Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

j99i206if

Aha, nekem is az van jó kis gép. Én javarészt a gyorsacélokat részesítem előnyben mert bronzot, alut, műanyagot, lágy acélokat esztergálok. Kenni hűteni, üregelőspray-vel szoktam. Az ékszíj nagy csapágyai zsírkenésűek, a főorsó siklócsapágyai, a támcsapágy, és az egyéb apróságok olaj. Én sok év elteltével most vettem meg hozzá a hiányzó cserekerekeket. Eddig nem volt rá szükség, mert nem nagyon vágtam menetet, mostanában viszont igen.

5kfiyrw95

Sajnos sehol nem találok zsírzó gombot az említett  csapágyházon.Amikor szétszereltem nyomát sem láttam benne a zsírnak ,ezért mindkettőre oldalból fúrtam egy  6-os lyukat és azon keresztül öntök néha bele olajat.Ezek szerint zsírzó gombot kellene beletennem?)
Cserekerekeket kaptam a géphez de a MOD menethez való nincs,de az nem is hiányzik. Most akarnák venni hozzá egy 160-as tokmányt mivel az eredeti 125 kopott is és kicsi is bizonyos munkákhoz

j99i206if

Olyan sűrűn szerintem nem is kell zsírozni. Elegendő ha valamikor meg kell bontani a főorsót (ékszíj, fogaskerék csere, ilyemi) és akkor kimosni, és bezsírozni a csapágyakat, de végülis az olajozás is jó lehet. A korszerűbb gépek olajfürdős orsóháza ilyen szempontból jobb.

3m9kaxws5

Sziasztok. Kérdésem lenne, acél öntvényhez heggesztettem awi-val rozsdamentes pálcával vasat.
Na azt a heggesztési varratot hogyan mivel esztergáljam?
Úgy értem milyen késsel ? Fordulat? E2N eszergám van.

4um5b65d

Jó nagy fordulaton kell csinálni !
Aztán ha elégett a kés akkor pedig lassabb fordulaton. :)

De ha megadod, hogy mekkora átmérőről van szó akkor pontosabban is meg tudom mondani.

5kfiyrw95

Ma szétszedtem a nortonszekrény elejét.Kb egy óráig tartott mire kibogoztam mi mire való, melyik fogaskerék mit hajt. Nekem is a csúszó retesszel volt a baj . Sorjás volt és a rugó része nem nyomta bele rendesen az ékpályába a reteszt.Megfejtettem a vonóorsón lévő ütköző funkcióját is. Azt szeretném kérdezni tőled hogy amit említettél korábban ,rugót ami visszahúzza a helyére a vonóorsót hogy is néz ki?
Ez csak  az orsó jobb végénél lehet. Ha leveszem a zárófedelet alatta bakelitból egy több lyukú perselyt látok. Ezekbe a lyukakba lehetett több darab kisrugó? olyan megoldásra gondolok mint a késtartó alján lévő lefixálására szolgáló (Rugó+ kis fém) stift.Vagy mi lehetett az eredeti megoldás

egux4t8tf

Igen ott van két tárcsa amibe 6-8 lyuk van, abba mennek a rugók. Ezek ellenében nyomja be az ütköző a vonóorsót a nortonszekrénybe.

3m9kaxws5

Üdv mester!!! 57mm .

4um5b65d

350-400-as fordulattal próbálkozhatsz.
Piros szárú késsel csináld, ha van otthon belőle.
K10 .... K30 jelzéssel vannak ellátva.
A K10 az kevésbé kopik, de ridegebb lapka fajta, vagyis könnyebben lepattan a csúcsa.
A K30 meg pont az ellenkezője, könnyeben kopik, de jobban bírja az ütésekből eredő igénybevételt.
Ha a hegesztés egy sarokvarrat akkor célszerű egy rádiuszos késsel nekiugrani amire nem teszel forgácstörőt.

Jók a fekete szárú kések, piros csíkkal is, illetve a sárga szárú kések, de ez utóbbiból nem valószínű, hogy lenne a készletedben.
Kék szárút csak legvégső esetben használj, amikor már nincs más.

3m9kaxws5

Köszi a tanácsot . Piros száru késem van. [#worship]

5kfiyrw95

Ma befejeztem a nortonszekrény javítását, már csak rá kell ragasztanom a fedelet,erre nem maradt időm.
A vonóorsó végén a visszahúzást úgy oldottam meg hogy az említett rugók és a külső csúszórész közé egy vékony alátétet esztergáltam ,amit két db 20mm-es kiálló kis szár tart álló helyzetben (a két kisebb méretű furatba süllyesztve). Ezt azért csináltam hogy ne a rugók végei súrlódjanak a fémen, mert elkopik és el is hajolhatna úgy.Plusz egy kicsi zsírzó gombot is befúrtam a jobb kenés miatt.
Meglepő hogy a közel 40 éves kis jószág""fogaskerekei még mindig milyen jó állapotban vannak. Megnézném szívesen a jelenleg kapható kis műszerészesztergák műanyag kerekeit  40 év múlva.

KoLa

KoLa

Nekem sincs, ilyen színű a készletben, de érdekel hogy hol lehetne szert tenni rá! még nem is láttam ilyen színűt fekete,sárga!jó lenne a museumba! a pirosak és a kékek mellé[#eljen]

5kfiyrw95

Azoknak a tanácsát kérném akinek E1N esztergája van. Vettem egy elég jó állapotban lévő 160-as 3 pofás tokmányt a gépemhez ,Van hozzá felfogató tárcsa is. Viszont az a gondom hogy súlyosabb mint amilyennek gondoltam 11 kg tárcsával együtt a súlya. Az eredeti 125-ös tokmány kb 5-6 kg. Használható ez egy ilyen műszerészesztergához? Nem fogja szétverni a csapágyakat? Használ még valaki 160-asat E1N-en?

ra8nsmk6w

A fő gond az, hogy akinek nagy tokmánya van az használni is szeretné a teljes tartományban. Csak akkor használnám ha nagyon muszáj.