Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Számomra új az alábbi csúcs is, mely szintén nem csúcs, hiszen központfurattal van ellátva.
Gondolom ez is csőszerű alkatrészek megtámasztására szolgál, érdekessége hogy a futófelületen 4 kis bronzbetét található.  
(a túlsó felét leköszörülték így ez már csak félcsúcs)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/cs%facsok%20002.jpg" border=0>

svejk

Persze gyorsan tisztába raktam őket, nem csak úgy vakrozsdásan rakjuk el soha rájuk nem kerülő használatukig. :)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/cs%facsok%20003.jpg" border=0>

000000000

Majd jó lesz a szépen lefestett, soha használatba nem fogott esztergádhoz.

Robika37

Üdv !
Állócsúcsot általában esztergán nem alkalmazunk köszörűgépen elterjedt az alkalmazásuk (pl. félcsúcs)
Létezik olyan esztergagép jellemzően CNC ahol a szegnyereghüvelyben csapágyazva van egy belső morze kúpos hüvely ezeknél használnak állócsúcsot ,de nem félcsúcsot.
Hagyományos esztergánál a főorsóba helyezve és a munkadarabot esztergaszívvel menesztve alkalmazható az állócsúcs "két csúcs közti" megmunkálásra.
Robi

svejk

svejk

Ej, akkor én már sok kontár drehással találkoztam élőben!

Robika37

Mesélj ...úgyis sz@r napom volt :-D

svejk

Ma egyébként nem kis üröm is vegyült az örömömbe - és ugye jó fórumtárs nem csak a széppel dicsekszik - sajnos a szegnyereg hüvelyem igen ramaty, anno a felújító szaki nem állt a helyzet magaslatán.
A dörzsárazás nem járt eredménnyel, rögtön az elején látszott, hogy a kúpszög köszönő viszonyban sincs a szabványossal.
Gondolom a dörzsárnak hihetek...
kb. 10 mm besüllyedés után is úgy 25 mm mélyen hosszan vitt csak a dörzsár.
Ráhagytam, most ebben az állapotában 5 mm le kellene vágnom a hüvely elejéből hogy a gyári forgócsúcsot megfogja, úgy-ahogy azon a 25 mm-en.
De mivel a hüvely külső átmérője és az öntvény szegnyereg ház nagyon passzol, abban hiba nincs, megpróbálom MK3-asra felfúratni.  
Még ebben az esetben is marad a hüvely elején 5mm falvastagság és vagy használok 3-as szerszámokat, vagy csökkentőhüvelyt, esetleg amit Laslie ajánlott, hogy a 3/2-es hüvelyt állandóra teszem bele és mint edzett persely fog funkcionálni.

svejk

Csak annyi hogy már több esztergályost láttam már állócsúcsot használni szegnyeregben.

svejk

Amit írsz logikus, de akkor a képen látható mindegyik köszörűbe való?
Mert elég pici esztergának kell lennie ahhoz hogy 2-es morze legyen a főorsójába.
De ha így van akkor nincs mese, azonnal be kell szereznem egy 4/2-es főorsó morse átalakítót. :)

Épp a hét elején vettem egy 4/3-ast, igaz nem főorsóba való, de majd valahogy beleillesztem.

4um5b65d

Azt a külső belső kúposat, majd használod a főorsó kúpba ütve, rúd és cső támasztásra ahogy írta, de csak vastagfalura, mert különben össze/szét roskad az anyag.
Ugyanezeket használhatod a szegnyeregben amikor csapágyazva van egy tengelyvég , illetve a cső.
A motor , generátor tengelyek kommutátorának szabályozásakor jól jön mikor össze van baszva a központfurat. Nem kell levenni a csapágyat a tengelyről, egyszerűen csak beteszed a belső kúposat a szegnyeregbe és rátámasztasz vele a csapágy sarkára.  
Ez is egy ilyesféle megoldás, csak fúrótokmányos, nem morse kúpos.

http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20(%20Eszterg%e1l%e1s%20)/Megmunk%e1l%e1si_%f6tletek/csap%e1gy_t%e1maszt%e1s.jpg" border=0>

Állócsúcsot egyetlen esetben szoktam használni a szegnyeregben, mikor is műanyag rudakat szúrok le. A 750-es gépre éppen hogy csak fel lehet fogni egy nyersen 1050mm hosszú rudat.
Ehhez le kell lógatnom a szegnyerget vagy félig a szánszerkezetről és egy rövid állócsúcsot kell tennem a szegnyeregbe a támasztáshoz. A forgócsúcs már nem férne el a hossza miatt.

http://turning.fw.hu/t011.html" TARGET=_fnew>ITT

Egy állócsúcsnak meg esztergáld le a morse kúpját egyenesre ,majd fog kelleni mikor hirtelen valamit meg kell támasztanod a tokmány oldalról ilyen csúccsal, akkor nem kell rosszakodni, hogy leveszed a tokmányt meg felütöd a főorsóba. Egyszerűen csak tokmányban megfogod és kész. Sőt a másik csúcsot is esztergáld le, de annak oldalazd el a csúcsát, csinálj belőle csonka csúcsot, az is fog kelleni.
1db-ot meg tarts meg eredeti formájában aztán azzal meg majd esztergaszívezel, ahogy Robcsi írta.
A bronzos csúcsról meg fogalmam sincs, hogy mire jó. Hogy van az ellátva betéttel, kilóg a bronz vagy a furatba lóg bele, vagy hogy is van az ?

svejk

Köszi a tanácsokat!
Színest van az acéllal. Érdekes, gondolom hogy nem tudom :), de csak valami kenő hatást akartak vele elérni.  
Gyárinak tűnik.

4um5b65d

De mik azok a lyukak benne ?
Öntötték a bronzot és zárványos, vagy míííí?

svejk

Egyébként miért találták azt ki a tervezők, hogy a főorsóba un. rövid morse kúpot csinálnak?
a normál morse hüvelyt el kell vágni, vagy leesztergálni a végét kisebb átmérőjűre.
nem akarták hosszan  a főorsó csőtengelyét gyengíteni?
A gépkönyv szerinti rajzon viszont nem látszik belső vállasnak a főorsó.

svejk

Szerintem berágódások, de mindjárt górcső alá veszem/teszem. :)