Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

A "napi" használatú tokmányokat tekintve 6db. Mindegyik más méretű. Ezek vannak hadrendbe állítva.
De igazából a munkák 95 százalékát 1 tokmányon csinálom. Ehhez van a pofák 65-70 százaléka.
De van még 3 tarcsi tokmányom is baj esetére.

4um5b65d

Akkor viszont felmerül a kérdés, hogy a forgácsolásnál mekkora fogással és előtolással haladtál, hogy 0,15-ös réssel kihagy a gép ?

nvnshmpmn

Na és mit válaszolt? Hány volt Neki? (ide egy buta arcot vágó szmájli-csak nem találok olyat.)

4um5b65d

Alaphelyzetben minden nőneműnek két lába van, de ha beteszed a kettő közé a tizedes vessződet akkor 1,1 (egy egész egy tized)lába lesz. :))

nvnshmpmn

Húha! Nekem öt van. Lehet, hogy már túlvásároltam magam? Na mindegy. Innentől majd a pofákra megyek rá[#smile]
De viccen kívül, mivel mindegyiket használtan vettem, vagy a géphez kaptam, így szabályozni kellene a meglévő pofákat. De így szerencsém volt, hogy eddig nem nyúltam hozzájuk. Mégrosszabb lehetett volna.

nvnshmpmn

Az oldalazásnál 0,5-es fogást vettem a késsel, a kersztirányú előtolásom pedig 0,1 volt, ha jól emlékszem. De különben mindig ezt a szakaszos forgácsolást csinálta, mióta megvan.

nvnshmpmn

Ha palástot esztergálok, akkor szépen visz.

nvnshmpmn

Remélem, jó lesz a csapágycsere után. Pont van akkora laposvasam, hogy tudok az új csapágyhoz csinálni belőle egy kihúzó tárcsát.

nvnshmpmn

Ja. Láttam olyan videót, ahol egyszerre két tizedesvesszőt tettek be. Akkor ott már coll-ról beszélhetünk.

4um5b65d

Próbálj egy 2,5mm-es fogást venni és 2 tizedes előtolást adni neki.
Mit csinál akkor ?
Az a gyanúm, hogy itt nem csak főorsó problémád van.
Egyébként azonos távolság megtétele után hagy ki az egész oldalazási művelet folyamán?
Vagyis a nagy átmérőnél is ugyanaz van mint ha bemész már a késsel a közepe felé ?

4um5b65d

Rángasd már meg a főorsót axiálisan. Előbb tegyél rá egy indikátor órát.

nvnshmpmn

Hogy értve? Oldalazáskor adjak neki ekkorákat? Nem mertem még ilyet, csak kisebbeket. Holnap kipróbálom.
Az oldalazáskor periódikusan ismétlődik a vág-nem vág jelenség.

nvnshmpmn

Ma megmértem oldalra is, de igazad van, hosszában még nem mértem meg eddig a játékát.

KoLa

Szép kis gyüjtemény![#eljen]ez kell egy esztergályosnak![#taps]sok munka van ezekben elmentve!
Na, nem irígykedem tovább!

nvnshmpmn

A hosszirányú játékra nincsen semmi a könyvben. Mekkora lehet az kb., ami még belefér?