Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

nvnshmpmn

Igen, a gépkönyv is pont ezt írja. Ebbe valami spéci, gyárilag élezett kés kell? Vagy meg lehet ezt házilag is köszörülni normálisan? Pontosan kör élének kell lennie?

4um5b65d

Meg lehet azt házilag is csinálni, bár egy félkör ívű váltólaka pontosabb, de attól meg annyira remegne a készülék, hogy csak na.
Ha majdnem teljes gömböt szeretnél drehálni akkor pontos félkör lapka kell, de sok esetben egy 35 fokos , 0,4-es rádiuszú lapka is megfelelő. Minden attól függ, hogy mekkora lesz a gömb megmaradó nyakrésze.
Ha félkör késsel csinálod akkor értelemszerűen a beállításkor hozzá kell adni a késnek a rádiuszát.
Magyarán egy r=1,5-ös (3-as félkör) késsel ha egy 40-es gömböt szeretnél készíteni akkor 43-ra kell beállítani a készülék skáláját.

re8jzm80a

Pont most próbáltam kb 1500-as  fordulaton mikor martam a késtartót.Én nem tapasztaltam semmi rendelleneset.Melegedni sem melegedett,viszont szerintem nekem is csere lesz a csapágy.

nvnshmpmn

Én attól tartok, nem a váltóban akar-e megállni valami? Azt hiszem, most nem kegyelmezek neki, szétborítom azt is. Teszek bele új csapágyakat, ha kell halk legyen, amennyire lehet. Esetleg még a motorban is ki lehetne cserélni valami jobbfajtára, mert a gépkönyv szerint zsírozgatni kell időnként, ami benne van.
1500-as fordulaton halkan megy?
Nekem A/3-nál szinte semmi hangja, csak a motorhang. De feljebb marha hangos lesz, na meg szorul is valami.

nvnshmpmn

Köszi.
Különben jó kis szerkezet, gyakorlatilag új még. Szerintem kettőnél többet nem esztergáltak vele:)
Már az előző gazdája se csíphette a beállítás miatt. Ebben most R5-ös rádiuszú kés van, de csak olyan házilagos gyorsacél darab.
Gondolom, ennél is valahogy a beállítás után érintőt kell venni, aztán az előtolást már a keresztszánnal kell adni, ezt meg csak tekerni.

4um5b65d

Pont úgy kell ahogy mondod....

svejk

Csak üresben, munka nélkül, de csendes, főleg ugye ha ki van kapcsolva a mellékhajtás.
Nálam állítólag a lenti váltóban is ki lettek cserélve a fogaskerekek, szép is a hangja, de valami lehet nem az igazi, mert a 3 alacsony sebességnél az üresjárati teljesítményfelvétel 250W körül van, míg a 3 magasban van vagy 1,5 kW.
És érdekes hogy a 3-3 fokozatban egyenként alig van eltérés. Majd áttanulmányozom én azt a váltót.
Mondjuk ezt a két böszme ékszíjat én legszívesebben lecserélném, mint a kis EMUS160-on. Ott T10-es szíj került a helyére, kisebb a veszteség, de hangja nem lett nagyobb.
Persze az nem tud megcsúszni ha karambol van, de a frekiváltó majd korlátoz.

re8jzm80a

Nekem jelenleg 1 ékszíj van az EMUS-on,és szerintem hagyom is még így amíg fakezű vagyok mert volt már hogy jól jött hogy megcsúszott.

re8jzm80a

Igen egész halk,csak a cserekerekek kicsit hangosak mert sajnos az nem volt hozzá,sem a csapok amikre rá kell rakni így azt magam kellett megcsináljam és hát az egytengelyűséggel vannak gondok.Kicsit kacsáznak a kerekek:)
Amit viszont észrevettem hogy a főorsóban lévő ék ami átviszi a hajtást,már igencsak kotyogós.
Picit tudom mozgatni ide-oda a tokmányt anélkűl hogy a hajtás megmozdulna.Ez mennyire gond?

nvnshmpmn

Hol kotyog? Az felső ékszíjtárcsa alatti reteszre gondolsz? Mert nálam az kotyog, de most kiveszem megnézni azt is. A retesznek semmi baja, inkább az ékszíjtárcsában lehet kiverődve a reteszhorony. Majd fényképezek, ha szétszedtem.

000000000

Sziasztok.  
A segítségetekre lenne szükségem, egy ismerősömtől kaptam egy késszárat amin eltörték az alátét lapkát (azt hitték azzal kell dolgozni!!!)és ilyen kellene nekem. már az összes általam ismert helyen megnéztem de sehol nem kaptam, hátha valakinél ott dobálódik egy darab.
A késszár kódja SVHBR.

000000000

D.Laci

HJózsi

800*600-as képet tegyél föl és nyomjál Entert utána !...

000000000

Tisztelt Olvasók!

Szeretnék figyelmükbe ajánlani egy korrekt partnert, ha Önöknek forgácsolt gépalkatrészre van szükségük. A Correctum Bt évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik a CNC technológiával való alkatrészgyártásban és készséggel áll rendelkezésükre az alábbi weboldalon feltüntetett elérhetőségeken.

http://www.cnc-correctum.hu/

Kérjük, látogassák meg weboldalunkat és tudjanak meg többet vállalkozásunkról!

Üdvözlettel:

Correctum Bt.
http://www.cnc-correctum.hu/