Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jsugc4fsx

nvnshmpmn

Ha már szóba került az E2N:
Van egy érdekes jelenség az én e2n gépemnél.
Furatot esztergálok. Az utolsó fogásnál direkt kétszer is végigmegyek a késsel, ugyanazzal az állással, hogy már ne legyen előfeszítve, majd mérek egyet. Kéne még kivenni hét századot, akkor lenne jó a lyuk. Szépen, óvatosan ráveszek még öt századot, mert sosem lehet tudni. Végigmegyek rajta, majd mérek. Túllőttem a célon vagy két tizeddel. Ez a probléma.
Középtájon kottyan elég rendesen a keresztszán orsóm az anyában. Kézzel is nagyon érezhető. Lehet ez ettől? Vagy ha nem, akkor mitől?

jani300

Hát ez engem is érdekelne . Szinte ugyanezt csinálja külső átmérőn az ean .

RogerCo

Óhh, ezt az enyém EAN is csinálja, de csak akkor ha pontosan akarok esztergálni :) És nem csak furatnál ám :)
ROger

nvnshmpmn

az EAN-nak a keresztszán orsó anyája osztott, vagy egy darabból van?

nvnshmpmn

Jó, hogy nem vagyok már egyedül a problémámmal.[#vigyor2]
Na de mi okozhatja ezt?

RogerCo

Bár nem nekem szól a kérdés, de egy tömör anyája van.

nvnshmpmn

Különben az enyém is akkor csinálja, ha pontosan akarok esztergálni.

nvnshmpmn

Értem. Csak azért, mert az enyémnek meg osztott. Gondoltam, ott lehet a kutya elásva. De ezek szerint nem.

RogerCo

Én is csak arra tudok tippelni hogy lóg a trapézorsó-anya páros.... Valamikor a nyáron neki is futottam a kérdéskörnek, de összeraktam, azóta is igy van...
http://cnctar.hobbycnc.hu/RogerCo/2011_07_27_Eszterga/" TARGET=_fnew>Itt vannak képek
ROger

000000000

Nem tudom hogy a nóniusz beosztása az átmérőre vonatkozó érték vagy a szán elmozdulását jelöli mert ha ráállítasz 5 századot az átmérőben vagy furatban az 1 tized lesz plusz ráfeszítve a kés ami jó éles többet fog levenni .Másik késsel kellene az utolsó fázist csinálni szerintem.

nvnshmpmn

Lóg az nekem is, nem is keveset. Mivel osztott az anya, így elvileg lehetne állítani rajta, de valahogy nem annyira az anya a kopott, inkább az orsó. Ha ráállítok kicsit, akkor a két szélső helyzet felé haladva alig lehet tekerni.  
Készülök is már rá, hogy csinálok új anyát, orsót bele.

000000000

Lehet hogy javít a dolgon ha az utolsó művelet előtt egy kicsit szorítasz a szánon nálam legalábbis jobb lett

svejk

Eszemben sincs kibic lévén tanácsot osztogatni, majd Lasli megmondja a tutit, de alapvetően nem szabadna ilyen gépeken százados fogásokat venni.
lehetőleg mindig egyenlő nagyságúakat, akkor lehet következtetni a nóniusz alapján a kés hajlásokról, stb.
De maga a kés helytelen geometriája is okozhatja, hogy "ráhúzódik" az anyagra a szán.
Egyébként szerintem ez minden kezdő kapirgáló esztergályos problémája, csak van aki nem meri még megkérdezni sem. :)

RogerCo

Igen, nekem is valahogy az orsó van elkopva nem kicsit, a közepe felé szinte éles a tarpéz menet a két végénél meg vadi új :( Annak idején fel is kerestem a Főorsó KFT-t de akkro nem volt jó nekik, azóta meg én nem hívtam őket a szánjaim felújjításával.