Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Hopsz ezt csak Rferi olvassa, most látom csak amit írt. Én a #19288-on rajz bal oldalán megneveztem a homlokszöget.  
Természetesen a jobb oldaliak nem a homlokszöget ábrázolják, hanem mint olvashatod a bal oldali ábrán, azt hogy pozitív vagy negatív a lapka.

svejk

Kicsit visszaolvastam...
Tegnap a #19271-ben gyakorlatilag azt skicceltem le, ami a #19297-ben belinkelt könyvrészlet 40. ábráján van.  
Laslie még is azt mondta éjfél után, hogy nem jól gondolkodom. [#rinya]

4um5b65d

Hát persze, hogy nem jól.
Amiket linkeltetek rajzokat azok nem a váltólapkás rendszerekről készült képek.

Mindent felejtsetek el amit eddig láttatok.
Most csak a váltólapkásról beszélek, mivel ennek kapcsán robbant ki a vita.
A váltólapka amit a kezedbe veszel az csak egy darab "vasnak látszó tárgy".
Semmi nincs a lapkán, se forgácstörő se élszalag, se semmi.
Csak egy darab "kocka" van a kezedben.
Megnézed a lapkát, megforgatod a kezedben és azt látod, hogy van a kockának 6 lapja.
Van neki egy alapsíkja és van neki egy homloksíkja. Nevezzük ezt alap-lapnak és homlok-lapnak. Ezek alapesetben párhuzamos lapok.
Megnézed a többi 4 síkját is. Mit látsz? Nincs aláköszörülve a hátlap.
Hohó..... Azonnal tudni fogod, hogy a lapka HOMLOK-ELHELYEZÉSI SZÖGE negatív lesz, azaz dönteni kell a lapkát. Írhatnám azt is hogy az alaplap elhelyezési szöge negatív, mivel ezek párhuzamos lapok.
Figyelj ! Nem azt írtam, hogy homlokszöge negatív, hanem azt, hogy az elhelyezési szöge.
Tehát tisztán a lapka fekvésének módját írtam le azzal, hogy negatív az elhelyezési szöge. De itt még szó sincs forgácsolásról, egyszerűen csak a lapka helyzetéről van szó.
A forrasztott lapkás késeknél ez a homlokelhelyezési szög értelmetlen fogalom, mivel kapsz egy darab vasat amibe be van forrasztva a kavics és kész. Persze aennek a késnek is áll valahogy a homloklapja, csak itt nem kell azzal foglalkozni, hogy vajon milyen késszárba is passzol a beforrasztott lapka, mivel már be van forrasztva. Vagyis kapsz egy kést aminek a nyers homloklapja negatív, nullás, vagy pozitív. Oszt ennyi.

És akkor vissza a váltólapkás késekhez.
Ha a lapkán egyáltalán nem lesz forgácstörő, vagy egyéb módosítás akkor a lapka tényleges munkára fogható homlokszöge azonos lesz a lapka elhelyezési szögével. Abban a pillanatban, hogy egy forgácstörőt teszel a lapkára, megváltozik a lapka élrendszerének a homlokszöge (munkaszöge), de ettől a lapka negatív helyzete még nem változik meg.
Ezt a helyzetet adják meg a katalógusban negatívként, vagy pozitívként,nem pedig a lapka tényleges munkaszög rendszerének a homlokszögét, mivel csak erről fogod tudni, hogy milyen késszárba passzol a lapka.
Tehát akkor a két külön fogalom mégegyszer:
1 - Homloklap elhelyezési szög (lapka test elhelyezési szög)
2 - Homlokszög (munkaszög)

svejk

Hmmm...
Hát azért azt eddig mi is sejtettek hogy a téglatest lapkát nem szereljük vízszintesre, mert akkor a hátlap súrlódni fog, hacsak nem megyünk a központ alá  
(a központ alatt elhelyezett ilyen lapka majdnem ugyan az mintha központban, de előre döntve lenne)

Igazából az egész abból indult ki és nem is vita volt,hanem kérdés, hogy ha a http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/pozit%edv-negat%edv.TIF" TARGET=_fnew>CNMX1204xx lapkának van homlokszög és hátszög köszörülve az elején,- ahol a PCD kristály van,-  akkor miért negatív, vagyis lehet hogy vízszintesen állásban is működne.
erre jött a válaszod hogy azért negatív mert a többi része nincs aláköszörülve azaz ,csak döntött késszárba rakható.
Vagy valami ilyesmi volt a téma... de hogy utána miért is gabalyodtunk bele azt már nem is tudom :((

No ugorjunk...
Térjünk vissza a ma taglalt hagyományos késekhez.  
Milyen esetben kell pl. a #19297 belegyzés 40./b ábra szerinti negatív kést köszörülni és használni átmérőzésnél??
Nagyon kemény anyagoknál?
Gyorsacél kést is kell néha így kialakítani?

