Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Lehet félreértettél, a mélységmérővel azt mérném, hogy az etalon kúp mennyire süllyedt be, kiváltva ezzel a méréssel a karcolást.

Robika37

"komolyabb" gépeken egy cserekerék sorozattal lehet metrikus és colos emelkedésű meneteket vágni.
ezeknél a modulmenet és a diametrál pitch (~colos modulmenet)-nél kell másik sor.

jani300

Kis gépeken hirtelen irányt váltanak 1 pillanatra . Ez ellenáramú fékezés villamosan . Szinte rögtön megáll a gép . Ha ilyenkor kimegy egy biztosíték az gáz , mert forog tovább . Nagy gépen állandóan forog a motor és kuplunggal vált irányt üresben meg fékez . Kis gépen kicsi a forgó tömeg hamar megáll . A nagyobb sebességű menetvágás kérdésre írtam .

4um5b65d

A nagy sebességűnél nem fordul meg a főorsó forgás iránya, csak a vezérorsóé.

jani300

Na ilyent még nem láttam élőben . De emlékszem írtad hogy a Te Tos-od tudja .

jani300

Átlagos gépeknél tudja valamelyik . Úgy értem olyan gépek közül ami itt többeknek van .

jani300

Lemaradt a kérdőjel . És bocs hogy kiprovokáltam a válaszod .

4um5b65d

Valaki kérdezte a TOS rendszerét.
Ott is van cserekerék, de nagyon ritkán kell cserélni. Jellemzően a melóhelyemen a 13 év alatt talán 1-szer cseréltem. Itthon meg vagy 5-10-szer a 14 év alatt.
Alaphelyzetben is 10x4x3, azaz 120 féle kapcsolási módot tud a norton. Ennyi menetemelkedést lehet beállítani rajta. Igaz ebből sok van olyan amit a táblázatban fel sem tüntetnek, mert szabványtalan menetemelkedés típus jönne ki a beállításból. Mint például: 1,625 meg 0,875 ...srb. Aztán van még az alap cserekerék beállításon kívül 4 másik beállítás. Ezekhez egyenként ismét 120-120 norton kapcsolási mód tartozik. Szóval összesen 480 féle beállítás lehetséges. Ezekből több egyformai is van, mivel előfordulhat, hogy más cserekerék beállításban és más norton kapcsolással ugyanaz az emelkedés jön ki. Az hogy pontosan hány egymástól különböző beállítást lehet eszközölni rajta, na azt még egy őrült sem számolta meg. :)

4um5b65d

Mielőtt még valaki máglyára küld.
Nem voltam pontos a 4x120 kapcsolási móddal, de ezt nem fejtem ki mert csak a TOS-osok tudnák, hogy miről beszélek a coll és a diametrál kapcsán.

000000000

A 100éves kis gépemen is olyan irányváltó van amit lehet kapcsolni főorsó forgása közben tehát nem kell leállítani menetvágáskor,nem fogaskereket kapcsol össze hanem valami egykörmös közgyűrűt tol ide oda.Lehet vele produkálni gyors menetvágást csak legyen aki nyomon követi , időben irányt vált meg kiemel.

000000000

Na erre voltam kíváncsi, az én gépemen van Norton szekrény, ha jól emlékszem 9x4 állás van rajta. Csak sajnos semmi adat tábla nincs rajta így nem tudom hogy milyen menetet tudok vele vágni. Hogy tudom azt kiszámolni, megnézni hogy milyen menethez jó az a kerék ami rajta van?

000000000

Én voltam az a galád kérdező!

000000000

Ja és még egy kérdés, mennyiben befolyásolja a dolgot az hogy nem a gyári motor van rajta? Az előző gazdájánál 220V-ost tett rá mert nem volt 380V nála, de én tettem rá egy 3KW-os 380V-ost. Gondolom az egész norton és cserekerék rendszer a motor fordulatához van hangolva vagy fordítva. Tehát ha a gyárban egy olyan motorral csinálták ami forgott 2500-at és ami most van rajta az csak 2000-et forog akkor már nem azok a előtolási értékek jönnek ki. Jól gondolom?

000000000

Itt egy kép róla.

Csuhás

Nem. Előtolásnál és menetvágásnál direkt fogaskerék kapcsolat van a főorsó és az előtolás illetve a vezérorsó között. Azaz egy főorsó fordulathoz azonos szán elmozdulás tartozik akár motor hajt akár kézzel tekered a tokmányt.