Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Nem kell dönteni a kést!

svejk

Ha nem is tökéletesen értem mindet amit írtál, azért köszönöm!  
Szép része ez is a szakmádnak.[#eljen]

svejk

Pedig már azt hittem kapizsgálom. [#rinya]
De hát Laslie is azt írta, hogy a negatívot mindig meg kell dönteni. [#nemtudom]

svejk

Ja, hogy azt írtam hogy a kést kell bedönteni?
Persze hogy a lapkát nem az egész kést, de hát a mórickarajzon is csak a lapka szerepel.
Csak nem azt gépelek amit gondolok. :(

4um5b65d

Na bakker elaludtam a gép mellett....
Mire ébredek, hogy még mindig nem érted. :(

Hagyd ki a képletből a forgácstörőt és az élességet, annak semmi köze nincs ehhez.
Csak a lapka alap kontúrvonalára koncentrálj.

Rágd meg a két kifejezés közti különbséget:

1 - Homloklap elhelyezési szög.
2 - Homlokszög.

D.Laci

Érted csak más nem érti hogy te érted! :)
Gondolom láttál már alulapkát... ? az pozitiv mert már hátra van köszörülve.
Vanak a 2 oldalas lapkák (mind 2 oldalt forgácstörö) azok a negativ lapkák met megkel dönteni.

mxjj54gxi

Szerintem nem hülyeség az utolsó mondat.
Egy negatív lapka tompán megy neki az anyagnak, nem "gyalulva", hanem "karistolva" a felületét.
Már ha abból indulok ki, ami érvényes a fűrészlapoknál.
De szerintem -mivel egyetemes elnevezésrendszer van - érvényesnek kéne lennie annak itt is.

mxjj54gxi

A főiskolán csináltunk ilyen szakítópróbát gyakorlaton.
Először ki kellett esztergálni egy szabványos szakítótestet, majd a szakítógépen eltépni.
A szakítógép elkezdte húzni egy súly ellenében a testet, és a húzó oldalára fel volt szerelve egy közönséges filctoll, ami egy papírlapra rajzolta a nyúlást, a húzóerő függvényében.
Valami ilyesmi görbét rajzolt fel a gép:
http://www.autopro.hu/uploads/articles/12/1131/4_500x400.jpg" border=0>
Először az a ferde egyenes a rugalmas nyúlás szakasza, majd az a kicsi, majdnem vízszintesen fűrészfogas a maradandó nyúlásé. Ahogy sasi mondja: húz a gép, erre nyúlik az anyag -egy pici hüpli - megint húz a gép, megint nyúlik - megint egy pici hüpli.
Aztán ezen a szakaszon átmenve már meredeken nő az erő hatására a nyúlás (laposodik a görbe a kezdeti ferdéhez képest), mert ott már folyik az anyag és utánamegy a húzóerőnek, majd a görbe tetején elszakad. (mi a régi módszer szerint mértünk, és ott a görbe nem kanyarodott vissza, hanem ahogy elszakadt a test, kiverte a plafont - annak a mérésnek logikája szerint)
Igazából egy ilyen szakítás során, ha ott állsz a masina mellett, és látod, hogyan rajzol, és hogyan nyúlik, azonnal tök világos lesz mi történik.

svejk

No nekem már ehhez is segítség kell hogy a két fogalmat felelevenítsem. Sacc per kb. 31 éve 3 hónapon keresztül heti 1 alkalommal voltunk forgácsoló műhelyben, ott biztos megtanították velünk.
Azóta csak néha esztergálok az érzésre megköszörült késekkel.

svejk

Igen valami ilyesmire gondolok én is.  
valamelyik szög értéke adja meg hogy pozitív vagy negatív a lapka, a lapka kontúrja ebből automatikusan adódik. Mert minek köszörülnék alá feleslegesen a hátlapot ha a 90 fokos azaz téglalap oldalnézetű lapka is megadja a forgácsoláshoz szükséges paramétereket fokokat.

