Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

nvnshmpmn

Majd lefényképezem az enyémet. Az sokkal durvább[#circling]

svejk

Mint a fogorvos, jó fogóval.
A szegnyeregé viszont szintbe volt, ahhoz kellett egy kétkarú emelő, amivel kibillentettem őket belülről.
Azok csak a tokmány nyomai...
Szerinted hány figyelmetlen esztergályos dolgozott már rajta 50 év alatt?

nvnshmpmn

Nekem még a szegnyereg tetején lévő olajzóból kell kicserélnem az egyiket. Belegyógyult a golyó. A hossz szánba meg bele kell fúrni. Sajnos ahhoz meg megint le kell szerelnem a gépről.[#merges2]

u3xrz0cut

mázlista!!!!!!!![#gun]

Szirtimorc

Néztem, okosodtam, de laikusként ez még kevés :)
kösz

Szirtimorc

re8jzm80a

Én inkább lelkes olvasó vagyok,de most hogy olvastam Atti19 csapágymizériáját szeretnék tőle kérdezni.
A lógást hogyan mérted?
Én befogtam egy 20mm-es köracélt a tokmányba ami  
kb 150-et lógott ki.Rátettem a végére a mérőórát és a tokmányt kézzel próbáltam nyomni egyik-másik irányba.Az óra 1,2 tizedet mutatott.
Nem tudom ez jó megoldás-e?
Én inkább a kúpolás miatt gondoltam hogy csapágy gondom van.A tokmány felé haladva nő az átmérő

nvnshmpmn

Kúpolás mástól is lehet. Például a gépágy csavarodása is okozhatja esetleg, illetve állítható géptalpak segítségével lehet csökkenteni is.
A lógást a gépkönyv által megadott módszerrel mértem. A tokmány alá kell tenni egy lécet, azzal kell emelgetni. a lécet három részre kell felosztani. Az eleje a tokmányt támasztja alulról, aztán az első egyharmadnál van egy alátámasztás, forgáspont, a másik kétharmad meg az erőkar, amit nyomunk lefelé. Tehát kétkarú emelőként kell használni. A mérőóra a tokmánytárcsa tetején mérjen, vagy méginkább a főorsó peremén. Így ad meg a gépkönyv 0,005 mm-t, mint ajánlott értéket a játékra. A könyv ajánlása szerint a mérőórát a csapágyhoz lehető legközelebb kell elhelyezni, így az nem jó, ahogy csináltad.
Így állítottam be én is az enyémet és nagyon jó lett. 200 mm hosszon most 0,006-0,007 a kúpolása. Érzésem szerint ez elég jó így.
A másik, hogy a hosszirányú játékot is ellenőrizni kell, illetve beállítani, ahogy nekem is tanácsolták itt a múltkor. Laslie arra 0,01 alatti értéket ajánlott.

4um5b65d

http://turning.fw.hu/v001-v010-----/v007.jpg" border=0>

http://turning.fw.hu/v007.html" TARGET=_fnew>Klikk

4um5b65d

Tudta, hogy vannak olajzószemek raktáron, csak elment hátra , hogy megnézze mi az a konkáv....
[#nyes][#nyes]
Egyébként meg jó hogy fényképeztél közelit is a festésről, így már nem is irigykedem annyira.
A szegnyereg tekerőn kanyar festések láthatók !
Nem tudom hogy gondoltad , hogy ezzel fúrni is tudsz majd...[#nyes][#mf2]

re8jzm80a

Értem.Megpróbálom holnap így megmérni.A leszúrásnál nem okozott gondot a rossz csapágy?

svejk

A V007 G-nek kell hogy legyen egy "belső pofás" párja is, amivel a féktárcsákat szoktad mérni. :)

svejk

Milyen szakember vagy Te?
Én fúróval szoktam fúrni, nem a szegnyereg tekerőjével. :)

nvnshmpmn

Dehogynem! Állandóan rezonált, na meg törte a késeket. Ez is sokkal jobb lett most, de igazán a hátsó késtartóba fogott késsel szeretek leszúrni. Az sokkal jobban megy. Pont tegnap próbáltam azt is. Ahhoz megvan az a gyári kis késtartó.