Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Közben csekély értelmű kis agyammal rájöttem, hogy nem is kell nekem a 688 Ft-os rövidszár,
amikor elég lesz a T végére ráhegeszteni fordítva egy http://bolthely.hu/szerszamkereskedes/id/047236_Neo_dugokulcs_3_8%22_13_mm" TARGET=_fnew>328 Ft-os 3/8"-os dugókulcsot is.

svejk

Ennél olcsóbban talán nem úszok meg egy remélhetőleg precíz belső négyszöget, hacsak nem találok ilyet a zsibin.

sasi

Az első ismert, a mai elven működő tolómérő, bronzból.  
 A kora, ie. 9. század, és persze, hogy ez is Kínából! Így talán jobban érthető a kínai „csoda”.

http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/bronze_Caliper.jpg" border=0>

svejk

Ez a kép alapján inkább egy fegyvernek látszó tárgy :)

000000000

Ahogy nézem a régi 1940-es esztergályoskönyvben ez valószínű hogy a bajor és svéd mértékrendszer ahol 1"  29,28  illetve 29,63 mm .A 12-es osztásún 1" 24,29 illetve a svéd 24,73 mm. Egyébként 14 fajta mértékrendszert ír az európai országokra.

mxjj54gxi

Vetesi75

Felesztergálták már az alját. Oldalazáskor, ahol kiállnak a sarkok és megszakítással vágott a kés kevésbé nyomott, többet vitt - a belső megszakítás nélküli felületen meg kevesebbet.
Használat szempontjából még előnyösnek is mondható, mert mikor megcibálja az ember a késtartó csavart, az alsó sarok rugalmasan (jó esetben rugalmasan) lehajlik és forgatáskor a kiálló rész nem koptatja domborúra a kéziszán felfekvő felületét. Egy késtartó bármikor cserélhető, a szán már problémásabb...

mxjj54gxi

Ilyen fajtából láttam métereset fenn a Bükkben egy erdészházban.
A fákat köbözték vele, és a "nóniusza" kapásból erdei faköbméterre volt skálázva valahogy. Annyi szám volt rajta, mint égen a csillag! :)
Állítólag méteres magasságban megmérték a fát, valahol ott volt a hossz is rajta, és az eredmény rögtön köbméterben kijött.

Vetesi75

Csak most néztem meg a linkelt vaterás képet - ezekszerint eredetileg is váll lehet?

nvnshmpmn

Szerintem igen, mert az enyémen is vállas, ami szinte biztosan a gyári késtartó a gépemen.

Szirtimorc

Senki?

#17949 - #17958

svejk

A conrádos fordulatszámszabályzó esetleg soros univerzális motorhoz jó. Nem hiszem hogy az esztergádon olyan lenne.

ywathzay

Csak hogy el ne menjen a kedved idejekorán. Igaz ilyen forrasztott lapkás kést még nem láttam eddig, de ezeket meg kell köszörülni, az adott feladatra, a kés használatának megfelelően. Szerintem.

svejk

Akkó' most mi van? Mi is a kérdés?

Szirtimorc

Köszi!

Igazából nekem jó a fordulatszámszabályzóm, csak azért linkeltem, hátha érdekel valakit :)