Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

vjanos

Nem.  
A főorsó és az előtoló rendszer kényszerkapcsolatban van egymással a fogaskerekeken keresztül. Ezáltal a fordulatonkénti előtolás mindig ugyanaz lesz.

000000000

Végigcsinálod amit én is hogy minden egyes Norton állásban pl: 10 fordulatot kézzel forgatva méred tolómérővel vagy órával a szán elmozdulását igy meglesz az adott fordulathoz tartozó előtolás.Ha a motorfordulat kisebb akkor az előtolási érték is csökken arányosan a fordulattal.A menetvágási értékek nem változnak csak a fordulat.

Csuhás

Tegyél fel egy fadarabot az ágyazatra hogy ahhoz ütköztetve a tokmánypofát pontosan tudj kézzel tekerni egy fordulatot a tokmányon. Ezután egy mérőórával meg tudod precízen mérni mennyit mozdul a szán egy egy fordulatra különböző norton beállításoknál.
Figyelj hogy egy irányba tekerd a tokmányt hogy a kotyogások ne zavarjanak be a mérésbe.

000000000

Ha ezt elvégezted innét már egyszerü arányszámitás hogy milyen cserekerékpárokat kell felszerelni ami   szükséges a menetvágáshoz illetve előtoláshoz.

000000000

Köszönöm mindenkinek.
Így már látok az éjszakában, akkor a hétvégére megvan a program, tokmányt tekergetünk!!

000000000

És azt valaki megtudja mondani hogy miért tettek a norton hajtásához ilyen baszott nagy fogaskereket?? Még egy gépen sem láttam ekkorát, azt hiszem Z127-es van beleütve. Olyan bénának  tűnik mintha nem oda való volna. De lehet hogy tényleg nem oda való?[#confused][#confused]

nvnshmpmn

Ott a modulnál lehet a kutya elásva, mert nekem is van a gépen ekkora fogszámú kerék, de az elfér majdnem a zsebemben.[#vigyor2]

nvnshmpmn

Talán lendkerék is egyben.

jani300

Colos a vezérorsód menete ?

4um5b65d

Miért kell 10-et tekernie szegény Viktornak ?
Mérőórával elegendő 1-et is.
Menetvágásnál meg akár menetet is vághat egy-két fogással aztán a menetfésűt neki tolni.

Csuhás

Az könnyen lehet hiszen:
1"=25.40095 ami kb 25.4=127/5

000000000

Pedig odavaló biztosan mert az én gépemen 144 fogú a Norton tengelyén levő.Ami hajtja az 24 fogú ,az ollón meg 90 fogas van,de ez nem változtatja az arányt csak akkor mint ahogy én tettem mellé egy 24 fogast és az hajt a 144-re.Itt már kettős áttétel lett ha jól írom.Igy lettt jó az előtolás esztergáláshoz.Menetvágáshoz meg a 90 fogas hajt a 144-re ez 1:1,6 arány a közte lévő fogaskerék nem számit bele.Csak próbálom érzékeltetni mennyi variáció lehet amit végig kell csinálni az ilyen táblázat és fogaskerékhiányos gépeknél.

jani300

Egyszerűbben azért hogy a colos vezérorsóval lehessen metrikus menete vágni .

000000000

Amikor még nem volt órám azért tolómérővel kicsit neccesebb 1 fordulatra mérni, órával szerintem elég 2-3 fordulat a kottyanást kizárva.

000000000

Te, ne kérdezz ilyen beugratós kérdést[#ejnye1].
Fogalmam nincs! Még nem néztem meg soha!