Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

nvnshmpmn

Nekem átmérőre vonatkozik a nóniusz osztása.
A kés ugyanaz. Az utolsó fogásnál kétszer végigmegyek a furaton, hogy már ne vigyen a kés, ne csapjon be. Onnan teszek rá öt századot, erre tizedekkel nagyobb lesz a furatom. Amúgy lehet ebben valami, hiszen az előtte vett nagyoló fogásoknál nem nagyon méregeti az ember, mennyit visz a beállítotthoz képest. Igazad van valószínűleg. Majd megmérem többször is menet közben, hogy hogy viszonyul egymáshoz, amit beállítok, meg amit ténylegesen kivesz a furatból.

Csuhás

Lehet hogy kis fogásnál instabilan forgácsol a kés. Azaz rugalmasan deformálódik és inkább nyom mint forgácsol. Amikor viszont fogást veszel akkor a csúcsrádiusz nagyobb szakasza forgácsol így a kés már inkább harap. Ezért igyekezz úgy méretezni hogy az utolsó fogás se legyen nagyon eltérő attól amit a mérés előtt esztergáltál.

RogerCo

Akkro tanul a gyerek, ha kérdez [#eplus2][#worship]

nvnshmpmn

A Te gépednél nem lóg? Osztott az anya?
Én ha csinálok bele másik anyát, akkor nem csinálom osztottra, az biztos, mert nagyon úgy tűnik, hogy semmi értelme nincs bonyolítani.

RogerCo

Ezt leírva értem, de hogy néz ez ki a valóságban?  
Az is hozzá tartozik az igazsághoz, ha mondjuk nem pontasan akarok esztergálni, de mérek és tekerek, az szinte tuti, NEM annyi lesz a következő méret amit én úgygondoltam, hogy annyinak kell lennie :)

nvnshmpmn

Ez lapkás kés volt, amiről beszélek. Lehet, hogy az illesztéshez kéne egy egészen kis csúcsrádiuszú kést használni? Mondjuk gyorsacélból köszörülni egyet direkt erre a célra?

svejk

Van de Lóg. :)
Nem osztott, de nem is gyári. Egy ilyen padonál mindig lóg valamennyit, ez alapvetően nem baj.
A gépem egyébként nincs beüzemelve még. :(
Bent a cégnél van egy elég gatya EAN, ott sokszor ha ilyenbe műveletbe futok akkor rátartok a szánra kézzel.

jani300

Nem ismerem az e2n-t , de az osztott anyát a holtjáték után állíthatósága miatt szokták alkalmazni . Kár kihagyni . Persze csak jó orsónál van értelme .

Csuhás

Pl addig nagyolsz amíg kb 2mm-el nagyobb az átmérőd, majd mérsz veszel egy mondjuk 1mm-es fogást. Ismét mérsz és az utolsó fogás szintén 1mm plusz-mínusz pár század a méréstől függően. A lényeg hogy a mérés előtti és az utolsó fogásnál hasonlóak legyenek a forgácsolási viszonyok, és ez a két fogás legyen akkora amit a géped, anyagod, késed szeret. Bután fogalmaztam meg de végül is lehet érezni mikor dolgozik szépen a gép.

Varga László

Utolsó fogás előtt  én kiveszem a kést és megfenem ,ezek után döntve(hogy a forgács ne szoruljon alá) visszafogom és veszek egy érintőt és egy öt százados fogást ,mérek ,és utána ami maradt azt ráveszem .A méret jó szokott sikerülni.

Varga László

Hozzá teszem az én gépem is kopott(EMUS 160).

jani300

Szerintem jól írtad . Fogásmegosztásnak hívják . Csak hát nem mindig jön össze az elmélet meg a gyakorlat . Pláne nálam a gyakorlatlanság .

Varga László

Kérdés viszont az, hogy mekkora furatnál van ez a jelenség?

nvnshmpmn

Nálam ez a jelenség 35-ös átmérőjű furatnál jelentkezett most. De értem, mit kéne csinálni. Az utolsó előtti és az utolsó fogást kell azonos nagyságúra venni, amennyire lehetséges. Majd így próbálkozom vele legközelebb. A méretet egy milliméteres fogásokkal közelítettem meg, annál szépen vitt a kés, szép volt a felület is.

4um5b65d

Hallgass a "nagyobbakra" !
Svejk is jól mondja, hogy nem veszünk ilyen pici fogásokat, Csuhás meg pláne jól mondja, hogy egyforma fogás kell az utolsó kettőnél.

Amúgy a "ráveszek még 5 századot" az sokszor átbasz. Pontosan az történik, hogy nyom a kés és elnyomja az anyagtól, majd mikor ráveszel még egy keveset akkor átbillen a rendszer a másik irányba és már nem tudja még jobban elnyomni a kést ekkor harap egy nagyot.
Olyan ez az egész, mint mikor tolod a lapátot, addig nincs gond, míg 35 fokos szögben tartod a nyelét. Addig átsiklik minden rosszon. Aztán megemeled 45 fokra a nyelet és ekkor elakad minden kis vackon amivel csak találkozik.
Ezt a billenési pontot el kell kerülni, mégpedig úgy, hogy nagyobb fogásokat veszel ami már biztonságosan túl van ezen a holtponton.

Amúgy egy pici trükkel segíthetsz a dolgon.
Furatkésnél feljebb kell rakni a kés csúcsmagasságát.
Ha csúcsban van a kés vagy alatta és elkezded terhelni akkor lehajláskor nő a forgácskeresztmetszeted.
Ha fölötte van és hajlik akkor pedig csökken.
Persze ez függ a kés szár geometriájától is. A lefelé és az oldalra történő elmozdulási hajlandóság arányától.
Sokszor a kés vibrációját is meg lehet szüntetni ezzel az aprósággal.
Remélem mindenki érzi, hogy miért.