Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

nvnshmpmn

Igen, nekem lényegében azt a részt kellett levágni, ahol a kiütéshez való hasíték van a hüvelyen. Tőben levágtam, aztán egyből jó is volt.

svejk

50 év alatt bármi előfordulhatott...
Minden esetre vagy én is elvágok egy csökkentőhüvelyt, vagy tovább esztergálom.

nvnshmpmn

Na, most értem csak meg a lényeget.
Persze, mert nálam belső menetes a behúzócső. Méghozzá nem is túl vékony a fala.

mxjj54gxi

létezik olyan szerszám, ami hosszú kúpos, és külső menete van, nem belső?
A külső menet nem a rövid kúpok sajátja?

nvnshmpmn

Én azért vágtam el a csökkentőt, mert úgyis bele kell húzni a marót, ha azt teszek bele. Ahol elvágtem, ott meg pont belefér a 12-es menetes szár. Úgysem tudtam volna megesztergálni megfelelő eszköz nélkül, de így pont jó lett.

4um5b65d

Az alját akkor síkold véglegesre, ha már a hegesztés meg van. Ha hegesztéskor eldeformálódik az alja akkor mit fogsz csinálni ? Tudom, hogy ez elsőre meredeken hangzik, de megoldható, hogy utólag húzod fel az alját.

Na ezért lett volna jobb ha vársz, míg neki állok én is, mert ezen a műveleten sok múlik.

nvnshmpmn

Na de felhúzom megint, vagy az nem jó?
Én azon gondolkodom épp, hogy felhegesztek még rá egy 16X 16-os anyagot is, oda, ahol majd az orsó háza lesz beleültetve.
Aztán fogom belemunkálni a helyét. Így egy masszív megtámasztás lenne, nem abban a kis szűk részben kéne hegeszteni az aljánál.
Vagy az lehet, hogy már túl sok hegesztés lenne neki?
Nagyon elhúzódna?

nvnshmpmn

De amúgy úgyis olyan ritkán tudok vele foglalkozni, hogy addigra lehet, hogy Te is nekiállsz majd.

4um5b65d

Nem egy malomban őrlünk.
Itt nem az a lényeg, hogy gyárilag mit kapsz abba a kúpba, hanem az, hogy házilag mit tudsz megcsinálni akkor ha rövid kúpos a főorsód. A legtöbb szerszám ami a főorsóba kerül az valami tüske féleség. Ez a leggyakoribb dolog amire használod a főorsó kúpot. Az a lényeg, hogy van teszem azt egy kúpos szárú dörzsárad.
Fogod a lapos részét és levágod, majd fogod a maradék morse kúpot és esztergálsz rá 25 hosszan egy külső menetet. Vagyis a kúp hosszából vetted el a menetre való hosszt. Ezeket már eleve úgy tervezik, hogy a patron behúzó szárral (csővel) tudd behúzni az ilyen utólag gyártott szerszámaidat. Van amelyiknél simán csak behúzod a csővel, van amelyiknél a főorsó túlvégre egy plusz hézagolót is be kell iktatni a hosszok pontos tájolása miatt. De ez mág részlet kérdés. (gépfüggő)

4um5b65d

Nem tudom, hogy nálad hogy jönnek ki a méretek, de én olyanra csináltam, hogy az ív amit kimartam a háznak az kb 30mm szélességű. Ebben jól megül a ház, majd két oldalról teljes hosszában végig van varrva.

4um5b65d

Utólag végigolvasva nem biztos, hogy érthető voltam.
A kúpos szárú dörzsárat nem dörzsárként használod, csak a kúpját használod fel, de valami tüske félét gyártasz belőle, vagyis a dörzsár dolgozó része már el van távolítva.

nvnshmpmn

Igen, csakhogy visszafelé kell méretezni, a patron a kiindulási alap. Most nem tudnék fejből méretekt mondani, de ahogy végiggondoltam, nekem max. ötvenes lehetne a házam. Most van ez a 10 mm vastag anyagom, de ebből is két darabból hegesztettem össze. Beleadtam apait-anyait, nem húzódott el nagyon. Most emiatt esztergálom meg. Lenne így egy 160X160 as lapom. Mivel ha beleesztergálom az ötven körüli átmérőt, akkor alul kb. négy milliméter maradna, meg ugye a vastagságom se túl sok, a 10-es, ezért gondoltam, hogy még ráhegesztenék egy anyagot, hogy nagyobb felületen fogja körül az orsóházat. Megpróbálom így, de ha látom, hogy nem jó, akkor veszek vastagabb anyagot, illetve van egy 25X25-ös darabom, azt is elvághatom. Abba már rendesen bele lehet esztergálni az orsóház helyét.
Nem húzódott el nagyon a teljes hosszon hegesztés?
Vagy csak szakaszosan csináltad?
Én még hűtöttem is vízzel, ahogy ezt a két darabomat összehegesztettem.

4um5b65d

Pont erről beszélek. Teljes hosszon varratos mindkét oldalon.
Amikor felhegesztetted a házat akkor kell mégegyszer tisztára esztergálni az alsó síkot.  

Á, de jobb ha fényképezek párat, mert ha jól emlékszem van ott még valami teendő a hegesztés előtt. Hirtelen magam sem tudom. Majd végignézem mégegyszer a gyártási sorrendet.

nvnshmpmn

Jó lesz, azt nagyon megköszönöm.
Nálam ott van a bibi, hogy a végén az ütőkéssel felesztergálom a belső átmmérőjét az orsó házának, de ugye ott van még a homlokfelülete is, mert annak is futni kéne, mivel azon támaszkodik, ha terheljük az orsót.
Na jól van, én lépek mára.
Jó éjt, aki még itt van![#wave]

svejk

Hogyne lenne.
Gulácsi Zoltánnak volt is eladó zsír új Hatvanban.
Mindenféle morse-val beszerezhető, ugyan úgy 3 hasítékos kis átfogású patronok, de az az előnye hogy elmarad az átalakító kúp.