Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Szirtimorc

Én se tanultam soha (informatikus vagyok), de szeretem a "manuális" dolgokat, a házkörül szinte mindent én csinálok. Sajnos ismeretségi körben senki sem foglalkozik ilyesmivel, és hiába lógok a neten, azért még biztos lesz egy csomó hülye kérdésem.

Szirtimorc

Én nem néztem balosnak a nagy részüket (vagy 5-6 féle van), szemből és/vagy jobbról vannak aláköszörülve. a vastagságuk 10mmm, nem nagyok. (viszonyítás képpen a középső 42mm hosszú)

KoLa

2911 éves tolómérő! és forgács is volt mellette? mert lehet hogy ez nem is az, mint aminek látszik!
Így már érthető a kínai csoda!Régebben azt tapasztaltam hogy ezzel mérnek!:)))
de mostanság már egyre jobbak a tömegcikkek is , továbbfejlesztették ezt az eszközt...

4um5b65d

Beszéjjjjj csak beszéjjjjj... :)
Szólok én ha akarok valamit mondani, le sem lehet lőni... :)

4um5b65d

Nem igazán hagyományos kések ezek, szerintem valami célgépbe valók.
A jobbról való aláköszörülést hogy érted, így szemből nézve, vagy ahogy a késtartóba van fogva ?

KoLa

Én évek óta tesztelem ezeket a színeket az elektromos kemencében, vagy a kemence rossz, vagy a fűtési ciklusnak akkorák a lengései hogy a pillanatnyi túllengések átszínezik az alkatrészt!?
Viszont ha lánggal eresztem vissza az alkatrészt akkor szépen jönnek a színek sorban , ehhez az kell hogy pl egy C45-ből készült alkatrészt addig hevítsünk amíg revés nem lesz a felülete, ez a jele a 860fok körüli hőfoknak ekkor olajban le eddzük , de azután fel kell csiszolni a felületét hogy majd lássuk a visszaeresztési színt, őzbarnának hívjuk azt a színt ami egy C45-ből készült csavarhoz kell!

000000000

Az 1940 -es kiadású esztergályoskönyvben lévő mértékrendszerek.

http://kepfeltoltes.hu/111107/955353908K_p_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

svejk

Ja, azt írja a pdf is hogy meg kell tisztítani közben.
Nálunk is az öreg Kolléga is mindig reszelte közben, én hülye meg azt hittem azt nézi milyen kemény. [#falbav]

4um5b65d

Hü de magamévá tenném ennek a könyvnek az elektronikus formáját.
Nincs meg valakinek ?

KoLa

Ezen is van horogkereszt?

000000000

Ezen nincsen,ez iparitanulóknak készült oktatókőnyv.

KoLa

Már azt hittem![#eljen]

Szirtimorc

jó a kérdés, szóval a "szokásos jobbról-balra" haladási irány szerint vannak köszörülve. (a balost valahogy rögtön fordítottnak vettem)

4um5b65d

Hát akkor mondjuk rosszul vannak köszörülve, de azért még tudsz velük dolgozni. A bal felső kifejezetten balos kés, látszik a forrasztási fészkén. A másik kettőből meg csinálhatsz jobbos-balost is.
Köszörülj rá egy kicsi forgácstörőt aztán próbáld ki. Kezd a középsővel, abból lesz egy 45 fokos bicska amivel oldalazol.

Szirtimorc

Kösz!
Első folyamatként az eszterga beállítása lesz (miután meg van a helye), azután kezdem a próbálkozást...
Forgácstörőt rendes nagy köszörű élén, vagy valamilyen pici "gravírozószerű" szerszámmal érdemes csinálni?