Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

svejk

Te Leslie?
Hány lityi tejet kínált neked ezért a reklámért a Varga Laci? :))
Lapkával csak nem fizet, hiszen Dunába nem öntünk vizet. (jé, még rímel is :) )  

robroy007

igaz már megelőztek a megoldással de nekem magyarul ezt írja ki a jobb klikkre:
A jelenlegi időpontot tartalmazó videó-URL másolása

aztán már csak a beillesztés marad hátra

000000000

[#eplus2][#nyes]
Még rímet is tudsz faragni?![#eljen]

4um5b65d

Én leütök egy vasrudat 1 méter mélyre.
Te odaállsz és függőlegesen húzni kezded felfelé.
Meg sem mozdul.
Mit teszel ilyenkor ?

4um5b65d

1 tehén és egy teljes pasztörizáló üzem.
A TMK-ban eszterga pad is van.  :)

robroy007

körbe-körbe mozgatom aztán rájövök, hogy csináltam a földbe egy homokóra formát és továbbra sem biztos, hogy ki tudom húzni a vasat ezért keresek egy ásót, ha még mindig ki akarom szedni[#buck]

4um5b65d

Na látod én otthagynám, hogy húzza ki az aki beütötte. [#eplus2]

Szóval a lényege nagyon hasonló, mint amit a rúddal csinálnál, csak éppen nem kihúzni akarod a szerszámot a furatból hanem befelé nyomni.
A szerszám felépítése úgy néz ki, jobbról balra haladva ha be van ütve a szegnyeregbe.
1 - szerszámkúp (morse)
2 - csuklópont
3 - csapágyazás
4 - (véső)szerszám

A csuklópont bármilyen mechanika lehet ami olyan beállást képes elvégezni , hogy a szerszámod enyhe , pár százados kitérést mutasson a középtengelyhez képest és a szerszám csúcsa fokban befelé mutasson a középtengelyhez.
Kicsit nehéz elmagyarázni, pedig nagyon egyszerű.
Gyakorlatilag a csapágyazás és a (véső)szerszám fokban áll a szegnyereg és a morse kúphoz képest.
Amikor belenyomod a szerszámot az anyagba akkor egy nagyon enyhe kúposságú belső hatszöget fog csinálni a szerszám.
A kúpos állás miatt a (véső)szerszámnak (legyen ez most egy hatszög forma) , mindig csak 1 éle ér hozzá az anyaghoz. (A hatszög formának ugye 6 éle van) Ebből csak mindig 1 él dolgozik.

Könnyebb elképzelni, ha fogunk egy méter hosszú, 150mm átmérőjű PVC csövet , azt függőlegesen felállítjuk egy sík felületre (betonra).
A cső felső részét megfogjuk és kibillentjük oldal irányban. Ekkor a cső alja csak 1 ponton ér hozzá a betonhoz, Ha a csövet olyan körkörös mozgásra kényszerítjük, mint amit a földbe ütött rúddal csináltál akkor mindig egy más pontja ér hozzá a csőnek a betonhoz.  

A szerszámot helyettesítsd be a PVC csővel és nyomd bele forgás közben az anyagba. Szépen kialakul a belső hatszöged. Mindezt véséssel tetted meg.

Ez a legjobb módszer amit ismerek az ilyen belső megmunkálásokra, de létezik olyan is ami hasonlóképp veri bele a szerszámot, mint ahogy az ütvefúró pisztolyfúrógép dolgozik, de az nem annyira jó módszer. Ez sokkal halkabb és elegánsabb. Nem szorul bele a szerszám.

robroy007

[#worship]
köszönöm a megoldást

e7c897sd8

Hiába na. Ő a MESTER! Csak csepegteti belénk a tudást. Egyszerre talán össze is nyomna bennünket... ;-)

xg2w6ib9x

Üdv Mindenkinek !

Egy kis szakmai segítségre lenne szükségem.
Nemrég vásároltam egy új kéttárcsás köszörűt 200-as kövekkel. A kövek szemmel láthatóan ütnek, kb. úgy 1,2 - 1,5 mm-t.
Levettem mindkét követ és megóráztam a két tengely véget. A tengelyek felületén 0,04 ill. 0,05 mm ütés volt mérhető. Igazából, lehet, hogy ettől kicsit jobb a helyzet, mert a felület sem igazán egyenletes, viszonylag durván esztergált, nem köszörült felület. Tehát az is ronthat valamit a mérésen.  
Mit mond a tapasztalat, vigyem vissza a gépet, mert sosem lesz jó, vagy próbálkozzak a kövek kiegyensúlyozásával és a 4-5 százados kilengés elmegy.
Előre is köszi a segítséget.

000000000

Szabályozd le gyémánttal és jó lesz!

xg2w6ib9x

Köszi a tanácsot !
Tehát akkor Te is úgy látod, hogy az ütés fő oka nem a tengely hibájából adódik, hanem inkább a kőből.
Megnyugtató ezt hallani. Azért bosszantó, hogy egy zsír új gép esetében is mindjárt a toldozgatással kell kezdeni a munkát.
Megjegyzem a saját beépített lámpája sem világított, de azt már megoldottam.[#smile]

000000000

Ha leszabályoztad utána még kiegyensúlyozást kívánhat ugyanis tömegeltolódás még lehet a kőben.Papíralátétet rakj a befogótárcsa és a kő közé.Valami kiegyensúlyozó megoldásnak kell lennie rajta.

szpinya

Nekem is lenne egy banális kérdésem a szakikhoz.
Gumit lehet-e forgácsolni?
Természetesen valami keményebb fajtára gondolok.
Egyenescsiszoló géphez kellene 10-15-20 mm átmérőben idomszereket csinálni.

Ha lehet , milyen kés ill fordulat illene hozzá?