Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Holnap megkérdezem mennyiért csinálnának egy idomszert.

r2u4n063m

Nagyjából értem. Ehhez kapcsolódóan még egy kérdés: A gépi előtolást -vonóorsó, nem vezérorsó- csak álló gépnél lehet bekapcsolni, vagy üzem közben is kapcsolható? Kialakitása alapján nekem úgy tűnik, mozgás esetén is kapcsolható, de ez csupán találgatás.

nvnshmpmn

A főorsó házon  bal oldalon lévő kart csak álló helyzetben szabad kapcsolni, ez biztos. A lakatszekrényen lévő két kart lehet menet közben is.

jani300

Atti . Marásnál nem kell lefixálni a hossz szánt és a kéziszánnal venni a fogást ? Ha elmozdul a hossz szán nem lesz merőleges amit marsz . Persze csak ha a késtartóból marsz .

r2u4n063m

Köszönöm válaszod!

nvnshmpmn

Nekem egy felfogó derékszögem van, azt teszem fel a kéziszán helyére. Azon van egy kis gépi satu, abba fogom meg az anyagot általában. A hossz szánnal veszek fogást, majd lerögzítem. A keresztszánnal adom az előtolást.

nvnshmpmn

Aztán fellazítom a hossz szánt, megint fogást veszek, és így tovább, míg elérem az ütközőt.

jani300

nvnshmpmn

Akartam már csinálni egy rendes hossz nóniuszt is, de a kézikerék egy körülfordítására valami nem kerek értékkel mozdul el a hossz szán. Most meg nem tudom mondani pontosan, de mondjuk 24, valahány tized pl. Arra meg nem nagyon lehet nóniusz csinálni.

nvnshmpmn

De másnak is hiányozhatott már rajtam kívül, mert az E3N gépekre már tettek.

4um5b65d

Az átmérők nem annyira fontosak.
Le kell gyártani a kúpot, a kisebb átmérőnél folytatólagosan hosszabbra 3mm-t A nagy átmérőnél meg lehet vagy 10mm-rel is hosszabb.
Majd mikor jó a kúpszög, fasza minden akkor egy karcot kell a nagy átmérőhöz tenni ami azt jelzi majd, hogy meddig engedheted bele a kalibert a készülő tárcsába.
Fel van ez már találva csak alkalmazni kell.
Szerintem Te is abban gondolkodsz, hogy a kalibernek pontosan a főorsó utánzatának kell lennie, pedig egyáltalán nem.

nvnshmpmn

Akinek nincs mérőhasábja, az mit tegyen?[#circling][#nemtudom]

4um5b65d

Csapágyad csak van/lesz.
Azok is elég pontosan vannak megmunkálva.
A szélességi méretét fel tudod használni ilyen célra.

jani300

Amíg itt nagy csend volt egy másik fórumot nézegettem . Ott részletesen kitárgyalták a hossz nóniusz problémát . A fogasléc moduljából adódik hogy nem kerek érték .

nvnshmpmn

Igazad van, csapágyam van. Ez eszembe se jutott volna. Gondoltam gyorsacél hasábra, de az nem hiszem, hogy annyira pontos lenne. De a csapágy jó ötlet.[#worship]