Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

nvnshmpmn

Így van. Megy a keresztelőtolás, aztán egy ideig jönnek a forgácsok, aztán nem, aztán megint jönnek stb.
Én is úgy gondolnám, hogy a kottyanás a gépi előtolás közben egyoldalba szorul, így nem játszik szerepet. Ami azt illeti, a főorsó csapágyát ki akarom cserélni. Már vettem is egyet hozzá. Nem sikló van az enyémben, hanem gördülő. Én kétsoros hengergörgősnek látom. Van persze állítási lehetősége is, próbáltam is ráállítani, de valahogy nem nagyon reagált rá. Lehetséges, hogy a leszúrás is ezért problémás. Akkor is csinálhatja ezt a jelenséget, hogy időnként nem forgácsol, aztán meg ráhúzza az anyagra a kést. Csak ez nem nagyon jön elő nálam, mert kézzel adom neki az előtolást leszúráskor, illetve a hátsó késtartóba van a leszúrókésem. Úgy nagyon jól megy.
A késemben egy új lapka van. Az elég éles kell legyen, ráadásul átmérőzésnél szinte tükrös felületet csinált.
http://kepfeltoltes.hu/view/111025/K_p_806_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/111025/K_p_806_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu" TARGET=_fnew>http://www.kepfeltoltes.hu

nvnshmpmn

Ja, most, hogy szóba került. Tényleg, megfigyeltem már, hogy emelgeti a főorsót leszúráskor, már persze, ha az első késtartóba teszem a kést.
Na, akkor azt hiszem, nekiállok a csapágycserének. Már egyszer kivettem belőle a főorsót. Nem egy nagy kunszt. Azt viszont nem tudom, milyen szorosan van a házban a csapágy külső futógyűrűje? Kell ahhoz esetleg valami kihúzó, meg bepréselő szerszám?

nvnshmpmn

Még egy kérdés Laslie-hez:
A forgatón dolgozom most. Azt tanácsoltad a múltkor, hogy az alaplapba esztergáljam bele először a ház helyét az ütőkéssel. Eddig értem is, csak aztán hogy állapítom meg, mekkora átmérőjű csövet kell esztergálnom, ami majd passzol oda az alaplapba?

4um5b65d

Visrosszakod a késtartót, majd befogsz egy készárat a hossztengelynek megfelelően.
Az ütőkés csúcsát magad felé fordítod és a keresztszánnal finoman nekitolod a késtartót, benne a késsel. Átforgatod 180 fokkal az ütőkést, majd a csúcsa és a befogott késszár távolságát leméred tolómérővel.

De lehet úgy is, hogy esztergálod a csövet egy kicsit aztán nekiteszed a rádiuszt, nézel egy fényrést, aztán megint forgácsolsz egy kicsit, megint rést nézel....

De javaslom amíg ezek az X-aktás géphibáid nem jönnek helyre addig halaszd el az osztófej projektet. Annyi mindennek kell pontosan összejönni, hogy utólag jól használható eszközöd legyen. Főorsó és egyéb hibákra semmi szükséged nem lesz gyártás közben.

c2nsu773m

Tegnap esztergáltam, esküszöm hogy minden fogásom jó volt, csak az utolsó nem....

4um5b65d

Ja, jut eszembe, ezt a csúcsmérős dolgot közvetlenül a mart rádiusz és a kifordított ütökés csúcsa közt is mérheted.

4um5b65d

Az utolsót fogást kisebbre vetted, ugye ?

nvnshmpmn

Akkor nincs más hátra, szétkapom megint, kicserélem a csapágyat.
De ha már ott járok, kiveszem belőle az ékszíjtárcsát is. Onnan meg hallani valami kopogó, klattyogó hangot. Gondolom, a reteszhorony lehet már kiverődve az ékszíjtárcsában.
Még nem kezdtem el a forgató talpát esztergálni, egyelőre csak a szögmérő elforgatható alapját csinálom.
Mindenkinek kösz a tanácsokat!
Majd szólok, ha valami nem megy.

4um5b65d

Kopogó hangot nem ad a retesz, azt inkább a szíjtárcsa és a tengely közti kiverődés (átmérő különbség) okozza.

svejk

Hol, mennyiért vetted a csapágyat?

nvnshmpmn

Na igen, de akkor el is fordul a tengelyen. Ismerem ezt a hangot, mert pontosan ilyen, amikor az autónál lelazul ( elfelejtik meghúzni) az ékszíjtárcsát.
Jellegzetes hang.
Majd megnézem, aztán leméretezem. Ha tényleg ott van a baj, akkor majd megpróbálok csinálni egyet.

nvnshmpmn

A Vaterán vettem. NN3010KP41. Erre keress rá, akkor megtalálod. 9000 ft plusz a postaköltség.
Lengyel csapágy. Van még belőle az eladónak.

svejk

svejk

Ha megadod magánban az elérhetőségét, akkor nem kell neki jutalékot fizetni a Vaterának :)
Ennyiért veszek egyet tartalékba.

nvnshmpmn

Oké, mindjárt megy.