Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

j99i206if

Következő kérdésem: Kisátmérőjű hosszú furat készítésére kéne recept. Nevezetesen megakadályozni a furat elhajlását. 22mm átérőjű alu hengert kéne átfúrni úgy hogy a furat pontosan egytengelyű maradjon.

nvnshmpmn

Nekem is lenne egy kérdésem:
A keresztszán anya-orsó kopásától, kottyanásától lehetséges, hogy nem tudok egy elfogadhatóan sima felületet elérni oldalazáskor? Egyszerűen valahogy periodikusan forgácsol a kés. Vág egy másodpercig, aztán csak üresen halad, aztán megint vág, majd megint forgácsolás nélkül halad tovább.
Ha nem az anya-orsó kopása okozza, akkor mi?

9pk59nuy

Kérdés, hogy milyen hosszan kell fúrni? A tengelytől való eltérés sem midegy. A fúráshoz ágyúfúrót kell alkalmazni, az nagyon pontosan tartja az irányt. A művelet órákig tart.

9pk59nuy

Szerintem a szánod kotyog.

4um5b65d

Míííí???
Hogy érted ezt?
Megy az előtolás és nem forgácsol ?

j99i206if

Rosszul írtam bocs. 22mm hosszú (tehát nem egy extrém dolog) a henger amit át kell fúrni (beállító sablon lesz) de elhajlik a furat mire átér rajta a fúró.

wcsxp0uxa

Én is tapasztaltam ilyet. A rossz minőségű anyagoknak változik a keménysége(vagy kenődik) ,egy vékonyka kést hosszabb kilógással simán elnyom 1 tizedet. Nekem a nagyobb simító fogás bevált .

j99i206if

Ez akár kés vagy forgácsolási paraméter probléma is lehet (késnél kialakítás, élszög), fordulatszám, anyagminőség, előtolás, fogásmélység, illetve ezek együtt.  

pisti73

Sziasztok!
Lehet az előbb rossz helyre tettem fel a kérdést, most megpróbálom itt, szóval egy kis segítségre lenne szükségem. Van egy kis Erba Compact 300-as esztergagépem. Nagy nehezen sikerült 8 mm-es gyorsacél késeket vásárolnom hozzá, viszont még köszörűgépet nem tudtam vásárolni. Ha sikerül elmennem a hatvani találkozóra ott tudna valaki segíteni (persze ha van rá lehetőség)a kések köszörülésében?

j99i206if

Inkább szívósabb anyagokra jellemző. Nehéz ügy mert kocaesztergályosként a cégtől szoktam néhanapján kunyerálni kissebb maradékokat amik teljesen ismeretlen minőségűek (a profi anyagbeszerzésnek hála, ők se tudják milyen). A minap láttam ott c45-ös hatszöganyagot, azt hittem eldobom az agyam. Ja, dilettáns barom MÁV-ról van szó.

wcsxp0uxa

Érdekes probléma . A mini esztergámon megszüntetni nem tudtam ezt a dolgot,a nagyobbacskán meg még nem sikerült előcsalogatnom.

wcsxp0uxa

Lehet ,hogy igazad van ,nem ismerek minden anyagot . Az anyagminőséget a forgácsolhatóságra értettem.

hostya

Minden esztergának van a keresztszán orsó-anya kapcsolatban kopása (kottyanása).
Ettől még nem lesz 'szakaszos' a forgácsolás oldalazáskor.
Ha siklócsapágyas a főorsód, akkor:
1. Életlen a késed (nyom) -ha mégse, akkor -
2. Fellazult a főorsó mellső csapágy rögzítő anyája. -ellenőrizd-
3. Ha nem így van, akkor a főorsó csapágy cserére szorul. :(
Ha leszúrni próbálsz vele, gondolom az sem sikerül...

Kis fogással oldalazd le az anyagot, majd a következő nagyobb fogásnál figyeld a központot hogy emelkedik-e oldalazás közben, ha igen akkor meg kell próbálni a csapágyanyán húzni. (persze csak annyit hogy a főorsó kézzel könnyen forgatható legyen)

000000000

Nekem a bogrács mellett elfér a köszörűm a kocsiban.
Elviszem Hatvanba.

pisti73

Nagyon köszönöm, akkor ott leszek, majd jelentkezem!!!