Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

A francba, ezt jól benéztem...
Mindjárt makrózok.

mxjj54gxi

Szerintem nem is kéne annak vállasnak lennie.
Nem valami "feljavítás" eredménye az ottan?

svejk

Szóval semmi kenés, vagy bronz csak rá volt állva az agyam az állócsúcsként való alklmazásra. :(

Ebbe a morze kúpos szerszám végébe keményforrasztással bele van ültetve egy belső kúp, mely 90 fokos és befelé átm. 3,5 mm-es furatban folytatódik 8 mm hosszon.
Csak az anya szerszám 4 irányba fel van hasítva hogy jobban fogja a sárgaréz.
De hogy mire használhatták?

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/cs%facsok4%20002.jpg" border=0>

hostya

"Számomra új az alábbi csúcs is, mely szintén nem csúcs, hiszen központfurattal van ellátva. "

Itt egy alkalmazási terület a negatív csúcsra:

http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/Negat%edv%20cs%facs.jpg" border=0>

Ha megfigyeltétek a kis átmérőjű menetfúrók végeiben nem központfurat van, hanem csúcs.
Természetesen ezt is tobbnyire köszörüléskor használják.

svejk

Nem tudom, lehet, de az EAN-nak is egy rövid kúp a gyári főorsó csökkentője.  

svejk

Besz@rás. :)
Akkor van egy valag köszörűhöz való csúcsom .:)

nvnshmpmn

Nekem sem vállas a főorsó. Csak rövid benne a kúp. Fogtam, vettem használtan egy M 4-est, aztán a végét levágtam vágókoronggal.
Ma is így martam fel a késtartómat, a négykésest M2-es szárú marót fogtam bele a szűkítóvel.
Van ott belül az a toló fogaskerék, amit az A-B karral kapcsolgatunk. Annak van egy laposretesze a főorsóban, ami két kis csavarral van belefogatva a főorsóba. Na, ha az kicsit hosszabb, mint kéne, akkor belóg a főorsóba, így nem megy bele a patron behúzója. Nagyon kicsi eltérés elég hozzá, egy menetnyi. Azt hiszem, M 4-es menet. Nálam is az volt a helyzet.

svejk

Egyébként meg bingó, lásd #18271-et.

Én azt hittem hogy azért csúcsos a kis menetefúró, hogy pontozónak pont jó legyen. :)
No ez nem volt komoly!

4um5b65d

Azé van rövid kúp egy normális főorsóban mert vannak olyan szerszámok amiket egy belső menetes csővel kell behúzatni, azaz a szerszámon egy külső menet van. Vannak olyan szerszámok amit egy külső menetes csővel kell behúzatni, de még furat is kell, hogy maradjon a szerszámban.
Ha hosszú kúp lenne benne akkor például a patronok áteresztő képességét is jócskán lekorlátoznád.

svejk

De ha nem vállas akkor miért vágtad le rövidre???

nvnshmpmn

Mi annak a flexibilis csőnek a neve szakszerűen, amit az emulzió spriccelésére használnak? Az az állítható, a végén a fúvókával, meg egy kis csappal?

svejk

[#worship]
Szeretem amikor ilyen logikus dolgokat mondotok. [#smile]

nvnshmpmn

Mert a kúpcsökkentőnek a vége nagyobb átmérőjű, mint ami belefér a főorsóba.

hostya

Az a belső kúp egy keményfém (vidia) betét, ami rézzel van beforrasztva.
Hasonlóan a keményfém betétes állócsúcshoz.(szintén köszörűn haszálatos)

mxjj54gxi

Hát én nem vagyok egy nagy esztergaguru, de eddig az összes esztergában, amit megkukkoltam sima kutyköz morsekúp volt a főorsóban, és váll nélküli átmenettel ment át csőbe utána.
Az emuban is sima kúp van, a benti oroszban is az van, a lakatosoknál van vagy három klf gép, mindben sima kúp van....
Nincs is annak értelme, hogy váll legyen benne, minek tettek volna bele?

De ettől függetlenül: nem lehet a vállat kivenni belőle? Semmi haszna nincsen, csak bajnak jó, nem?