Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

designr

Ja-ja..meg ténferegni sem nagyon lehetett,mert hamar elkapott a gépszijjhttp://www.practicalmachinist.com/vb/antique-machinery-history/another-shop-photo-173727/" TARGET=_fnew>Régi esztergák

svejk

Szintén zenész :)

svejk

Szerintem a C45 elég lenne kulcsnak házi edzéssel.
Gondolom csavar is.
Csináltam ma egyet próbára Varga-féle CroNiMo-ból, holnap megpróbálom házilag megedzeni.
Sajnos az én késtartóm már fel van fúrva M12-re. :(

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/E2N_csavar.jpg" border=0>

nvnshmpmn

Az enyém viszont görbe. Úgy látszik, ez egy nem túl erős pontja a gépnek.

nvnshmpmn

Hát igen, a csavar fejét könnyebb a kulcshoz méretezni. Egy jóféle 3/8-os krovaszár, vagy csak egy fej egy szárra hegesztve nem túl nagy pénz.

svejk

Miért nem marod fel? Végszükségben akár magán a gépen?

Varga László

Lehet hogy én egy kicsit rosszul látok, de mintha a gyári 8.8-as imbusz nem lenne ilyen szőrös?

nvnshmpmn

Végszükség lesz belőle, csak nem tudom, mennyire lehet kemény. Nekimenjek a HSS maróimmal? Olyan kisebbféle újjmaróim vannak, pl 14-es. Az belefér. Meg van még hozzá felfogó derékszögem is, meg annak a kis billenthető asztala. Arra lehetne valami szerkezetet tenni, amin kfordítani is tudnám, ha kész egy oldala, hogy az alja ugyanolyan magasságban maradjon mind a négynél.
Így tervezem.

svejk

Szerinted van itthon a sufnimban menetmángorló?

j99i206if

Jujj ez igazán szép darab. Gyorsan meg is néztem a szerszámgépgyártásos könyvben, és hasonló a fegyvergyári DN 160-hoz, legalábbis a norton-szekrénye.

svejk

Melyik része görbe? Inkább csak kopott ahol a kések vannak belül, nem?
szerezz egy tömör keményfémmarót, nem olyan nagy pénz az, 4-ezer körül kapsz 12-est. A késtartó maradhat a helyén, csak alá kell hézagolnod.

Varga László

Javallom késtartó csavarnak az imbuszt . A fejét négyszögletűre lehet marni, de esztergálni is és ha nagyon zavar az esztétika és az eredetiség akkor belső kulcsnyílást belehet dugózni. Ennek az előnye ha valahova elkavarodik a szögletes kulcs akkor még van lehetőséged meglazítani imbusszal

re8jzm80a

A tokmány kulcsal nekem is gondom van.Már kétszer eltört.Svejk ez a házi edzés konkrétan mit takar.Felhevíted majd olajba lehűtöd?
 Amúgy ma mindent leforgácsoltam amit találta a sufniba.
A leszúrás kezd alakulni de még sokat kell gyakorolni.
Sikerült megcsinálni a cserekerekeket tartó csapokat bronzból,és a metrikus menethez való fogaskerekeknek is kivéstem  az ékpályát.
Ma nagy boldogság volt mert elkezdtem vágni az első menetet.Hát nem sikerült valami jól:),de aztán valamelyest alakult csak a menet széle nagyon sorjás.Ezt hogyan lehet nem így csinálni:)?

nvnshmpmn

Nekem a talprész mind a négy sarka lehajlott, de szemmel látható mértékben. Ettől billeg benne a kés, ha húzom a csavarokkal, érezni, hogy hajlítom a kést is. Persze csak vékonyabbaknál érezhető. Ezen kívül pedig kifelé dől a kés, ha beteszem a helyére.  
A késtartó talpána az alján , ahol a retesz helye van, ahova beugrik, az körbe van esztergálva, így a sarkok a levegőben állnak eredetileg, Naná, hogy a szélső csavarok szépen lassan lehajlították a sarkokat.

svejk

Azért se! [#crazya]
Inkább kotorj nekem elő egy 3/8"-os hosszabbítót. A 10-es négyszöget már le is martam 9,6-ra.
Az a baj Te sem érted a Hobby lényegét. :(
Még ha nem is sikerül olyanra mint a gyári, de legalább megpróbáljuk, és akkor is a mi munkánk.