Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

A múltkor kerestem olajzószemeket.
Most kivettem mindegyik régi beragadt, elkalapált szemet az esztergából, de arra gondoltam nem is veszek bele, hanem esztergálok bronzból helyükre kis T hosszkeresztmetszetű dugókat laza illesztéssel.
pl. a hosszánon van 4, a szegnyergen 2, a norton szekrényen 2, összesen talán 10-12 db.  A kis dugókat kihúzva sokkal gyorsabb egyszerűbb lenne az olajozás, adott esetben sűrített levegővel is ki tudnám a piszkot fúvatni. (a prizmákon van filc, az olajozóhelyek ezen belül vannak).
A géptakarításnál esetleg akadályozó tényezők lennének.
Nagy hülyeség lenne szerintetek?

svejk

Bronz esetleg.. az alu meggörnyedne ott. :)

svejk

Persze nem tudom érdemes lenne-e bronzból csinálni, csak a súlya miatt gondoltam rá.

4um5b65d

"Nagy hülyeség lenne szerintetek? "

Bár többes számot használsz a kérdésedben, így én egymagam adott válasza vajmi keveset ér, de ha belegondolok, hogy a golyós olajzószemről(-ből) az olajzás előtt levegővel ki lehet fújatni a koszt, majd egy tiszta környezetben megejtem az olajzást az egész biztosan jobb eredményt ad, mintha a "T" alakú dugók alá bemenő koszt csak akkor tudod eltávolítani ha a dugót kiveszed. Ha meg kivetted akkor megszűnik steril lenni a szem környezete.
A szemetet bekotrod a furatba , utána küldesz egy kis tiszta olajat aztán egyesével az  eltörölgeted a "T" idomot, de mire a végére érsz addigra már annyira unni fogod a tisztán tartást, hogy pár hónap után a tripla árát is megadnád az olajzószemeknek, csak hogy Te is ugyanolyan gyorsan (1 perc) végezz a 12 olajzószemmel, mint ahogy én végzek.
Ellenben van egy nagy előnye az általad elgondolt sémának. Ha összegyűjtöd a megunt kis dugókat, azt vissza lehet vinni a MÉH-be amiért pénz üti a markodat. Minél tovább bírod olajzó szem nélkül annál többet fognak érni a kis dugók, mert a színesfémnek eszméletlenül megy fel az ára.
Na de most már szójjjjanak a többiek is. :)

Vetesi75

"mert a színesfémnek eszméletlenül megy fel az ára"
?  Ma de. kiírva a békési méhtelepen: "A színesfém átvétel szünetel."

hostya

Jó ötlet.
Nekem az ME 1000 marógépen mind ilyen(lett), azzal a különbséggel hogy a 'T' feje recézett, a 'T'lábán meg van egy beszúrás egy 'O'gyűrűnek, így takarításkor, ill. esetleges rezgéskor nem táncol ki a helyéről.
Ha megmondod hogy milyen  az illeszkedő átmérő, és találok otthon alkalmas 'O'gyűrűt, akkor holnap elviszem Hatvanba, ha nincs akkor küldök postán.

Én most még Stockholmban vagyok,de hajnal 2-re már otthon leszek...

svejk

Természetesen a fej recézve.
Most hogy mondod, lesett hogy honnan vettem az ötletet tudat alatt.
Az MVE padunkon is így vannak, persze azok nagy buszmák, van vagy 5-10 dkg egy dugó, de azt hiszem nem is recés.
Pedig azt hittem saját magam találtam ki :(

svejk

Meggondolandó...
Az a baj hogy én még nem láttam olyan zsírzó vagy olajzó szerkezetet ami nem csinál nagy pacsát :(
Aki kitalálta ezeket a zsírzószemeket azzal egy hétig csak zsíroztatnék f@szábnál-f@szább helyeken.
Tudom hogy már több soron belinkeltétek a szuper olajzót, de nekem szerintem az se állna kézre.
A dugót meg ha kivenném, látnám hogy nyeli az olajat vagy nem nyeli.

svejk

Nézd meg http://www.zolvik.hu/?termek=1" TARGET=_fnew>itt a D2A képét, hogy a túróba lehet erre illeszteni bármilyen olajzót is.

svejk

Ja, köszi, de a helyi csapágybolt másodállásba "O" gyűrű bolt is :) , van mindenféle méret.

4um5b65d

Ne feledd a többször linkelt olajzónak nem az a neve, hogy nyelető olajzó, hanem présolajzó.
Vagyis olyan helyekre is bepréseli az olajat ahová nem is álmodtál még.
A szegnyereg tetején levő olajzóba, ha benyomsz 10-et akkor a rúd elején és végén megjelenik az olaj körkörösen.
Az olajat a szánok felületei közé sem a csigavér lassúságával kell eljuttatni.
De Te tudod, hogy mennyit szeretnél kínlódni...

000000000

Annó a régi kerékpárokon alkalmaztak a hátsó agyon kicsi olajzószemeket aminek a fedele felnyitható volt rugó ellenében,talán 1 cm lehetett .

mxjj54gxi

És a csapágy mit szól a kalapáláshoz?

mxjj54gxi

szpinya

Erről a fent nevezett prés olajzóról tudnátok valami bővebb infóval szolgálni.
Szégyen , nem szégyen megvallom őszintén mikor hozzá került az esztergám, csak nézegettem hogy mi a pék fa@@a lehet az a rengeteg sok kis golyós valami.
Egyszeri logikával rájöttem hogy azok bizony olajzó nyílások lesznek, de nem bírtam rájönni hogy töltsek bele olajat úgy , hogy ne legyen tiszta olajpaca a környéke.  
Próbáltam injekciós tűtől kezdve a cséplőgépig mindennel, de mindig olajos maradt a felső rész és valószinűleg nem is ment oda az olaj ahova kellett volna.
És ha már olajzás : A szánok alatti részt (értsd: hossz és kereszt szán átfedő felülete) hogyan lehet szépen kitisztítani.