Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

j99i206if

Laslie féle eljárással kész a tokmánypofák szabályozása. A megelőző állapothoz képest tökéletes lett. Köszi hogy a segitséget!

nvnshmpmn

Nekem is a tokmánypofák szabályzása lesz a következő lépés, amint a főorsó csapágycseréken túljutok. Ma megmértem a főorsó hosszirányú lógását is. Majdnem ugyanakkora, mint radiálisan. 0,12 mm.
Azon gondolkodtam, hogy írja a gépkönyvem a főorsó csapágy beállítását, meg hogy 0,005 elvileg a gyárilag ajánlott hézag. Szerintem ez a régebbi, siklócsapágyas gépekre vonatkozhat, mert én akárhogy töröm a fejem, ezen az én első csapágyamon nem lehet állítani. Ez olyan játékkal illeszkedik, amilyenre kopott, illetve az új, ahogy a gyárban elkészült. Ha nagyobb a játéka, akkor csak a csere segít. Amit állítani tudnék, az csak a hátsó támcsapágy lehetne.

ANTAL GÁBOR

Nem kapok választ az újdonsült állóbáb rajzdoksi tulajdonosoktól. !  ???????

svejk

Kúpos belső gyűrűjű, kétsoros hengergörgős az első csapágy, elvileg állítható, hacsak nem totál el van kopva, berágódottak görgők mint http://cnctar.hobbycnc.hu/AWI%20Gabi/E2N/TMK/" TARGET=_fnew>AwiGabinak

Nem könnyű az állítás alapesetben sem, hiszen a csapágy belső gyűrűjét kell "kitágítani" ahogy nyomod fel a főorsó kúpos részére. Az EMUS-nál nekem igencsak bele kellett kapaszkodnom, mondhatnám hogy csak dinamikusan tudtam a körmös anyát tekerni.
Ott a csapágy tökéletes volt, tiszta tükrös felület és tükrös görgők.

svejk

0,12 mm hosszirányú lógást kézzel érezned kellett volna.

szpinya

Ha rám gondol kend, akkor utólag is köszönöm a rajzot.
Hasznát fogom venni valamikor. [#worship]

hostya

"Szerintem ez a régebbi, siklócsapágyas gépekre vonatkozhat, mert én akárhogy töröm a fejem, ezen az én első csapágyamon nem lehet állítani. Ez olyan játékkal illeszkedik, amilyenre kopott, illetve az új, ahogy a gyárban elkészült. Ha nagyobb a játéka, akkor csak a csere segít. Amit állítani tudnék, az csak a hátsó támcsapágy lehetne. "

Nem nem..!
Ezek a hengergörgős csapágyak azért készülnek kúpos furattal, hogy állítható legyen a csapágyhézag.
Mit írtad az előzőekben, Te már szerelted ki a főorsót.
Lehet hogy amikor visszaszerelted nem húztad meg kellőképpen a mellső csapágy előfeszítő anyáját. (lásd gépkönyv főorsó öá rajz 337 tétel)
Én azt javaslom mielőtt kicserélnéd a csapágyat,előtte próbáld meg a meglévőt beállítani.
A mellső csapágy beállítása előtt, a hátsó csapágyállító anyát (ezzel állítod az axiális hézagot) lazítsd fel!

A lenti rajzon az egérkurzorral jelöltem a két csapágyhézag állító anyát.

http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/E2N%20f%f5ors%f3%20csap%e1gy.jpg" border=0>

hostya

Miközben gyüjtöttem az anyagot a hozzászóláshoz Svejk is megválaszolta.

nvnshmpmn

Ja, akkár már kezdem érteni, mi volt a problémám.
Ugyanis én próbáltam a körmösanyával ráállítani, csak annyira keményen ellenállt, hogy nem akartam erőltetni. Na de így már értem. Tehát a belső futógyűrű fog rugalmasan kitágulni lényegében, ahogy ráhúzom az anyával az orsóra. Akkor viszont tényleg erőteljesen kell húzni. Talán a legjobb lenne csinálni hozzá egy kulcsot.  
Ezek nagyon jó infók voltak most nekem. A csapágyamat láttam kívúl-belül, mikor szét volt szedve. Szemmel látható kipattogzódás, vagy kopásnyom nem látszott rajta, ezért is hagytam benne. Akkor elsőnek csak az orsóház fedelét fogom levenni, aztán próbálkozom az állítással.

nvnshmpmn

Igen. Mindkettőtöknek köszönöm a segítséget.[#eljen]

svejk

Ha sikerül is passzentos körmöskulcsot szerezni, biztosan meg kell toldani a szárát.
Próbáld csak úgy nyugodtam ahogy "soha sem szabad" ilyen anyát tekerni.

nvnshmpmn

Akkor lehetséges, hogy ezt a részét a dolognak ezért nem részletezi a gépkönyv.[#lookaround]

000000000

Gondolom, a dornit és a kalapácsot javaslod?[#eljen]
én is azzal szoktam.

nvnshmpmn

Ezekből a célszerszámokból szerencsére nálam is van egy-egy példány.[#vigyor2]

empé13

"Alumínium laposvas", az "finomabb", mint a dorni!