Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

sasi

Attól, hogy elcsavarodva állt sokáig, nem fog eldeformálódni és úgy maradni, mert a maradandó alakváltozáshoz el kellene érnie az erőnek az anyag folyáshatárát, ez meg a saját súlya alatt semmi szín alatt nem következhet be.
Minden eszterga gép ágya csavarodik, ezért kell vízszintbe állítani http://www.sasovits.hu/cnc/plazma/foto/DSCF3238.jpg" TARGET=_fnew>(precíziós vízmérték), majd csak ezután következhetnek a további beállítások.

svejk

Akkor egy keresztkérdés, ha megengeded, mert nem én tudom a választ  
A rugók kifáradása mivel magyarázható?
Gondolom ott sem beszélhetünk a folyáshatár eléréséről.

svejk

Laslie mester!
Kapható vagy egy kis ingyen munkára?
Tudnál mondani valamit erről a két PCD-s lapkáról?

NF-CCMT09T302
NF-TPGW080202

http://www.atiabzar.com/pdf/catalog/Sumitomo/M1-M30.pdf" TARGET=_fnew>Itt a katalógusa.

sasi

Rugóban nem vagyok túlságosan járatos. A törésnél a terhelés és annak ismétlései miatt eléri a kifáradási határfeszültséget, majd törik, mert mikró repedések keletkeznek az anyagban, mely tovaterjed.
 A rugó kifáradás alapvetően abból adódik, hogy idővel a rugalmas alakváltozás átalakul maradandó alakváltozássá – relaxál az anyag. Ennek feltétele (normál hőmérsékleten) a folyamatos, erős deformáció hosszú időn át, mely feszültség értéke közel esik a folyáshatárhoz. Egy kis hővel a folyamat felgyorsítható… Mikró ötvözetekkel ma már a rugó fáradása nagymértékben csökkenthető.
Jó méretezéssel ez a folyamat a berendezés élettartamán belül nem is jelentkezik (pl. a vasúti váltókban lévő tányérrugók, hogy hozzád közelálló témát említsek [#smile]).
 Az eszterga gépágyra ható erők (feszültség) nem összemérhetőek a rugóra hatókkal.

4um5b65d

Verbálisan a legnagyobb krőzus lennék, ha bármi olyat tudnék mondani a lapkákról ami a pdf file-ban nincs benne.
Sőt, még olyat is megtudtam amit eddig nem tudtam, pedig csak 3 percre néztem bele. Mi lesz ha még tételesen végig is olvasom.

No de lehet az a dolog amire kíváncsi vagy ?

svejk

Köszönöm, tehát mégis van köze a folyáshatárhoz a rugófáradásnak.

(a vasúton csak egyes helyeken használnak rugós váltót, én még nem is láttam élőben)

svejk

Igazából semmire, csak a haverom árulja az adok veszekben. :)
Persze béna volt a hirdetés, így nem kapott rá senki, pedig szerintem tök jól használható lapkák a hobbyban, feltéve ha találunk, vagy csinálunk hozzá késszárat.

4um5b65d

Eladni is tudni kell.
Néztem annó a hirdetést és feltünt az NF jelzés az elején, de odáig már nem jutottam, hogy megnézzem katalógus szintjén. A többi adatból tudtam, hogy nincs ilyen késem, úgyhogy tovább is léptem.
A linkelt pdf-ed viszont tök jó.

svejk

Igyekszünk a Barátainkon segíteni... :))

svejk

Mondjuk ezt a negatív meg pozitív szöget ennél sem értem, de tök jó hogy vannak példa alkalmazások konkrét forgácsolási paraméterekkel.
Mindenesetre a grafikonok ennek a DA2200-nak előnyös oldalát mutatják.
Az NF-re irja is, hogy magas minőség olcsó ár, lásd az adok-veszekben az árat. :)

4um5b65d

A negatív minden esetben azt jelenti, hogy a lapka hátlapja nincs aláköszörülve, vagyis előre felé és/vagy oldal irányban (negatív irányban) meg kell dönteni a lapkát.  

A pozitív lapka hátlapja viszont alapból alá van köszörülve, tehát teljesen vízszintesen szerelhető. Furatlapkáknál néha ezeket is megdöntik, de az a furat íve miatt van, hogy ne érjen le a lapka segge.

Varga László

Hát köszönöm barátom hogy segítettél!!!!

000000000

Tisztelt Kola!
Köszönöm ma megkaptam a csomagot minden rendben!
Te is megkaptad?

mxjj54gxi

Ez a negatív úgy negatív, mint pl a körfűrészlapoknál, hogy a fűrészfog tompaszögben érintkezik az anyaggal?Illetve a kézifűrészek java is negatív homlokszögű, hogy képesek legyünk eltolni a fűrészt az anyagon.

De esztergálásnál hol alkalmaznak ilyen negatív homlokszöget?

svejk

Ezt úgy nagyjából eddig is sejtettem, de most a katalógus megint megzavart.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/pozit%edv-negat%edv.TIF" TARGET=_fnew>Kiollóztam ezt a részt.

A felső negatívnak titulált CNMX-nél 10 és 5 fokos szögeket látok, míg a 7 fokos pozitív CCMT-nél 10 és 7 fokos szögeket.
Hogy is van ez akkor???