Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Szasza43

Sziasztok,
Eladó szegnyerget keresek.

4um5b65d

Pontosabb lenne , mitől ?
Hagyományos gépen történő megmunkálásról van szó ?

svejk

Talán, hogy a forgács könnyebben el tud távozni és kevésbé nyomja el a kést?

svejk

Szereint(ük)ed a kúp szöge lesz pontosabb vagy a körkörösség, centrikusság?

4um5b65d

Erre gondoltam én is első körben, de ez nem a pontosság kategória.
Ezért kérdeztem, hogy hagyományos gép e, mert cnc-nél jól lehet kontrollálni a forgácsot, de kézi szánnal hagyományoson nem tartható állandó forgácskeresztmetszet és vágási sebesség.

s7manbs8

Olyan létezik, hogy 6.315 tengelyről felbővíti 9.5-re ? Ez ilyen nem metrikus tengelyek egy motorra szeretnék rátenni olyan bordás szíj kereket, aminek a belseje 9.5 a motorom tengelye pedig 6.35. Vagy kifúrnánk valami 6.3-mal lehet rámenne ha kicsit bővebben fúr ?

s7manbs8

Na ilyen apróságokhoz lenne j otthon egy kisebb játék szintű eszterga is , ennyit még lehet meg lehet ne azzal is csinálni, vagy akár aluból is.

4um5b65d

Meg hát ugye erre a kérdésre túl sok ellenkérdést lehet ráhúzni.
- Átmenő e a kúp vagy zsákfuratban van ?
- Ha átmenő akkor hogy aránylik a kúp kis átmérője a főorsó furatához. (sűrített levegős forgács eltávozás)
Mekkora a kúpszög és az alkatrész hossz aránya.
- Mennyire van közel az alkatrész tokmány közeli oldala a pofához (odafér e az ideális fővágóél elhelyezésű kés az induláshoz)

Ez az alapkérdés önmagában eléggé gázos.
Nem adható rá egyértelmű válasz míg a többi ismeretlen paramétert nem ismerjük.
De ha ismert akkor sem lehet a válasz 100 százalékos biztonságú.

4um5b65d

Szigorúan furatkéssel.

svejk

No erre szoktam én azt mondani, hogy az egyszerű kérdéseket megoldom én is, Ti csak a bonyolultakban segítsetek :)

4um5b65d

Emlékszem még a szakmai tanárom egyik kérdésére.
Mekkora átmérő mérhető egy tolómérővel ?
Mire az egyik csajszi az osztályból (4-en voltak), hát amekkora méretre kinyitható a tolómérő. A válasz jó.
Mire a tanár: dehogy, maximum a pofa hosszának kétszerese mérhető vele. A válasz jó.
Mivel nem ismerjük a mérendő alkatrészt mérendő felületét, így nem lehet eldönteni, hogy melyik jó válasz a jobb válasz.

s7manbs8

Sejtettm, hogy olyat mondasz, amit az én esztergályos ismerősöm nem szeret elővenni, vagy nem találja, vagy fél, hogy beletörik ebbe az 5 perces egy jó hangosan elcsattanó köszönömöt érő munkába... :)

s7manbs8

De ilyen méretben létezik az a szerszám is, ami kiveszi amennyi kell belőle mi i s a neve nem jut eszembe, na ja dörzsár.

s7manbs8

Neked mennyi ideig tartana egy ilyen művelet, 10-es kör anyagból, 9.5mm átmérőt, belül 6.35-re kifúrni, hossza 25. Csak, hogy hányszor és milyen hangerővel mondjak majd érte köszönömöt az ismerősömnek, meg lemérem milyen gyors a ranglistán utánad hány ezredik helyen állhat. :)

4um5b65d

Létezik 6,35-ös dörzsár, de ha kalimpálni fog az alkatrész a fúrás, dörzsárazás után akkor majd hallgathatod tőlem, hogy én megmondtam... :)