Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

3rymb5s35

vjanos

Ezzel nem értek egyet...  
A srác tanuló és kérdezni jött ide, neki ezt adta le a tanár. Most tényleg erre azt mondod neki, hogy színvonaltalan, ne is foglalkozzunk vele??
 Ha valamit ez lejárat, akkor az a tanár vagy az intézmény...

RogerCo

:) Ez NEM jó az enyémre, mert nem menetes a főorsó végem.. Mindamellett néztem ezt a lehetőséget is, de csak kicsi 125-ös körüli tokménytárcsák voltak fenn :)
ROger

Csuhás

A kis tokmánytárcsára felhegesztesz egy gyűrűt majd a helyén készre munkálod.

s2k5ycubj

Mindenképpen lényeges,ahogy írod is a legutolsó művelet már a helyén készremunkálni a tárcsát,átmérő és felvekvő egyaránt. Különben soha nem lesz pontos,mindig ütni fog! ha ez megvan ráérsz kifúrni a lukakat ha nem jó helyre kerültek. A tokmányillesztésre nagyon figyelj,mert ha csak 5 századdal nagyobb az átmérő már mindig ütni fog!

5z7aew5x

Nekem "Öreg Drehás" tanácsolta, hogy az M1-es tokmány rögzítéshez, hogy ha több tokmányt is használok, hogy kb. 5 századdal vegyem kisebbre az illesztő vállat, mert nagyon sok tokmánynak pontatlan az illesztése, és így legalább be lehet órázni tokmányt. A bronzkalapács segít a jusztírozásban.

s2k5ycubj

Egész addig igaz,míg nem oldalazol mondjuk egy fűrészelt vagy nem egyenes anyagot! Ha elég nagy erő éri,simán elmozdul és csak néz az ember,hogy miért lett pontatlan a beállított tokmány! Nézd meg Laslie mester tokmányszabályzási kisokosát a turningon és ha kell fel kell esztergálni a tokmányt is. Ha ez mind megvan és jól megcsináltad sokáig pontos és jól használható géped lesz,mármint a tokmány része.

5z7aew5x

Szerencsére még nem volt szükségem erre a módszerre. Két tokmányom van és szépen fut mind a kettő, tekintettel arra, hogy 4 éves a gép és nem volt széthajtva. A Laslie mester tokmányszabályzási kisokosát szívesen megnézném, ha kaphatnék hozzá linket.

keri

Szerintem még azt sem.
Az egy dolog hogy mit ad le a tanár, más kérdés hogy ez hogy jön le a tanulónak :D
Egyébként egyetértek. Úgy tanul a srác ha kérdez, senki nem tokmánykulccsal a kezében született, nincs ebbe semmi színvonaltalan.

s2k5ycubj

http://turning.x3.hu/s001.html valahol van még szó a hátsó illesztő felület szabályzásáról is,de azt most nem találom.

Csuhás

Kitartanék a véleményem mellett. Ha egy esztergakés feje az egyik nézetem majdnem kétszer akkora mint a másikon, és az érdemi válasz helyett leginkább a rajz értelmezésével küszködnek a válaszolók akkor az színvonaltalan.  

5z7aew5x

000000000

Konkrétan az a baj hogy az elméleti tanár meg a gyakorlati oktató 2külön személy!!
Ma reggel beszélgettem a gyakorlati oktatóval azt mondta hogy ő is kíváncsi a válaszra mert erre nem lehet értelmes módon válaszolni :D :D
/Tegyük hozzá hogy az elméleti tanár már nyugdíjas kb./
Rajz pedig nekem a fönti képen a felül nézet van alatta pedig az oldal nézet!
De ezt sem írtuk le a rajz mellé....
Hát köszönök minden segítséget 1-2dolgot leírtam meg gondolkoztam rajta kíváncsi leszek hogy mi lesz a megoldás!!Meg hogy az ötletek közül valamelyikre gondolt-e
(Meg kb. a 20gyerekből 2en vagyunk akik próbáltunk utána járni :D szóval nem csak az oktatással meg a sulival van baj)

000000000

Hát elnézést hogy nem tudtam mestermű rajzot készíteni a késről!!(valószínű volt akinek már kezdő tanuló ként is ment ezek szerint)
Az pedig hogy romboltam a fórum színvonalát nem hiszem!!Inkább szerintem jó dolog hogy tanuló ként érdekel meg kíváncsi vagyok én is hogy ez mért lehet!!

000000000

Köszönöm mindenkinek aki segített!!!! :)
Pénteken lesz a tanárral órám!Megírom azért hogy ő mire gondolt!!
Köszönöm szépen még egyszer a segítséget!! :)