Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia.
Köszönöm szépen, ilyenre gondoltam.[#integet2]
Látom most már nem kell közzétennem, megoldottad! [#email][#guluszem1][#guluszem1]

svejk

Arról nem is beszélve, hogy a kúp hossza csak 11 mm.
Egy átlag tapintó csúcsa kb. 3 mm-es gömb, a kúp vége rádiuszos, így alig marad hely mérésre.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/e2n_kup.jpg" border=0>

000000000

Szia.
Köszönöm, ez sem rossz, sőt egyszerűen FASZA! [#taps][#taps]

000000000

Amikor a régi szerzeményemet kezdtem összerakni ,a mester 30 mm vastag acél tokmánytárcsát készített,Egyrészt végigérjen a főorsó menetén plusz még vagy 5mm-t rányúlik.A hátlap most 16 mm vastag + még az agyrész 11 mm.Gondolni kell a jövőre,netán tokmánycsere jöhet nem baj ha van miből még leszedni.Eredetileg 125-ös tokmányhoz készült de sikerült baráti áron egy 100-as vadiúj Tos tokmányt vennem.Ahhoz csak az illesztést vettem kisebbre meg a csavarok helyét kellett máshova.Egy gyűrűvel visrosszakható a másik is de egyenlőre nincs tervben.Véleményem szerint legyen anyag a tárcsában bármiből is készül,akkor sem fog az rezonálni ha acélból készül.

svejk

Ez jó, de feltételezi hogy van már egy jól passzoló és ismétlően pontos tokmánytárcsánk.

mxjj54gxi

A kúp aránya 1:4-hez. Ezt be tudod állítani a késszánon egy nagyobb hosszon is sima mérőórával

"A tapintásnál nagyon fontos hogy a kés magasságában legyen a mérőóra. "

Nem ott kell lennie, hanem a TENGELYVONALBAN!

svejk

Sajnos ez is egy 22-es csapda, iiletve kompromisszum kérdése.
Legyen vastag a tárcsa, hogy ne rezonáljon - de a vastagsággal egyre távolabb kerülünk az orsócsapágytól.  
Kis esztergáknál ez utóbbi talán nagyobb probléma.

svejk

"A kúp aránya 1:4-hez. Ezt be tudod állítani a késszánon egy nagyobb hosszon is sima mérőórával"
- Ez igaz.

"Nem ott kell lennie, hanem a TENGELYVONALBAN!"

- általában ez is igaz, de ha az eredeti kúpot másoljuk akkor akkor is pontos lesz a másolás ha eltérünk a központtól, csak a lényeg hogy a késsel és az órával is ugyan annyira.
Az más kérdés, hogy miért térnénk el a késsel a központtól amikor az az ideális helye.

nvnshmpmn

Szerintem nem helyes a tárcsa és a főorsó pereme között hézagot hagyni. Az egyik tárcsámnál így sikerült, de amikor meghúztam a csavarokat, akkor könnyen féloldalas lett, ütött.
Valószínűleg úgy a helyes, ha a kúpnál marad egy egészen kicsi hézag a meghúzás után, de csak pár ezred.

000000000

Amikor készült a főorsót vittem el mintának de most hogy írtad valószínű rajzolok majd egy olyat a mesternek ami által 25 mm-rel közelebb kerül a tokmány az orsóházhoz.

nvnshmpmn

Szerintem akkor direkt így kéne beállítani, hosszabb távolságon. Annál kisebb lesz benne a hiba.

nvnshmpmn

Én is így kezdek neki. A síktárcsám egészen újszerű, arra fogom fel az anyagot, hogy a kúpos részét megmunkáljam.

mxjj54gxi

Nem. A központozást és a tengelybeállítást a kúpnak kell csinálnia, olyat nem tudsz csinálni, hogy a kúp hézagol pár ezredet, és a síkon felül, mert ahogy telik az idő, úgy kopnak az alkatrészek, és egy idő után csak a kóválygás marad, ahogy nő a kúprés.
Ez butaság, a Morse kúpnál, ISO kúpnál is a kúp illeszt, azért van.

svejk

mxjj54gxi

Ja, és azért ütött, mert nem illeszkedett a kúp, nem voltak egyformák a szögek, csak egy köríven feküdtek egymásra.