Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Ha a tanár azt mondta, hogy a kést kell nézegetni, akkor azért lesz pontosabb a megmunkálás belülről kifelé, mert akkor a késnek a befogáshoz közelebbi része dolgozik, nem tud annyira berezegni.

000000000

Ráadásul a kés is nagyobb felületen dolgozik kifelé.

HJózsi

Ez konkrétan Laslie egyik képe a honlapjáról ...  
a kést a tokmány pofát a megmunkálást és a fotót is Ő csinálta :)...
Mennyire fektetnek hangsúlyt a műszaki rajzra a suliban?  A rajzod alapján Laslie válasza teljesen korrekt volt...
Jó lenne, ha a lelkes új nemzedék felérne a mesterek színvonalára és ebben a suli hathatósan segítene...  
Klikkelj a Válasz szóra amelyik hozzászólásra válaszolsz, úgy jobban látszik kinek megy a válasz, meg ugrálni is lehet visszafelé...

keri

Nagyobb felület nem könnyebben berezeg?
Én ugyan nem értek hozzá, de egy gyenge esztergám van, és ha azt akarom hogy ne rezegjen úgy köszörülöm a kést, hogy minél kisebb felület dolgozzon, mert akkor kisebb a forgácsolási erő, rádásul nagyobb fogást vehetek vagyis nem akad ki az anyagból, mint kis fogásnál előfordul.

e7c897sd8

D.Laci

Ez a furatban kúp esztergálás már a kérdéstől és a rajztól kezdődően sántit...
Ha a felső rajz a felülnézet akkor az egy profil esztergáló késnek tekinthető. igy ha bentröl esztergál kifelé akkor csak egy adot ponton forgácsol teljes felületen igy föleg müanyagban és puhábfémekben nem hagy nyomot az elütolás. nem lesz bene "menet". Ha rosszul van beálitva a kés szöge akor teljes felületen forgácsol és "menetes" lesz a felület is.
Nem beszélve róla hogy az alsó rajz akor nem jó.. A felsön a 40° az jó ha van 17°...
Ha az alsó rajz a kés felső profilja akor a felső rajzon miért van a kés 40°-ban aláköszörülve... nem tul mély kúpot lehet esztergálni, vagy csak tul nagy átmérőn.
És a kés hegye miért van lerádiuszolva... igy max turni lehet az anyagot. nem csodálkoznék ha hozzá ragadna az acél munkadarabhoz... :)
sorolhatnám napestig de mind hiábba....

4um5b65d

Azért jó lenne tisztázni, hogy a rajzodon melyik e a felülnézet és melyik az oldalnézet.
Mert mikor kérdeztem akkor "felül és oldalnézetet" mondtál.
Ebből arra gondoltam, hogy a felső a felülnézet.
Amit linkeltél képet az egy teljes kúp profilt csinál megy egyszerre, nem kéziszán mozgással képezi le a kúpot.

4um5b65d

Ja ja, profilkésre nem is gondoltam.
Kapásból a kéziszános kúpesztergálás jutott eszembe.

4um5b65d

Basszus, már belekeveredem.
Szóval a a felsőt mondtad az oldalnézetnek, az alsót pedig a felülnézetnek.
Akkor melyik-melyik ?

Csuhás

Kár a témával foglalkozni. Szvsz ilyen színvonalú skiccel nem illik lejáratni a fórumot.

RogerCo

Sziasztok!
Lenne egy olyan kezdő kérdésem, hogy az EAN gépemre szeretnék csinálni 3db tokmány tárcsát. 2db 160-ast, és egy 200-sat. Hogyan fogjak neki ?:)
A 3db felfogató csavar helye opcionálisan előre el lesz készítve. De hogyan kezdjek neki a belő kúp elkészítésének? A helyén ugyebár nem tudom kivitelezni, mert a kúpra kellene felültetnem. Járható út az, hogy készítenék egy gyűrűt, ami magában foglalja, ezt a 3db lyukat és ezen keresztül, illeszve a gyűrűt fognám meg a tokmánnyal?
Köszi:
Roger

nvnshmpmn

Én is csináltam az enyémre, meg még kell is csinálnom két darabot.
Szerintem nem lesz jó előre kifúrni a lyukakat.
Én síktárcsára fogtam fel a tárcsa alapanyagát, majd elősz9ör a kúpot esztergáltam bele. Utána jöhet a lyukkör. Szerintem, ha a lyukkört sikerül pontosan bejelölni, aztán még a hárompofás tokmány segítségével az osztást is, akkor már állványos fúrógéppel is ki lehet fúrni a magméreteket a megfelelő pontossággal.
Ha előre kifúrják a lyukakat, akkor még plusz ahhoz is központosítani kellene majd a kúpos furatot. Az meg egy újabb nehézség lesz.

RogerCo

Lézervágott darab, a pontossággal nem sok baj lenne.. Persze, ha úgyvan nem kötelező ezeket a lyukakat hsználnom :(

ROger

nvnshmpmn

A lyukak lehetnek pontosak, nem az a baj, hanem, hogy még ahhoz kell központosítanod pluszban. Persze én amatőr vagyok, de szerintem a sorrend a következő:
elsőnek ráállni a kéziszánnal a megfelelő kúpszögre.
A tárcsába beleesztergálni a kúpot. Közben időnként levenni tokmányostól, rápróbálni, majd még esztergálni, ha kell.
Ha jó a kúp, osztókör jelölése, lyukak osztása. Utána levenni a tárcsát, kifúrni a magméreteket, menetfúrás, tőcsavarozás.
Felszerelni a főorsóra a tárcsát.
Tokmány illesztő felület kialakítása a tárcsán
Utolsónak a tokmány felfogó csavarjainak lyukkörét bejelölni a tárcsára, majd ezeket is kifúrni, a csavarfejeknek a süllyesztéseket megcsinálni.
Én legalábbis így csináltam. Az osztásra kell nagyon odafigyelni. Nekem is az lett egy kicsit elszúrva.

RogerCo

Én is csak lelkes amatőr vagyok :)
Ebből kifolyólag amit egyszer kivettem a tokmányból, síktárcsából nálam annak már harangoztak :) hogy azt mégegyszer ugyanúgy befogjam :)
ROger