Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

empé13

A yahooval eddig nem volt bajom, nem tudom miért nem kaptam meg a leveled.
Utóirat: Kérek engedélyt meghunyászkodni![#wilting]

empé13

Csipi!
Majd megoldjuk valahogy!

Kell még valakinek olajzószem?

P.

KoLa

Na! kontár drehásokkal én is találkoztam már!
Az egyik munkatársam,13-s hatszög, 60mm hosszú sárgarezet kúpolt, átm 4mm volt a kezdő és kb 12mm-re futott ki 70mm hosszban!szegnyereg eltolással, és nem forgó csúccsal hanem egy, a fúrótokmányba fogott menetfúró szárral támasztotta meg az előzőleg revolveren központozott és darabolt előgyártmányt!
Nem volt neki csak anyamenetfúró szár, hosszú volt ! ezért hirtelen ötletében [#guluszem1] a néhány méterre lévő kislemezolló közepe táján levágta a szerinte felesleges részt

empé13

Svejk!
Nem boltban vettem, egyenesen a gyárba mentem, ahol készül!
Ha kell, szólj!

P.

nvnshmpmn

Javítom magam: nem 25X25-ös lemezem van hozzá, hanem 250X250X25-ös.

u3xrz0cut

mxjj54gxi

Tényleg nem :)
Tök igazad van, csak nem ez a problémám.
Én azt mondom, hogy a főorsóban jó a rövid kúp, mert akkor mindent tudsz benne használni, csak akadályozó váll ne legyen benne, hogy a hosszú kúpokat is betolhasd, felakadás nélkül.
Mondjuk egy fúrót, amit nem húzol be a túloldalról sehogy.
Ha van váll, és felakad benne, akkor minden fúrót, amit be akarnál tolni, le kéne vágni.
Ehelyett jobb, ha a váll szűnik meg.
Most tekintsünk el attól, hogy akarok-e fúrót betolni, az behelyettesíthető bármivel, aminek hosszú kúpja van.
És szerintem eredetileg nem is volt ott váll, a beszúrás megvolt, de olyan szélesen, hogy a hosszú kúp vég elfért mellette, ellenben minden felszabályozáskor hátrál a kúpfészek, és egy idő után már vállá válik a beszúrás hátsó éle.
Én azt lazán levenném.

svejk

[#eljen]
Sajnos én nem voltam ilyen türelmes és megvettem 160-ért, így most már nem kell. :(

svejk

Szerintem van benne logika hogy direkt ilyen.
Így kényszerítve vagy hogy használd a rövid,-  meglehet gyári tartozék -  4/3-as szűkítőt, ezzel óvod a főorsó eredeti 4-es kúpját a mindenféle vacak használt megforgott szerszámkúpoktól.
Egyszerűbb a  szűkítőt cserélni mint a főorsót köszörülni.
4-es morse-val úgy kb. 40-es fúró felett lehet találkozni, azzal egyébként sem akarjál ilyen kis padon dolgozni.  
3-as és attól lefelé pedig az átalakítókkal gond nélkül használhatók.  
A köszörülésen nálam látszik hogy gyári, a főorsóhoz még nem nyúltak.

000000000

Sziasztok !

lenne néhány kérdésem:

1., Van egy UKF-80-as kiesztergálófejem. Sajnos megszorult, és nem tudom megjavítani. Kísérletezzek a szétszedésével, vagy esetleg tudtok valakit, aki meg tudná csinálni? Esetleg valakinek van hozzá rajza...

2., Van egy E1N esztergám, ami hangos kattogó hangot ad. A hang az orsóházból jön, és gyanúm szerint a lassító fokozat fogaskereke/csapágya okozza - neki merjek fogni a főorsó kiszerelésének, vagy keressek valakit

3., Olvastam itt gép lefestéséről: milyen tisztítószert, pasztát és festéket ajánlanátok?

köszönöm

Jani

3., olvastam, hogy valaki  

svejk

1.- Nem lehet az olyan bonyolult...
2. - Ez sem bonyolultabb, gépkönyv elérhető a NET-en
3.- Hideg zsíroldó,(jó a tescos is) bő vizes lemosás, jó ha van magasnyomású.
(én ezt kétszer megcsináltam egymás után)
szinte bármelyik kétkomponensű gitt, én Hammerite középzölddel kentem.

4um5b65d

Hát minden attól függ, hogy mennyire vastag az a vénád ami a műszaki érdeklődés nevű agyféltekédbe szállítja a vért.
Én mindig hajlok afelé, hogy ha 1 mód van akkor saját magam csináljam meg a dolgaimat.
Persze sokkal egyszerűbb egy TMK-st hívni aki 100-szor csinált már ilyet, de akkor sosem ismered meg a gépeid, eszközeid működését.

sasi

A főorsóban azért van rövid kúp, hogy minél nagyobb lehessen az orsó furata.
Az alászúrás a köszörülés kifutására szolgál és az utána következő átmérő 0,5 mm-rel nagyobb szokott lenni.

Amennyiben szabályozták már a kúpot, valóban előállhat azaz eset, hogy a normál morse felakad, ilyenkor nem azt kell elvágni, hanem a főorsó furatából kell néhány tizedet az alászúrás után kiesztergálni, a szükséges hosszban.

svejk

Ja tényleg jut eszembe, ezeknél a Morse-nél ha átalakítót használ az ember mi a helyes összeütési sorrend először a kicsiket, vagy a nagyokat összeütni?
Mert lehet sokan nem tudják, de a http://sasovits.hu/cnc/eszterga/fogasok/kup.htm" TARGET=_fnew>különböző mérető Morse kúpoknak mások a kúpszögei.
Én csak gyanítom hogy az anyagnyúlással kapcsolatban állnak ezek az eltérések.

Tudom ezek olyan hülye kérdések, meg így is-úgy is összeáll, de én "mindent tudni akarok", vagyis csak szeretnék :))

svejk

Épp "emlegetlek" a linkkel. :))