Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Köszönöm!
Hát ha elmondja hogy mi lett volna a megfejtés akkor leírom!!

4um5b65d

Sajnálatos, ha erre tud valamit mondani, mikor nem is alkalmas a kés forgácsolásra. :)

000000000

A kérdésre a válasz : azért pontosabb belső kúpnál a bentről kifele esztergálás ( csak simításkor ) , mert a késtartó orsó kopása ebben az esetben minimális , szinte mindig csak előreesztergálunk és az orsót és az anyát elég jól kikoptatjuk , felületi hullámosság sokkal nagyobb .

Mond meg a tanárnak , hogy az ő általa elképzelt kést próbálja meg egy morse 1-es kúp kialakításakor  használni , szinte kizárt hogy jó lesz a darab .
Az általad felrajzolt kést kb 30 éve használták utoljára , az akkori funkciója , több lépcsős tengelyek simítása és nyakrádiusz kiképzése , a rádiusz kialakításával erősödött a tengely , nagyobb teherbírás , hosszabb élettartam .

És még valami a végére , remélem a szakoktató nemcsak magyaráz , hanem ő az első  aki megmutat mindent amit lehet , és rávezeti a gyakornokot hogy hogy is kell csinálni valamit , különben nem ér semmit az egész .

000000000

Talán az is dominálhat a pontosságban hogy ha kenő hűtőanyagot kell használni a kúposságból adódóan mintegy kitekeri a belsejéből ezáltal a kés előtt nem lesz anyag ha befele esztergálunk.A barátom fia is ilyesmi iskolába jár most épült új tanműhely zsír új esztergákkal,ott ezt mégsem mondhatná hogy kopott az orsó.Talán majd az oktató válaszol és nem hagyja a diákokat agyalni mondja el aztán mutassa be hogyan kell.

4um5b65d

Tartok tőle, nem ez lesz a tanár magyarázata.
Akkor nem a késre hívná fel a tanuló figyelmét.
Az anya és az orsó kopása nem különösebben befolyásolja a kúp pontosságát. A kéziszán csúszóvezetékei sokkal inkább. Ezt rángatjuk el kézi előtoláskor. A kéziszánoknál legtöbbször az a probléma, hogy nehezen járnak, ha fellazítjuk az éket akkor viszont a csúszóvezeték kezd el lötyögni.

A lépcsős tengely megmunkálása is sántít, mivel a kés oldalnézetében jelentős az alsó sík aláköszörülése. Ez mindenképp furatkésre utal és mindenképp belső kúpra.
Az oldalnézetet viszont kifogásolnod kellene a rádiusz miatt (felső kép) Az egy alapvető balfaszság a kiképzésben.

nvnshmpmn

Nem ugyanaz a jelenség lépne itt fel, mint mikor a furatkés ferdén áll, nem merőleges a lapka éle a munkadarab homloksíkjára? Mert akkor is torzul valamennyire a furat, ha jól tudom.
De lehet, hogy nem jól értem a problémát.

Vetesi75

Talán reálisnak tűnhet, ha a szerszám élének hátkopása és a átmérő különbségéből adódó hátszög igény változása irányából vizsgáljuk a kérdést. Szerintem, ha már ilyesmi egy munkadarabon belül érezhetően befolyásolja a pontosságot, el kellene gondolkozni a munkadarab, a technológiai paraméterek és a szerszám választás összhangjáról.

000000000

Mi köze az anya és az orsó kopásának a kúp pontosságához?
Kb. annyira igaz, mint a kézi szánt „visszafelé” hajtva biztosan pontosabb lesz a kúp.

besirkyjh

Nekem a rajzbol ugy tünik hogy nincs is vágoél . olyan mintha egy fél golyo volna a helyén .

4um5b65d

Az hát. Pont erről beszéltem, hogy így nem tud forgácsolni a kés.

vjanos

Talány annyira simító, hogy igazából már csak nyom? [#circling]

hostya

Azért azt ne tévesszétek szem elől, hogy a rajzot egy 1.éves tanuló követte el...

besirkyjh

Jo jo :) de pont ez lenne a lényeg .

000000000

Köszönöm a válaszokat! :)
Megkérdeztem a többieket!!Mindenki ezt rajzolta le!És azt mondták megegyezik az ő rajzukkal!!!!
Hát érdekes :D
http://turning.fw.hu/t031-t040-----/t039_q.jpg" border=0>
itt találtam hasonló kialakítású kést a rajzomhoz képest :)

besirkyjh

Jaj Te kisbutu-s , nem rajzoltad be a forgácstöröt :)
Igy már lehet forgácsolni vele .