Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

A lábhajtás nem volt meg amikor vettem most villanymotor hajtja ,jelenleg 4 sebességes de a motoron még elfér egy tárcsa.11 fokozatú nyitott Nortonos plusz cserekerekes hossz és keresztelőtolásos gép, a lakatszekrényen levő karral kapcsolható a főorsóházban levő mechanikus irányváló.Mivel egyfázisú motor hajtja a forgásiránya a főorsónak  állandó de az előtolás iránya változtatható így menetvágáskor is .Ha meglenne a cserekerékkészlete amit akkoriban gyártottak hozzá valamennyi menettípus vágható lenne rajta.Most csak két variáció van de ezzel 3 mm-ig lehet metrikust vágni.

re8jzm80a

Megtámasztás nélkül mértem,de csak 30mm átmérő volt.Csinálok nagyobb átmérővel is tesztet. Csapágyból ezeket néztem:
http://skfuzlethaz.webseo.hu/index.php/catalogsearch/result/?q=nn+3008&root=&stock=1

Nem tudom mi a különbség mert nekem a gépkönyv csak NN 3008K típust ír.
A gépláb nem állítható de megvan a talpnak a menet az öntvényben és ezt majd meg is csinálom,egyébként a gépet próbáltam a lehető legpontosabban vízbe állítani.Mivel sajnos a gyári láb nem volt hozzá ezért azt egy E1N helyettesíti most,de gondolom ez nam nagyon befolyásolja a dolgot!?

svejk

Az 40 mm nem szentírás, minél nagyobb.
Gondolom nem az utolsót akarod megvenni a sorban :)
Anno sem SKF-el szerelték őket mégis elfutottak 40-50 évet. De te tudod. Sajnos nem tudom mit jelentenek pontosan a betűk.

svejk

Majd jön estére Laslie és jól elmagyarázza neked mit hogy esztergálj és mérj.

000000000

sziasztok
forgácsoló szerszámokat szeretnék venni korrekt áron, (pl. lapkás leszúró szerszámot)
van tippetek?

nvnshmpmn

Vettem annak idején a gépbeállításhoz egy kis precíziós vízmértéket. Nagyon régi, de teljesen jó állapotban van. Aztán, amikor elkezdtem a beállítgatást, rájöttem, hogy lényegében itt nem az a lényeg, hogy pontosan vízszintben álljon a gép. Mert mi van, ha teszem azt két millimétert balra lejt? Szerintem semmi. Inkább a csavarodás kivédése, amire összpontosítani kell. Azt meg a vízmértéken kívül még ezzel a kúpolási vázsgálattal is meg kell ejteni, mert a megfelelő irányba egy kis csavarás sokat módosíthat a kúpoláson. Amikor teljesen vízszintbe állítottam, akkor kúpolt. Azt meg variáltam kicsit a lábakkal, persze itt csak nagyon kis emelésekről, süllyesztésekről van szó.
A csapággyal kapcsolatban: nem volt ezelőtt esztergám, így főorsó csapágyam sem, de más területen kifejezetten jónak tartottam a lengyel csapágyakat.

svejk

A lejtéssel azért óvatosan, mert a főorsócsapágyazásnak az olajat a fedél szállítja és extrém esetben nem folyik el a helyére az olaj. [#ejnye1]

svejk

Adtam egy kis gépes színt a bábuszoknak is, ne csúnyálkodjanak a fiók mélyén szürkén.
Festékem van még, de sajnos a gittel pazarlóan bántam, az már nem jutott ezekre.
Meg persze bele is untam ám már rendesen :(
Csak azt nem értem miért mondja a haverom mindig, hogy öröm lesz tőlem gépet vásárolni. [#nemtudom][#smile]

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/E2N_b%e1b.jpg" border=0>

nvnshmpmn

Nekem ez még hátra van. Olyan régen használták már a bábokat, hogy beleszáradt a konzerváló anyag. Ezek itt a képen igazán príma állapotban vannak.

KoLa

Szépen megcsináltad [#eljen]
Csomag feladva!

re8jzm80a

Szép ez a szín.Szerintem én is ezt választom:)Én még csak a csiszoláson vagyok túl.
Nekem is jó lenne a lengyel csapágy csak éppen ezeket találtam legolcsóbban.Ha van esetleg tipped azt megköszönöm.
Ma újra mértem a csapágy lógást.kb 15 kilós terhelésre kb 0.005 ezredet mértem 90 fokonként forgatva.Sajnos a gépkönyvben nincs benne hogy mennyi a megengedett.
A kúpolásra sajnos ma nem volt időm.
Holnap:)

Forgattam is az orsót és  

svejk

Príma, mert úgy fordítottam :)
A mozgó felső állítókájának a csapja kitört az öntvényből. (elkaphatott valamit, a csavar is görbe volt)  
Most raktam az innenső felére egy új stiftet. :)

nvnshmpmn

Úgy látszik, az ezeknél nem ritkaság, mert láttam már hirdetésben másikat is ilyen töréssel. Jó lesz nekem is majd vigyázni vele.

4um5b65d

5 ezred az nagyon jó, azzal simán lehet esztergálni.

Egyébként ha valami nem úgy megy a gépen ahogy szeretnéd az még lehet a tapasztalat hiánya is.
Tudod van egy mondás miszerint a rutinos 100 kilós tetőfedő vígan szaladgál a léceken, az első éves 40 kilós alatt meg beszakad a lécezés.

Ugyanazzal a késsel / géppel egy gyakorlott szaki jobban tud leszúrni. Szóval majd a hónapok , évek meghozzák az eredményt.
Amit javasolnék, ha kísérletezgetsz, hogy mindig ismert alapanyaggal dolgozz, mert nem fogod felismerni a különbségeket.
Vegyél például egy szál 11SMNPb37+C típusú anyagot annál jön a sikerélmény. De nem elbízni magad, mert ezt az anyagot egy kiélezett parketta darabbal is lehet forgácsolni. :)

nvnshmpmn

Ezért jó ez az én 40-es anyagom:) Ha ezen begyakorlom a leszúrást, akkor már a többin kész élmény lesz:)