Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

nvnshmpmn

Akkor egy fogasléc+fogaskerék cserével megoldható lenne a probléma.

4um5b65d

Éppen jó a gyorsacél is, vagy bármi más aminek pontosan ismered a méretét, csak akkor mondjuk nem 12mm-el számolsz hanem 11,9-el.
Az átmérő változást is ehhez kell átszámolnod.

nvnshmpmn

Persze, hiszen mikrométerem is van. Fog ez menni, úgy látom.

4um5b65d

Ne csak egy szimpla fogaskerék-fogasléc kapcsolatra gondolj.
A hossz tekerő keréktől a fogaslécig van a rendszerben még egy plusz áttétel is.

jani300

Azért nem ilyen egyszerű . Külön nóniusztárcsa kéne áttétellel hajtva . Nézd meg .

4um5b65d

Bátyám kedvenc mondása:
Fog ez menni, hisz tavaly is fogott.... :)

nvnshmpmn

Akkor meg lehet, hogy azt az áttételt kéne kicserélni.
Sejtem melyik. Olyan kis vékony fogaskerekek.

s2k5ycubj

Megmunálóközponttal.

nvnshmpmn

Szintén esztergályos mester?

4um5b65d

Szerencsére nem :)

4um5b65d

A TOS gépnél érdemes megnézni, hogy hogyan csinálták meg. Nagyon fasza a pontosság is és a kézikerék is üresbe rakható, ha például menetet vágsz akkor nem tekeri fel az alsógatyádat a herékkel, ha épp elkapná.

nvnshmpmn

Én már arra is gondoltam, hogy így lenne minden, ahogy jelenleg, a nóniusznak meg lenne összesen 24 osztása, ha feltételezzük, hogy kb annyit megy a szán egy tekerésre, illetve valamivel többet, mint 24 mm. Aztán szünet. Lenullázva lehetne a 24 mm-t mérni vele, aztán megint le kéne nullázni, ha tovább is akarna mérni az ember. Persze az már nem pontos onnantól. De 24-ig lehetne használni így is.

nvnshmpmn

Na, egy nem várt veszélyforrás. [#csodalk]

4um5b65d

Nálam már volt rá példa, hogy nem tettem üresbe, aztán odavert egy kicsit... Persze hamar megtanulja az ember, hogy jobb a golyókra vigyázni... :)

nvnshmpmn

Ez nem is hülyeség.Az ember mindenfelé figyel menetvágáskor, csak pont a kézikerék fogantyújára nem.