve kapcsolódik. A 2. bordája az r110-el, a harmadik az r120-al. stb...stb..
Miközben a pofán levő bordáknak az íve állandó. Nem változik úgy mint a spiráltárcsa íve. Persze nem is változhaz, mivel a pofán levő "menet" nem lehet spirális , mert akkor nem lehetne tekerni a tokmányt.
És akkor nézzük meg külön külön a pofákat.
Az ugye tiszte sor, hogy az 1. pofának az 1. bordája a spirál r100-as ívével találkozik. De mi van a 2. pofának az 1. bordájával ? Az már a spirál r103,333 -as ívével találkozik. A 3. pofa 1. bordája az r106,666 ívével találkozik.
Miközben a pofák bordái, "menetei" azonos ívűek.
Ha tök egyenes lenne a pofa menete, azaz derékszöget zárna be a menet a pofa hossztengelyével akkor a spirál minden esetben a tételezzük fel 20mm szélességű pofának a közepét nyomná, vagyis a 20mm hosszúságú menetszakasznak a közepét. De mivel a pofa menete állandó ívű, a spirál viszont változó ívű, így a pofa menetén vándorol a spirál kapcsolódási pontja.

Könnyebb talán megérteni ha egy derékszöget veszel a kezedbe.
A derékszög egyik szára a pofa menete.
Tegyél a derékszögbe egy 30-as köracél, majd egy 50-es köracélt. Az első esetben 15mm-re lesz a derékszög belső sarkától az a pont ahol a köracél hozzáér a derékszöghöz, a második esetben meg 25mm-re. Hasonló dolog zajlik le a spirál és a pofa kapcsolatában is csak geometriailag némileg átrendezett formában.
Ha élőben mutatnám akkor 10 másodperc alatt bólogatni kezdenél, annyira pofon egyszerű az elv.
Egyébként ezt a spirál+pofa problémát a forkardt rendszerű tokmányoknál zseniálisan kiküszöbölték.