Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Beállítási gond lehet ,a szegnyerget is lehet oldalirányban állitani illetve az orsószéket is. Az én régi gépemen legalábbis így van. Valami egyenes tengely befogásával a hosszánra tett órával végigmérni. Mivel siklócsapágyas valószinű hogy az idő során a terhelés irányába félrekopott ekkor lehet hogy az orsószéket kell állítani nem a szegnyerget.

dravecz

Üdv mindenkinek.
Egy nagy segítséget szeretnék kérni tőletek. Van egy E2N esztergám. Az a gondom, hogy kidobálja a sebességet ("kidobja" üresbe). Mit tanácsoltok? Előre is köszi a segítséget.

nvnshmpmn

Csak egy sebességet dob ki, vagy általában mindet?
Bele kéne kukkantani. A fedelét le lehet szerelni anélkül, hogy kivennéd az egész váltót.

nvnshmpmn

A fedélre van szerelve a kapcsoló mechanikája. Nem egy bonyolult dolog, de belülről van minden.

nvnshmpmn

Sajnálom, hogy pont erről a belső részről nem csináltam képeket, pedig milyen jól jönne most.

dravecz

Hát az igazat megalva majdnem mindet,max. 1-2 van amit nem dob ki.

nvnshmpmn

Akkor azt mondom, le kell kapni róla a fedelet. Van két kis pöcök, amelyek a kapcsolóvillák hornyaiba mennek bele felülről. Azok könnyen kiesnek, bele a váltóba a szétszedésnél. Vigyázni kell rá. Lehet még a kapcsolóvilla is elkopva szerintem. Akkor nem tolja egymásra eléggé a kapcsolódó kerekeket. Valami ilyesmi lesz a probléma. Ha véletlen ki kell venni az egész váltót, az se túl nagy kaland, bár a súlya azért megvan.

000000000

http://bamer.hu/eszterga/" TARGET=_fnew>Itt vannak a képek. Ezen szerintem semmi állítási lehetőség sincs, illetve a főorsón van az a bekeretezett lyukas csavar (ággyal párhuzamos furat van benne), de az szerintem tartott valamit. Szegnyereg alján sincs semmi állítási lehetőség, oldalra sem lehet eltolni.
Az orsószéket hogyan lehet állítani? Ha kopott, nem kéne lennie lógásnak is? Áll, mint Katiban a gyerek.
Feleségem most mondja, hogy amikor semmi nem volt az ágyon semmi, azt a végén benézve görbének látta. Szerintem ha szemre görbe, akkor már sokkal nagyobb a pontatlansága. Most a keresztszánt és a szegnyerget levéve megtisztítottam, a kettőt egymás után tologatva végigmértem. A mágnestalpas óra a keresztszánon volt, a kinyújtott szegnyereg hengert tapintotta. Mérés mindkettő meghúzott állapotában. Ahogy felváltva végigtoltam őket, összesen nem volt 0,2 mm hiba a kezdethez képest. Ez nyilván nem jó, de a tapasztalható kb. fél mm vagy még nagyobb tengely-eltérést nem okozhatja. Akkor főorsó hiba?

nvnshmpmn

Szerintem a főorsó játékát kellene ellenőrizni. Méghozzá meglazított ékszíjjal. Nem csak felfelé megmozgatva a főorsót, hanem oldalra is. Ehhez elég egy indikátoróra.

000000000

Megmértem. Laza szíjnál a tokmányt oldalirányba és függőlegesen rángatva talán 1 század elmozdulás ha van. Leveszem majd a főorsót is, hátha összerakáskor alákerült valami, de akkor mindent letöröltem és beolajoztam.

000000000

Ezt a gépet most vetted vagy régóta megvan? Ha a lábak nincsenek jól beállitva könnyen elcsavarodik az ágy és hosszabb idő után maradandóan úgy marad. Mivel a szegnyerget nem lehet oldalt állítani mégis csak a főorsóházat kell .Mivel nincs számottevő kottyanása a főorsónak lehetséges az amit írtam hogy félrekopott a siklócsapágy.Még talán az is megoldás lehet hogy a  főorsóházban levő siklócsapágyat 180 fokkal elforditani már ha lehetséges a rögzítése miatt vagy újraszabályozni.

nvnshmpmn

Közben éppen ez az ágy elcsavarodás jutott eszembe nekem is. Szerintem egy ilyen kecskelábas gépnél jelentős lehet a csavarodás.
Csak egy ötlet- nem lehet a lábak alá állítható géptalpat tenni? Azzal visszacsavarni? Persze az ellenőrzéshez kellene egy precíziós vízmérték.

nvnshmpmn

Ha mondjuk a gépágy hossztengelyéhez képest ferdén áll a főorsó, azt viszont próbaesztergálással ki lehet deríteni.

279nwbpsa

Ugyan ilyen "rendszerű",csak kisebb gépem van.
Pontosan ez a hibajelenség fennállt nálam is.  
A gépágy csavarodása okozta és megfelelő beállítással,szintezéssel orvosolható volt.

000000000

Köszönöm mindenkinek. Kimértem, melyik láb lóg lejjebb a többinél, alátettem egy négyes vaslemezt és már nem akad el a fúró a lyuk szélében. Majd fúrok új lyukat és akkor beállítom pontosan. Ha viszont ilyen könnyen elcsavarodik, akkor vissza is könnyen megy, nem? Már úgy értem, hogy ilyen keskeny ágy csak nem marad véglegesen úgy.

Különben a gép már több, mint egy éve a helyén van, csak most kezdett el bosszantani. Igaz, alig használtam, mert még a házon kellett dolgozni.