Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

re8jzm80a

Na ma megnéztem a csapágy lógást.3-4 százados lógása van úgy ahogy Atti19 mondta.Bár a gépkönyv 15kpa nyomást ír a tengely végére,de ezt nem tudtam hogy produkáljam így csak egyszerűen erővel lenyomtam a rudat.
A leszúrást is próbálgattam egész nap és biztosan valamit nem jó csinálok mert a nap végére már egész jól jöttek a forgácsok.
Gyorsacélnál pl c45 forgácsolásánál a 30m/min sebesség megfelelő lehet?

svejk

Nem 15kpa az, hanem 15kp azaz kilopond, mely megközelítőleg 15 kg-nak megfelelő súlyerő.

re8jzm80a

Akkor ezt jól benéztem.Akkor szerintem mérek még egyszer.15 kilónál biztosan többel nyomtam..........

svejk

De a 3-4 század már majdnem fél tized. Szerintem készülj az utánállításhoz.

re8jzm80a

Már nézegettem de hogy lehet ezekhez az anyákhoz hozzáférni?

4um5b65d

000000000

Valószínűleg már ezer éve is így csinálták.

nvnshmpmn

3-4 század az kb nyolcszorosa a gépkönyv által ajánlottnak. Nekem is szöget ütött a fejembe, hogy hogyan lehetne mérni azt a 15 kp-ot? Én is csak úgy érzés alapján csináltam. Arra gondoltam, a léc végére, amivel emelgetjük a főorsót, oda kéne tenni a tenyerünk alá egy személymérleget. Azon láthatná az ember, mennyivel nyomja. Majd kipróbálom kíváncsiságból, hogy így mekkora hézagot mérek.
Az egyik anyához, amivel a főorsó első csapágyát lehet állítani a főorsóház tetejét levéve lehet hozzáférni. Ha belenézel, akkor egyből meglátod azt a körmösanyát.  
A másik meg a támcsapágyat állítja. Ezt a főorsóházon kívül találod meg. Le kell venni a cserekerék burkolatot. Ott a főorsó végén van egy öntvény harangszerű, mint egy szimmeringház. Nem tudom, mi a feladata. Azt kell levenni. Alatta van a körmösanya. Az enyémen legalábbis így van.

nvnshmpmn

Milyen ügyes! Azért jó, hogy ma már nem lábbal kell tartani a szegnyerget.[#fejvakaras]

re8jzm80a

Igen lehet csere lesz a vége,de azért megpróbálok után állítani.Találtam nagyon jó áron skf csapágyat.
Mérek úgy is egyet hogy ráteszek egy kb 15 kilós anyagot a rúd végére.Kiváncsi vagyok úgy mit mutat.
A kúpolással kapcsolatban még egy dolgot észrevettem:most egy kb 25cm hosszú anyagot fogtam be és kb a fele hosszúságban leátmérőztem.Azon a szakaszon századra megegyezett a méret.(igaz csak tolómérővel mértem).Ha viszont a tokmányhoz közeli szakaszon csinálok ilyet akkor a tokmány felé haladva csökken az átmérő nagyon durván.Egy 15cm-es darabon kb 2 tizedet.
Ez mitől lehet?

svejk

Ez még nem olyan nagy eltérés hogy ne lehessen állítani. Fontos, hogy több főorsóállásnál is mérjed a lógást. Ha mindig azonosat mérsz, bizonyára jó még a csapágy, tudsz rajta állítani.
Csere esetén FLT lengyel csapágy beszerezhető 9000 Ft-os áron elfekvő készletből, én is vettem vésztartaléknak.
Az SKF-et mennyiért tudod?

A kúpozást több minden okozhatja.
Először is le kell szögezni hogy szegnyereg megtámasztás nélkül méred ugye?
Ha így van akkor legyen legalább 40 mm az átmérő, és kis fogás, mert az anyag elhajlása is okozhatja.
Ha ezek teljesülnek akkor még lehet a főorsó csapágyazása a ludas, ha pedig már ezt is beállítottad akkor marad a főorsószekrény beállítása az ágyhoz.
Ez sem bonyolult, csak türelmet igénylő munka.

nvnshmpmn

A kúpolást én úgy néztem meg, hogy egy 35-ös anyagot fogtam be, 200 mm-t kilógatva.
Központoztam, megtámasztottam forgócsúccsal, majd leesztergáltam 1mm-es fogással végig, hogy tiszta legyen a felülete. Utána elvettem a csúcsot, de csak egy kicsit, épp csak ne forgassa. Aztán kéttizedes fogással esztergáltam a tokmánynál is egy kb. 10 mm hosszú szakaszt, meg egészen a végénél is. Megmértem mindkét átmérőt mikrométerrel, majd örával az eltérést.
És még egy dolog. A géped géplábakon áll? Mert annak a két lábnak a beállítása, ami hűtővíz szivattyú felé esik, az hihetelen sokat számít. Tapasztalatom szerint tizedeket is beleszól a kúpolásba, annyit csavarodik az egész ágy. Azt nem tudom, a Te kúpolásodnál mi a helyzet, nekem ezek a tapasztalataim.
Mennyibe kerül az az SKF csapágy?

svejk

Ja igen "kutyacsont" alakú anyagot kell az ellenőrzéshez esztergálni,-ahogy írtad-  így kevésbé szól bele a kés kopása, meg még nem tudom miért. :)

000000000

Az én 750-es gépem is eredetileg lábhajtásosnak készült úgy 1900 körül. Nem semmi munka lehetett menetet vágni vele, egész nap taposni a pedált még éjjel is rugta az ágydeszkát álmában.

nvnshmpmn

Tegyél fel egy képet arról a gépről, ha lehet. Kíváncsi lennék rá, milyen?
Egyszer láttam -igaz, csak képen - lábbal hajtós fogorvosi fúrót.[#lookaround]