Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

nvnshmpmn

Pont ezt akartam kérdezni.
A szabályzásom nagyon jó lett, de ha a befogott anyagot kézzel megmozgatom, akkor nem túl nagy erőt kifejtve is 0,15-ot mérek lógásnak úgy 50-70 mm között órázva. A főorsót lemértem, az egy századon belül van. Akkor a tokmányban lóg valami ezek szerint.
Kérdés, mi lehet? a spiráltárcsa talán? A tokmánypofákat erősen meghúztam. Lehet, hogy a pofák a spirálmenetes tárcsával együtt mozognak ennyit a tokmánytestben?
Laslie!
Látom, görgős az állóbábod. Az gyári kivitel, vagy Te alakítottad át?

nvnshmpmn

A szabályzást végül azzal a kővel csináltam meg, ami a gépbe fogva látható. Az már megvan vagy húsz éve, szerencsére előkerült. Az még igazi "békebeli" darab.

svejk

Igazad van, a forgács sem tud normálisan kijönni 4 élűnél.
Mekkora fogásmélység lehet az ideális?
Sajnos fogalmam sincs a maró szerszámok újraélezés nélküli élettartamáról még nagyságrendekben sem, jó lenne tudni kb. hogy hány méter nútot bírna ki.  

4um5b65d

Nem tudom, sajnos nincs szakirányú ismeretem a keményfém ujjmarókkal kapcsolatosan.
Hagyományos marógéphez ez nem képezi a szerszámkészletem részét.
Talán majd valaki CNC-s tudni fogja a választ.

4um5b65d

Nem tudom, hogy mi okozhatja a problémát.
Az biztos, hogy az ellenőrzést ugyanazon szorító erővel kell elvégezni, mint amekkorát a szabályozáskor húztál a tokmányon és ugyanazon átmérővel, mint a szabályozott átmérőd.
Célszerű lenne mondjuk egy edzett köszörült tengely, mert a húzott anyag átb@szhat.

Sz.József

Idézet:
"A következő feltételeket kell figyelembe venni a maximális teljesítmény és éltartam elérése érdekében:
- helyesen megválasztott hűtő-kenő folyadék,
- a munkadarab- és a szerszámbefogás maximális merevsége,
- a befogott szerszám jó futáspontossága."
Ezt figyelembe véve és az alábbi 3 link tanulmányozásával talán közelebb jutsz a megoldáshoz.(max. élettartamhoz)
Én úgy gondolom, hogy ezt korrektül kiszámítani nem egyszerű dolog, mm-ben. (lehet rosszul gondolom)
Szerintem nagyon sok tényező befolyásolja az élettartamot.
A linkeken az ideális fogásmélységre is vannak adatok.
http://casyjozsi.atw.hu/Marok/kemenyfemmarok.pdf" TARGET=_fnew>keményfém marók
http://casyjozsi.atw.hu/Marok/vagosebesseg.xls" TARGET=_fnew>vágósebesség, fogankénti előtolás...
http://www.perfor.hu/?Mar%F3:Forg%E1csol%E1si_adat:HSSE8_HiCut_ujjmar%F3" TARGET=_fnew>szintén forgácsolási adatok

Annak is javasolom ezek tanulmányozását akinek sűrűn törnek a marói. :)

Sz.József

Még egy táblázat keményfém marókhoz a tárhelyemen a "Marok" könyvtárban.
Letöltés után a txt-t írd át htm-re.

Szalai György

http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/Cserealap/Ujak/Nagykestarto.jpg" TARGET=_fnew>Lett egy príma késtartóm, feltettem az esztergámra.
Többször jól jött volna már valami felfogó vinkli vagy felfogó tömb. Olyasmi precíz szerszám sosem került a kezem közé, csak messziről drágállottam. Alkalmas méretű, lemunkált oldalú vasdarab sem akadt eddig.
Most találtam egy óriás esztergát a lomiba, arról jött ez a késtartó. 175x175x105mm külső méretű, 36mm átmérőjű a központi furata, egy 15mm átmérőjű csap is biztosította elfordulás ellen, M14 négyszögfejű vállas késfogó csavarok voltak benne, 45x45mm szárméretű kés fér bele. Nem apróság.
Ez lesz most már a felfogó tömböm, ez elég pontosan derékszög minden irányban.
Megpucoltam és jött a meglepi. A kés feletti sarka meg volt verve kalapáccsal.
Mi visz rá egy esztergályost, hogy megkalapáljon egy ilyen késtartót?

000000000

Nem lehet, hogy a tokmány volt a "tettes"?

nvnshmpmn

Idővel lehajlik, felhajlik a sarok, ahol nincsen alátámasztva a késtartó. Biztos azt akarták visszakalapálni.

Miki2

Ez biztosan stabilan fogja tartani....az esztergát.

PSoft

Kióráztad?

Mennyit hajlik az ágy,eme roppant súly alatt.:))

000000000

Nem volt furcsa bal kézzel tekerni a hossz szánt?
Vagy keresztbe tekersz? :)

mxjj54gxi

Lehet, Szpinyának még ez is picurka lenne! :)))

xg2w6ib9x

Üdv Mindenkinek !
Lenne egy kérésem:
Van-e itt esetleg valakinek egy használható gépkönyve, vagy bármilyen információs anyaga egy TOS SV 18 R tip. esztergához.
Lehet, hogy az SV 18 RA is jó lenne. A 18 RA egy újabb típus és külsőre eléggé különbözik a sima R-estől, viszont elterjedtebb és meglehet, hogy abból is sikerülne valami információt nyerni.
Előre is köszi !