Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Akkor a gyorsjárattal se árt vigyázni ?

nvnshmpmn

Ja igen, mert Te nagy fordulattal tudsz menetet vágni. Ahogy én vágom a menetet, ott azért van az embernek ideje odébb vinni a nemesebb szerveit[#vigyor2]

4um5b65d

"szerencsére" az nincs rajta...

jani300

Nekem van egy E400 méretű kusong azon van . De mostanában csak elméletben esztergálok , 5 gépből 1-se megy .

jani300

A mai elektronikus világban felraknak egy útmérőt és passz . Lassan olcsóbb is lesz mint a mechanikai átalakítás .

nvnshmpmn

Nekem is van egy a gépen. Sajnos csak szárazon tudom használni, de úgy tényleg jó. Ha rákerül egy kis emulzió, akkor viszont egyből hülyeségeket mutat. Ha alaposan letörölgetem, akkor megint jó.

r2u4n063m

A keresztszánom fogantyúja nem gyári, egy ideiglenesnek tűnő megoldással van szerelve. Az a rúd csúszkálhat a furatban, így ha nincs rá szükség, koppanásig be lehet tolni, nem akad el benne semmi. Mikor ráeszméltem, milyen hasznos ez nekem, már nem is akartam többé fogantyút készíteni. Esetleg át lehetne ültetni ezt a kézi kerékre is.  
https://lh3.googleusercontent.com/-qc8L3t7ixkg/T-v8kL4LqzI/AAAAAAAACvc/hOeuP0RMCQI/s512/P1010003.JPG" border=0>

Említettek itt a nagy sebességű menetvágást, láttam a videóid közt is. No, az hogyan? Nekem a 43-as fordulaton is épp elég kivenni a kést, hogy ne akadjon bele a munkadarab többi részébe, nem hogy több százas fordulaton. Amit el tudok képzelni, az a ráindít, aztán megállít, hagyni hadd forogja ki magát, de nem tűnik szakszerűnek, illetve a forgácsoló sebesség is eltérő lesz. Még egy magvas gondolat a gyorskiemelő.

000000000

Sziasztok.
Ha már lentebb a menetvágás is szóba került kérdeznék egy számomra homályos dolgot, mégpedig azt hogy menetvágásnál minden típusú gépnél kell cserekereket cserélgetni vagy van olyan gép aminél nem kell.Most itt a késsel készített menetre gondolok és elsősorban a Tos gépesektől kérdezem mert az én gépem egy Volman típusú ami a Tos rokona.

mxjj54gxi

Nem minden gépen kell cserélgetni.
Azokon a gépeken, amiken van úgynevezett Nortonszekrény, vagy menetvágószekrény, amiben néhány trükkösen összeválogatott áttétel van berakva a vezérorsó és vonóorsó hajtásához, egy cserekerék-variáció többféle menethez jó.
Ezek így menetcsoportokat alkotnak, és csak akkor kell kereket cserélned, ha a neked való menet másik csoportban van.
Egy komolyabb esztergán akár 20-25 féle menetet is vághatsz egyetlen kerékcsoporttal.
Hasonlóan kihat ez az előtolás értékére is, mivel a Nortonszekrényen általában az utolsó hajtásválasztó választja ki, hogy az áttétel a Vonó- vagy a vezérorsóra menjen-e ki

svejk

Igen abban gondolkodom, az ilyen "megkarcolomból" már megjöttem.  
Viszont tény, hogy mélységmérővel lehetne pontosan mérni.

4um5b65d

Mi a bajod a megkarcolással ?
Gyári kalibereknél is alkalmazzák, teljesen jól bevált.  

A pontos mélység mérésre sincs semmi szükség.
A tárcsán levő belső kúpnak úgysem szabad pontosan olyan mélynek lenni, mint a főorsó kúpja.
2-3 mm-el legyen mélyebb, mert ha csiszolni kell a felületet akkor a csiszoló vászon nem tud rendesen kifutni. Azt a 2-3 mm-nyi hosszabbítást már nem is kell kúpként meghagyni, az lehet sima átmérő is.
Ne hagyd, hogy a kis svejk telebeszélje a NAGY SVEJK fejét mindenféle rossz gondolatokkal. :)
Most nem jó pályára álltál...

svejk

:))

Ügyetlenségemet próbálom bonyolult megoldásokkal palástolni.

s7manbs8

A jó megoldások mindig olyan egyszerűek, mint Laslie baráti maflása. :)

000000000

Az én régi kis gépemen 11 fokozatú a Norton így kerékcsere nélkül 1mm-től 3 mm-ig 6 metrikus menet vágható, két fokozatnál meg 0,03 mm plusz van.Ez hozzáértők szerint elfogadható vagy ez már szoros lesz? Csak ez a kettő miatt kell cserélni a kereket.

svejk

Az EMU gépeken is volt egy pár olyan menet, ami nem jött ki kerek értékre :(
Ott mondjuk még nem volt igazi Norton váltó.