Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Köszi Béni, meg van a bizonyíték a #21930-ra.
A főorsó kúpjának nagyobb mérete a #21915 szerint: 53,975 mm
A TOS tokmánytárcsa kúpjának nagyobb mérete pedig: 53,9 mm

Ez azt jelenti az 1:4 kúposság miatt, hogy összenyomó erő nélkül a két lap közt 0,3 mm-nek kell lennie.

nvnshmpmn

Nekem a "gyári" tárcsámnál már biztos nincs ennyi hézag. Igaz, az a harminc év alatt már jól kiszopósodhatott. Látszik rajta, hogy odacsíptek párszor egy kis forgácsot.

svejk

Feltéve hogy a Cseh és magyar elődeink azonos 1:4 kúpszabványt ismertek :)
De a három tizedesjegyes átmérő megadás a gépkönyvben is ilyesmire utal.

svejk

A 3 tizedet kicsit én is sokallom, de valamennyinek biztos kell lennie, hogy kúp jól zárjon.

Béni

Kell lenni pár század átfedésnek!
Az a jó, ha csak kalapáccsal tudod leszedni a tokmányt. (Gumi vagy műanyag fej.)

Béni

Az elmúlt 30-40 év metrikus gépeinél ez az elterjedt. (A menetes csatlakozás mellett.)

nvnshmpmn

Nekem az egyik olyan lett.
Ha le akarom szedni, akkor meg kell ütni ököllel.
Ezek szerint az jól sikerült.
Önzáró ez a kúp, hogy így rászorulhat?

Béni

Nem önzáró. Acélnál kb. 2,5 fok az önzárás határa.
Az átfedés miatt van. Az a jó, ha ütni kell.

nvnshmpmn

Na, akkor a következő tárcsát ezeknek az információknak a függvényében fogom készíteni.
Vettem nemrég egy gyakorlatilag új 125-ös TOS tokmányt. Azt nagyon pontosan kellene felilleszteni a gépre.[#worship]

4um5b65d

Attinak válasz a nemtudom hányas hozzászólására.

Az tuti biztos, hogy az öntvény tokmánytárcsa jobban csillapítja a rezgéseket, és sokkal könnyebb is elkészíteni a tárcsát, ha mondjuk menetes.
Ellenben a rezgések java része a főorsó csapágyazásában keresendő, vagyis az öntvény tárcsa, öntvény tokmány csak akkor fog rezgés szempontjából előnyökkel kecsegtetni, ha az egyéb hibákat már mind kiküszöbölted.

4um5b65d

A kúppal kapcsolatban, talán érdemes lenne összeállnotok és egy edzett, köszörült kúpos idomszert legyártatni, vagy vásárolni a tokmány tárcsa illesztésekhez.

jani300

Az e2n tokmánytárcsája nem ugyanaz min a 3csavaros ean-é ?

jani300

Persze meg is mérhetem itt a rajz az e2n-ről nálam meg az ean főorsó . De ma már nem.

jani300

Megmértem . Az ean-é eggyel nagyobb .

svejk

Először én is ilyenre gondoltam, -talán meg is tudnám csináltatni jelképes áron- de ez a "tokmánnyal együtt megfordítom" megvalósíthatónak látszik, persze csak kis tokmányok esetén, és ha van már egy pontos visszaállású.

Hézag ügyben van álláspontod? (#21944 és előzményei)