Hobby esztergályos révén én javarészt az "éles" késeket szeretem, szerintem a praktikeres gépeken nem is nagyon működne ez a "negativ" kés.

4um5b65d

"Igazából az egész abból indult ki és nem is vita volt,hanem kérdés, hogy ha a CNMX1204xx lapkának van homlokszög és hátszög köszörülve az elején,- ahol a PCD kristály van,- akkor miért negatív, vagyis lehet hogy vízszintesen állásban is működne. "

Basszus, ne abban gondolkodj, hogy Te házilag, hogyan tudnád még üzemeltetni a lapkát, mivel a gyári ajánlást a gyári késekhez adják meg.  
Abban igazad van, hogy ha azt a negatív elhelyezésű lapkát aláköszörülik akkor pozitív szerelés esetén is csinál valamit a lapka. Ez a szabály mindegyik negatív lapkára ráhúzható.
De ez csak házi késgyártással érhető el, mivel gyári kést nem találsz hozzá.
A katalógus pedig a gyári késhez adja meg, hogy negatív vagy pozitív elhelyezésű a lapka ami bele való.

svejk

Még a lapkára visszatérve, sok esetben a negatív lapkák (ugye az oldalnézetből négyszögletes kontúrúak) mindkét oldala ki van alakítva forgácsolásra, tehát megfordíthatóak azaz szerencsés esetben 8 élete van. :)
Így kisebb gépeken a forgácsoló szögeik miatt nem olyan jól használhatóak.
Persze a forgácstörők kialakítása nagyban befolyásolja biztosan ezt is, így cáfoljatok meg ha nem jó az állításom.

svejk

Oké...
Akkor abban a Sumidia katalógusban hol találom meg hogy pontosan milyen befogóba tehető az adott lapka?

vjanos

Érdekes ez a téma :)

Engem az érdekelne, hogy "melyik a jobb" hobby szemszögből.
Az aláköszörült - pozitív - lapkához talán egyszerűbb késszárat csinálni, ha épp nem talál az ember eredetit. Viszont ennek ugye kevesebb "élete", kevesebb dolgozó csúcsa van.
A kocka - negatív - lapka akár nyolcszor is fordítható lehet, viszont döntött fészket kell neki teremteni.

Lehet ilyen különbséget tenni, hogy megfelelően kiképzett késszárak esetén az egyik jobb mint a másik?  
Vagy adott feladatra alkalmasabb-e a negatív lapka, mint a pozitív, és ugyanez fordítva...?
Egy ideális teljes készlet esetén hogy dönti el az ember, hogy melyik fajtával kezd neki a melónak?

000000000

Helló! Kezdő esztergályos vagyok és lenne egy kérdésem!
http://turning.x3.hu/t041-t050-----/t046_d.jpg" border=0>
Ilyen késeken hogy lehet pontosan, szépen kialakítani a rádiuszt?

Miki2

Én méretre szabályozott csapos kővel csinálom.
A nagyobbaknál meg rádiuszvágóval faragott követ használok.

000000000

Csapos köszörűkő nem rossz ötlet. Van is nekem 15-ös átmérőben :) De azt mivel forgatod meg? Én fúrógépbe szoktam rakni, de az lassú lenne a rapidhoz, nem?

PSoft

PSoft

Ha visszaolvasol ebben a topic-ban,pont a kép,és az oldal "alkotója" válaszolt már erre a kérdésre.

Ha jól emlékszem,elég részletesen.:)

Miki2

Talán egy egyenes csiszoló orsó?
Bosch, Makita, Atlas Copco...
Esetleg valami más. A lényeg: legaláb 20-25.000 1/perc fordulata legyen.
Ha a fúrógéped tudja ezt, az is jó.

000000000

Én rászoktam rajzolni filccel vagy karctűvel a kivánt ívet aztán köszörűgépbe fogott flexkoronggal kinagyolom a formát persze vigyázva meg ne kéküljön aztán vékony kővel finomítom le ezzel is kimélve ,nem a profilkővel kezdem amit másra nem használok.