Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Rendben, aláállhattok  [#felkialtas]

mxjj54gxi

Kábé erre emlékeztem én is a középiskolai anyagismeret óráról, márminthogy a 0,8d nem hasraütés miatt annyi, hanem szilárdságtanilag megokolható okból. Emiatt kezdtem keresztmetszeteket számolgatni.
Persze én nem állok alá, még ha fizetnek is érte, de a felvetés megint érdekes volt, és tanultunk belőle.

s7manbs8

Ami leeshet, az le is fog ... :)

szpinya

Hú de kapóra jön nekem ez a csavar mizéria!
Alapállás a következő:
Adott nekem 2 darab ilyen vibromotor:
http://www.wamgroup.com/contents/rangeMVE/scheda.asp?unmis=m&codmve=16&codlang=1

Nos ez a két motor kb 5 hónapja üzemelt nálam, felfogatása sima M12 5.6 csavarral volt megoldva.
De pár nappal ezelőtt az egyik motor bizony letépte magát .
A 4 felfogató csavar közül 3 darab kb másodpercre pontosan elszakadt a csavartőnél (a menet és a hatlapfej közötti részen)
Az elszakadt rész felülete elképesztően sima felülettel rendelkezik, nem tépett rücskös , mint amikor általában a fémek törnek.

Mellékszálként meg csak annyit , hogy megmaradt negyedik csavar pár másodperccel tovább bírta, így viszont a motor letépte magát a felületről és letört az egyik sarka a talprészről.

Most azon vakarom a fejem , hogy milyen csavart is kellene használnom ahhoz , hogy hosszabb távon a helyén maradjon a motor.Az biztos hogy M12 helyett M14 lesz, csak az anyagminőség a kérdés.
8.8....10.9?
Nem tudom hogy ezek a csavarok csak ridegebbek vagy szívósabbak is mint az 5.6-os.

sasi

A sima törési felület („kagylós töret”) kifáradási határfeszültség miatt következett be. Ennek valószínű oka, meglazult a csavar, mely nyúlás, vagy kicsavarodás miatt következhetett be.
Szerintem nem muszáj növelned a csavar méretet, inkább nagyobb szilárdságú csavart tegyél bele, rugós alátétekkel, jól meghúzva.  

000000000

A Te vibrogépes problémád sokkal bonyolultabb eset. Ez nem egy kis mikro berendezés, ahogyan látom a linken. Sajnos emiatt nem is egy egyszerű statikus méretezési probléma, hanem időben változó dinamikus igénybevételnek kitett csavarkötésről van szó. Na itt sajnos már nem lehet egyszerű képletekkel számolni, hiszen erre valók a diff.egyenletek és függvények. Ezeknek bizonyos premfeltételek esetén létezik egy maximális szélső értéke, ezekre erőhatásokat lehet közelítő képletekkel számolgatni egy adott terhelési időpontban. Mindenképpen törekedj valamilyen energiaelnyelő (rugalmas) közbülső rögzítére is, lecsökkentve ezzel a csavarok igénybevételét. Ellenkező esetben ahogyan Sasi is írta, a tipikus fáradásos törés következhet újra be, ami a váltakozó terhelések okozta mechanikai anyagkifáradásból adódhatnak, és a határra méretezett csavarkötések legnagyobb veszélyforrása.

szpinya

Sasi, Tibor!
Köszönöm a válaszotokat.
Ha jól értem a mondandótok lényegét akkor 8.8 + rugós alátét kombóval már előrébb leszek.
Az M14-et csak meglépem,"ami nagyobb az erősebb is" alapon.

svejk

Rferi, Sasi, Tibor45 pirospont...
Rabb Ferenc elégtelen...?
Magamat nem osztályozhatom, de mint gyakorlatias ember tapasztalatból mondom hogy M12-ig az 5.6 -os szétszakad mint a pinty, - persze felette is csak nem normál kulcserővel-  és ezután még az anya szinte használható.
Talán az M3-as még kivétel, ott előfordul, hogy hamarabb ugrik a menet.
Nálunk sok berohadt csavart így a legegyszerűbb kicserélni. Elég sajnos hogy egy ilyen cégnek nem telik normális, legalább 6.8-as csavarokra.
Köztudottan az acélcsavarok kevésbé hajlamosak az összerohadásra is.

e7c897sd8

Az 5.6-os csavarokat ebben az alkalmazásban felejtsd el. Nagyon jó minőségű 12.9 csavarokkal már nem lesz hasonló problémád. Nálunk rengeteg hasonló motor pörög a nagyobbak közül.

szpinya

Az már nem "túl rideg" anyag ilyen dinamikus terhelésre?
Az én esetemben 2 darab motor egyidejű ,cca 800kg-os terhelését kell elviselniük.

e7c897sd8

A szívósság nem egyenlő a ridegséggel. A rázógépeinkken ellentétesen forgatva a talpukkal közös sínre felfogatva működnek évtizedek óta így. Igaz a "német" tervező a rögzítő anyák alá kúpos alátétet rakott .Lelazulás így nem lehetséges. Próbálkoztak önzáró anyákkal is,de gyakran oldhatatlan kötés lett a vége...
Még egy "titok": a csavarok megfelelő nyomatékkal való meghúzása.

szpinya

Köszi!

OFF vége.

4um5b65d

Egy érdekes műanyagot szeretnék bemutatni nektek.
mA-CI jelzéssel kapható az egyik nyersanyagosnál.
Ez egy gumiszerű anyag, bár nem kifejezetten forgácsolásra való, de bizonyos technológiát betartva érdekes dolgok jönnek ki belőle.
Az egyik legfontosabb amit tudni kell róla, hogy bizonyos munkafázisok befejezéséig nem szabad a rátekeredett forgácsot eltávolítani az anyagról.  
Aki nem ismeri az anyagot és leszedi, az jól benyeli a melót.
Maga az anyag összetétele is érdekes (majd belinkelem az olvasni valót) , fehérje molekulákat és oldott szénhidrátokat tartalmaz (nem szénhidrogént).
Első kísérletre elég rossz felületet produkált.

http://kepfeltoltes.hu/120123/poliure_1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Jött a második kísérlet, itt már fedetten hagytam a forgácsolt részt. Furatot fúrtam bele és leszúrtam 3db-ot, törekedve a forgács fedésre. Bár nem látszik a képről, de sokkal másabb kinézete lett.

http://kepfeltoltes.hu/120123/poliure_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Erre a merev tüskére fűztem fel a darabokat és végleges formára esztergáltam. 5mm-es a kisebbik átmérője.

http://kepfeltoltes.hu/120123/poliure_3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Amikor kész volt, az egész tüskével együtt szedtem ki a tokmányból, és egy kicsit még vártam vele, mire a forgácsot leszedem.
Az utolsó képet nemsokára megkeresem, azt elfelejtettem feltenni a "képfeltöltésre"

http://kepfeltoltes.hu/120123/poliure_4_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

vjanos

"... mA-CI jelzéssel kapható ... gumiszerű anyag..."
Gumimaci? :DDD

Mi lett a végtermék, valami szilent vagy rezgéscsillapító pogácsa?

KoLa

Ez valamilyen szilikon gumi?az néz így ki![#nemtudom]