Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia empé13!
Köszönöm a segítséget!
Egyetlen gondom van csupán ezzel a gépkönyvvel kapcsolatban, nevezetesen hogy akár "Ó héberül" is  íródhatott volna.... :( mivel még mikor oroszt tanultam sem tudtam volna lefordítani, nem hogy most. Egyébként hogy találtál rá erre az oldalra? Esetleg van még linked ezzel a géppel kapcsolatban? Vagy Neked is ilyen  esztergád van?
Bocsi, ha sokat kérdeztem. Köszönöm, hogy segítettél!!!

4um5b65d

Mekkora esztergád van ?

4um5b65d

Kopirnyák !

Szombaton tudtam csak feladni a cuccot, számíts rá hétfőn vagy kedden, hogy a postás kétszer csenget. :)

empé13

Mumus007!
Szerintem a leglényegesebb dolgokat egy szótárral le lehet fordítani, meg ha a rajzokat, ábrákat nézed sok mindenre rájössz. Ha jól emlékszem, a másik forgácsolós fórumon találtam ezt az orosz oldalt. Itt:
http://torzsasztal.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9131104&na_order=
Érdeklődj ott is!
Egy darabig szemeztem egy orosz géppel, egy 1a616-ossal, aminek tanulmányoztam az orosz gépkönyvét, és azért mondom, hogy sok mindenre rá lehet jönni -de Laslie mester meggyőzött, hogy TOS-t vegyek.
P.

8uup9xs82

En Gude-bol vettem ezt a kozepgagyi 15k-s kategoriat. Egy picit kellett valoban oldalazni a hozza adott fem oldalracsakon, de igy szepen fut mar. A 10x10 es kest telibe nekinyomva nem lassul fajdalmasan a 350W os joszag. Tehat ha nem szerszamgyartas a cel, csak a neha koszorulok egy kest heti 3x arra jo lehet.

D

4um5b65d

A köszörű vásárlásnál nem az ár a lényeg, hanem a kő mérete és az élezendő kés méretének aránya.

kuv5p7226

Mik az összefüggések?

4um5b65d

Hát például egy E400-as méretű géphez ahol használható a 25x25-ös késszár, oda kell a 300-as korong. Főleg a keményfém lapkás késekhez.

Egy kis pöcsköszörű esztergához ahol max 10x10-es szárakkal dolgoznak oda elég lehet a 150-es korong is. Itt használható a vidiákhoz a gyémánt korong és a gyorsacélokhoz is elegendő lehet a 150-es téglavörös elektrokorund.  

000000000

igen ez ok. kicsi késeket kell éleznem,max. 16x16 ill. csigafúrót 20-24ig. 175/32-es kőben gondolkodom,csak az a baj,hogy ilyen kőméret mellett ill. pl. egy 20-as csigafúró már meg-meg fog egy 350-400Wattos gépet.A 150-250 Wattosokkat még egy 10-es fúró is lefogja.150Wattos gépet állóra fékeztem ceruzával :)) ja és ami még fontosabb: gagyi 150Wattosat gyorsszorítóval odarögzítettem melo helyen a satupadra és olyan ütése volt,hogy a rezonanciától megindult a 46kg-os asztali fúró (igaz,az nem volt lefogatva).....gondolom ez általános jelenség az olcsók közt.

svejk

A barkácsboltosoknál a teljesítmény a kevés.
A 450W-alatt ne adjátok, úgyis csak a fele igaz. :(

4um5b65d

Akkor neked kell a 250-es korong minimum.
Ezt le fogod idővel koptatni 180-200-ig, és az már nem lesz túl egészséges.
Javaslom inkább állj neki és gyárts magadnak egy köszörűt. Nem túl bonyolult az.
De akkor már 300-as koronggal tervezd és 750W-os 2800-as motorral. Azt leáttételezed 1:2-re és akkor pont jó lesz az 1400-as fordulatod a 300-as kőhöz.

s7manbs8

Jobban járnánk, ha visszajönnének azok az idők, mikor az oroszok hozták a piacokra a sok gépentyűt, azok még kiadták az erőt, ami kellett.

000000000

ekkora döghöz hely is kell a műhelybe..... van 10m2 -em egy satupadra egy 650es műszerészesztergára egy oszlopos fúróra meg egy egyetemes marógépre......kompromisszum:200as korongra tervezem,állványon,motor megy a köszörű alá,zártszelvény állvány alsó fél méterét meg kiöntöm betonnal...
  Porvédelmet hogy oldjam meg???Ékszíj hajtás ok?? vagy hosszbordás szíj???

4um5b65d

Én is magam készítettem anno a köszörűt. Nem volt érzékeny a tömegre, szerintem a betont elhagyhatod. Kell egy kőszabályzó gyémánt azzal helyrepofozod a géprezonanciát.
A szabályozáskor keletkező por viszont olyan mint a kabát alatt mutogatós bácsi. Bemutat a többi gépnek azok pedig megszívják.
Ja a gépet teheted magasan a falra is egy függőleges sínre. Amikor kell akkor ellensúlyozva lehúzod munkamagasságig és két ügyes karral rögzíted. Munka után meg visszatolod a helyére. A fúrógép is mehet a plafonig.

ywathzay

Megjött a cucc, köszi szépen!