Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

re8jzm80a

És milyen átmérőjű marót használtál?Illetve a merőlegest a főorsóra hogyan lehet 100% pontosan beállítani?Mert nekem ez a leszúrókésnél is mindig gondot okoz!?

svejk

Két dolgot nem értek.
Miért kellett a kéziszánt kiforgatni?
A 95mm(késtartó) + a maró átmérőjét nem tudja a keresztszánod elmozdulásban?

svejk

Ja értem ott bent már kimerül valóban.
Erre írta D.Laci a megoldást.
Tehát mindent értek, kérdéseim okafogyottá váltak.

nvnshmpmn

Felteszem a mágnestalpas mérőóra állványt az ágyra, aztán ráállok az órával a késtartó sarkára. Utána nullázom, majd a keresztszánnal eltolom előtte a késtartót. Ha nulla marad végig, amit mutat, akkor merőleges a főorsóra. Legalábbis így csináltam.

nvnshmpmn

Nem tudom, helyes-e, de én a leszúrókésem kis tartóját óvatosan nekiütköztetem a tokmánytestnek, mikor ki vannak véve belőle a pofák. Így rögzítem. Ha nem helyes így, akkor meg órázás.

nvnshmpmn

16-os maróm van, meg 12-es, valamint pár kisebb még, így a 16-ost választottam. Négyélű.

4um5b65d

Mi az, hogy ott bent már kimerül ?
Biztos, hogy érted a miértjét ?

4um5b65d

Helyes, helyes !

Egy párhuzamos laposvasat, gyorsacélt nekifektetsz a tokmánytestnek akkor nem kell a pofákat sem kivenni.

Szirtimorc

Ötletes késbefogás:  

http://www.youtube.com/watch?v=jJmXRb9kdII&feature=related" TARGET=_fnew>Gömbkészítő

nvnshmpmn

Valami nem kerek itt ennél a késtartó szabályzásnál. Már a késtartó se, de ezen kívül is van itt valami probléma. Elvileg nem lehet szintkülönbség az egyes késtartó helyek magassága között, mikor körbeértünk a szabályzással. De mégis van. Mitől? Mi nem áll jól? Nem kéne még kiórázni főorsó irányban, meg arra merőlegesn is a késtartó tetejét? Nem attól lesz ez a kis szintkülönbség, hogy ferdül valamerre az egész késtartó? Szerintem ezzel kell kezdeni. Kihézagolás után ezt a felső szintet ki kell mérni, nem ferdül-e valamelyik irányba? Vagy ha nem ez, akkor mi lehet a baja?

nvnshmpmn

Erre nem gondoltam. Van is egy 20X20-as vadi új gyorsacél hasábom, amit másra nem tudtam még használni.

nvnshmpmn

Ez tényleg ötletes.
Nekem megvan a gyári gömbesztergáló a géphez, de még nem sikerült vele gömböt esztergálni. Lehet, hogy először le kéne nagyolni rendesen a késsel? Előbb beszúrni, akkor kapunk egy hengert, aztán a hengernél két megfelelő méretű 45 fokos letörést, stb.?

000000000

Sziasztok!
A gépész törzsfejlődés (jelenleg) egy alsóbb szintjén lévő hallgató vagyok.
Egy házi feladatomhoz kell választanom egy CNC eszterga gépet és hozzá szerszámokat.
Egy TAKISAWA - NEX-105  típusú gépen golndolkozok, melyekhez ki kellene választanom a   megmunkáláshoz szükséges késeket.
Van két adat amivel nem vagyok teljesen tisztában, hogy mit is jelent:
Szerszámbefogó méret:   20 mm
Esztergakéstartó átmérője:25 mm
A kérdés az lenne, hogy akkor nekem most milyen késeket kellene választanom? (20x20,25x25, vagy más?)  

Néztem más gépeket is, de a legtöbben VDI20/VDI30-as volt a szerszámozás, ezekhez meg pláne nem tudom hogy kell késeket választani.

Remélem nem voltam nagyon bunkó, hogy felmertem tenni ezeket a kérdéseket. Bízom benne, hogy kapok rájuk választ. Előre is köszönöm! :)

svejk

Normál kéziszán álláskor a keresztszánt a hátsó oldal felé kb. annyira lehet tekerni hogy a késtartó közepéig ér a főorsó tengelyvonala.
Ha elfordítjuk a kéziszánt jobbra 90 fokkal, akkor még a kéziszénnal is lehet ezt a mozgást növelni. Hiszen ekkor a kéziszán és a keresztszán mozgása vagy összeadódik vagy kivonódik.
Ha ez sem elég akkor jön D.laci ötlete hogy balra kell elforgatni 90 fokkal a készánt, akkor is ugyan úgy tudja a két mozgás korrigálni egymást, de előrébb (jobban felém) kerül a késtartó alaphelyzete.
Vagy nem erről van szó mégsem?

4um5b65d

De , erről van szó, csak én nem értettem a reagáló mondatodat.