Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Ki is a Turning juhéjj felelőse ? :)

s7manbs8

Te aztán kened,vágod. :)

000000000

Nem akarok senkit fényezni, mert nem i szorul rá, de a dolog felerészben azon áll, vagy bukik a dolog a forgácsolásban, hogy az esztergályos tisztában van a késekkel.
Mert nem mindegy, hogy adott idő alatt mennyi forgácsot tud leválasztani és az a forgács mennyi kavarodást okoz.
Pl. feltekeredik, vagy már forgácsolás közben a forgácsot a frissen megmunkált felületre vezeti, ami összekarcolássza a kész felületet.
A másik fele, meg hogy mit és milyen sorrendben csinálunk.
Én sajnálom azokat, akik befognak egy vasdarabot és egy egymilis fogással elmennek hármat és azt hiszik, hogy tudnak esztergálni.
A fenét tudnak.
Majd, ha megismerik az anyagot, amit meg akarnak munkálni és ahhoz megfelelő anyagminőségű kést választanak az anyaghoz megfelelő szögekkel és ahhoz megfelelő vágósebesség és előtolás társul, akkor már majdnem fele megvan.
Csak azért írtam, hogy ezekre kellene gyúrnod. [#vigyor2]

svejk

Köszönöm, ezek után feltétlen ki fogom próbálni a lángvágott anyagnál, mert az köztudottan késgyilkoló.

4um5b65d

A lángvágott anyagokhoz van még egy jó tanács.
Forgácstörő nélküli késsel kell csinálni, enyhe negatív homlokkal.
A teljes lánvágott részt 1 fogással kell eltávolítani, úgy, hogy a kés csúcsa már a vágatlan anyagban fusson.
Ha nem csak körkörösen van a lángvágott rész, hanem még sugár irányban bele is van vágva az anyag húsába akkor is át kell fogni a késsel az egész vágott részt. Ha 15mm mélyen van a vágás akkor annyit kell átfogni a késsel.
Kis géppel reménytelen.
Egészen kis fordulatra kell tenni a gépet. Ha beedződött az anyag a vágásnál akkor K lapkás késsel kell csinálni és akár 20-as fordulatra is le lehet menni.

4um5b65d

Még valami.
Ha nincs lehetősége az embernek 1db nagy fogással eltávolítani az egész vágott anyagot akkor 30 fokos vagy 45 fokos késsel kell neki menni az anyagnak és jó nagy csúcsrádiusszal.
Előre tolt élűvel ebben az esetben semmiképp se próbálkozz.
Ez a legjobb amit tehetsz, ilyen esetekben.

svejk

Igen eddig 45 fokossal csináltam, de csúcsa még ennek is letörve de normál pozitívra köszörülttel.
Jellemzően 100-200 mm átmérőjű "korongok" készültek így.
Ezek átmérőzéséhez mekkora negatív szöget kellene köszörülni forrasztott P20 esetén?

nvnshmpmn

Akkor mi az eljárás, ha ugyan nem lángvágott a munkadarabunk széle, viszont szögletes. Jelen esetben egy 100X10-es laposvasból csinálok korongot. Kiszúrás? Lassan leszedegetni a csúcsait, vagy pedig akkorát kéne fogni, hogy már kört esztergáljon a kés?

vjanos

Esetleg flexxel lecsapni a sarkait, és nyolcszögből kiindulni?

000000000

Szerintem, kisgépen sem a 45 fok sem a nagy csúcsrádiusz nem nyerő.
Nekem a gyorsacél forgácstörő nélkül és a normálisnál gyakoribb köszörülés működik.
Nagy csúcsrádiuszhoz, nagy előtolás kellene, amit a cerkahegyező nem "tolerál".

000000000

Bocsi!
Laslie -nek szántam.

svejk

Nincs semmi gond, Laslie írta hogy kis gépen reménytelen, én meg egy MVE 2000-es padon szoktam ezt művelni.

000000000

Hát igen.
Az, már kicsit sem ceruzahegyező kategória. Párszor, már nekem is volt alkalmam kipróbálni MVE-t.
Nem vitatni akartam Laslie tudását, mert nem is lehet. De én úgy értettem, hogy a nagy rádiuszt kisgépre értette.

s7manbs8

A kőműves se lapáttal szokott vakolni, vagy vakolókanállal sódert hányni, igazad van, ez hozzátartozik a szaktudományhoz.

nvnshmpmn

Lehetne, meg fűrészelni is, csak az is plusz munka. Az a baj, hogy ha már levágtam a négyszöget, akkor nem tudom  befogni a szalagfűrész satujába, mert rövid már ahhoz. Majd csinálok egy kiszúrókést. Már úgyis ki akarom próbálni egy jó ideje a kiszúrást. Meglátjuk, hogy sikerül.[#wow3]