Addig úgysem hagyok békén senkit amíg úgy nem tudja valaki a fejembe verni, hogy az én hülye logikám elfogadja :)

svejk

Úgy érzem Te legalább érted hogy én mit kapizsgálok. Csak az ok-okozati sorrend nem akar összeállni nálam, vagy nálatok :)

sasi

Az ábrán ötvözetlen szerkezeti acél szakító diagramja látható. Ahogy írod, a diagram egyenes szakaszában, ha megszüntetjük a terhelést, visszanyeri az eredeti hosszát az anyag, e fölött viszont maradandó alakváltozást szenved, azaz üzemi körülmények között ekkora feszültségnek nem szabad kitenni.
„…utánamegy a húzóerőnek, majd a görbe tetején elszakad” az elejét nem tudom értelmezni, a szakadás az Fu jelnél következik be, nem az Fm-nél. Azért csökken az erő még a kontrakcióig az Fmax után, mert ilyenkor már jelentősen, és gyorsan csökken a keresztmetszet.
A kontrakció és a maximális erő a rideg, kemény anyagoknál esik egybe.

Ahhoz képest, hogy nyilván nem tegnap volt az a laborgyakorlat, ahol szakító vizsgálatról tanultál, nagyon jól emlékszel rá!
 [#integet2]

D.Laci

"Mert minek köszörülnék alá feleslegesen a hátlapot ha a 90 fokos azaz téglalap oldalnézetű lapka is megadja a forgácsoláshoz szükséges paramétereket fokokat. "
Azért mert ha egy picit magasabbra kerül a vágóél akkor nem fog forgácsolni, ha meg lejjebb teszed túrja az anyagot.

mxjj54gxi

Hát tényleg nem tegnap volt, hanem 87-ben. Bakker, annak 25 éve!
Annak idején mi is sima ötvözetlen anyagot téptünk el, ha jól emlékszem akkor A50 néven futott, húzott rúdanyagból kellett kidrehálni.
De a mi görbénk nem ilyen kinézetű volt, ha jól emlékszem, hanem nem fordult vissza szakadás előtt, ezért írtam amit.
Ezt a görbét innen vettem: http://www.autopro.hu/fejlesztes/Valtozott-a-szabvany-mashogy-szakitjak-a-femet/1131/ és a szövegből azt veszem ki, hogy mi és ők másképp mértünk, ebből következtettem arra, hogy nem ugyanarra a görbére emlékszem.
De simán emlékezhetek rosszul, mint látszik, elég régen volt.

svejk

No, felütöttem egy esztergályos tankönyvet, most már látom hogy egy fontos dolgot be kell vezetnem magamnak mégpedig a  forgácsolás síkjára állított merőlegest, mert hogy a hátszög ehhez képest van mérve, de esetünkben sokkal fontosabb hogy attól függ hogy a pozitív vagy negatív a lapka, hogy a homlokszög ettől a forgácsolás síkjára állított merőlegestől 90 foktól nagyobb vagy kevesebb.

Persze gondolhattam volna, hiszen a hátszög + élszög + homlokszög = 90 fok, ez rémlett valahonnan.

Persze a leírtakból és az alábbi ábrából látszik hogy a pozitív lapkát miért kell mindenféleképpen aláköszörülni és a negatív aláköszörületlen lapka esetén miért alakul ki automatikusan a hátszög.
(de hát ezt írtam tegnap is a #19271-ben)
Az ábrán pl. egy leszúró szerszám látható, átmérőzés estén nem kicsit bonyolítja a helyzetet hogy oldalirányban is ki kell alakulni ezeknek a szögeknek.  
A helyzetet tovább fokozhatja az, ha a szerszám csúcsa nem a középpontban van, pl. furatkés ilyenkor ugye forgácsolás síkjára állított merőleges sem függőleges helyzetű lesz és ezzel együtt a homlok és hátszög is változik.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/poz-neg1.jpg" border=0>