Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Miki2

Tényleg nem a legjobb választás.  

nvnshmpmn

Laslie!
Tokmánytárcsa ügyben oszd meg velünk az álláspontodat!
Volt itt már szó régebben arról, hogy az öntöttvas az igazi, mert rezgéscsillapító hatása van neki. Nekem volt egy gyári gyorsbefogó tokmányom, amit előre láthatóan sosem használtam volna, így a hátlapjára illesztettem fel az egyik 125-ös tokmányomat. Állítom, hogy az nem volt öntöttvas. Szépen kunkorodó forgácsa volt neki. A síktárcsám, az öntöttvas. annak por alakú szinte a forgácsa. Nem lehet összetéveszteni. Amiket eddig esztergáltam a tokmányaimhoz, azok meg vastaglemezből lettek kivágva.
Amikor berezonál a valami, akkor pontosan mi rezonál be? Az anyag, a kés, vagy az egész tokmány a tárcsával együtt?
Véleményed szerint miből készüljön az a tokmánytárcsa?
Ha volnál szíves ebben a kérdésben állást foglalni![#worship][#worship]

nvnshmpmn

A magam részéről nyugodt szívvel csinálnám acélból. Legalább nem ugrik ki olyan könnyen a menet a tőcsavaroknál. Maga a tokmánytest amúgy is öntöttvas, a főorsó meg acél. Van ott ez is-az is. Akkor meg már nem sokat ront a helyzeten az acél tárcsa.  
Persze ez csak az én amatőr véleményem.

sasi

A GG-25 lemezgrafitos öntvény, és ennek a rezgéscsillapító képessége mintegy ötszöröse a gömbgrafitosnak, tehát jól választottál![#smile]

jani300

Áts Laci hozta először szóba az öntött rúdanyagot .Nekem csak utána ugrott be . Szerintem nem volt túl drága leöntve sem lehet olcsóbb . Látom nem haboztál a vásárlással . Úgy emlékszem majdnem folyó forgácsa van esztergáláskor .

jani300

És úgy érzem hobby kategóriában ez a legegyszerűbben elérhető jó minőségű anyag tokmánytárcsához .

s2k5ycubj

Azért lenne ötletem,mégiscsak cnc fórum,még ha hobbi is.

jani300

Tokmánytárcsa esztergálásról . Volt aki úgy próbálta hogy tokmányostól,tárcsástól levette a főorsóról és visszafordította a főorsóra . Így nem kell kifogni .

sasi

- tárcsa nagyolása, beleértve a kúpot is.
- tokmányt leveszed
- keresztszán rögzítése
- a kéziszánba befogsz egy szögtapintós mérőórát, és addig állítgatod a szögét, míg nullát mutatva végig tudod vezetni a kúpon. Itt rögzíted, újra ellenőrzöd.
- tokmány vissza, a tárcsa hátoldal  feloldalazása, kúp készre esztergálása.
- ………
- a másik oldalt, és az átmérőt készre, már a helyén munkálod meg.

Mivel nem tudom, milyen esztergád van, csak annyi jött le - némileg visszaolvasva -, hogy kúpra kell illeszteni, ezért hiányos a műveleti sorrend.

svejk

Csak öntvényházasom van tudtommal.

svejk

Kifejtenéd miértjét?
Két fórumtárs később jó választásnak titulálta.
Bár választani nem tudtam, ez a GG25 volt-van-lesz a bótban'. :)

svejk

Én is..
De az ST37-nek is 450 Forint kg-ja és még nehezebb is megmunkálni.

svejk

Akkor elnézést Áts Lászlótól! [#worship]

svejk

De kinek van itt működő CNC-je?
Nekem sajnos nincs. :(

svejk

Ez így leírva egyszerű, de:
- A tapintásnál nagyon fontos hogy a kés magasságában legyen a mérőóra.
- ha szöget el is találtad az átmérőnek is passzolnia kell mert vagy nem megy fel a kúpra a vállig, vagy felesik rá és nem fog semmit a kúp.
Kúpnál nem is olyan könnyű egyértelmű átmérőt megadni.

Egyébként kíváncsi lennék helyes-e, -ha igen mekkorát- hézagot hagyni a tárcsa és a váll között, ami majd a csavarok meghúzásával eltűnik ahogy a kúpra felszorul a tárcsa.