Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Hát sajnos ez így nem lesz jó.
Ahhoz hogy szabályozás után fussanak a pofák, ahhoz a befogott gyűrűnek már a kezdetekkor a pofa elején kell lennie, különben hátul nem szorít majd a pofa.

Lehet hátra is tenni egy csapágyat/akármit, de ahová teszed ott előtte köszörűvel/esztergálással kb 1mm-el nagyobbra kell kiesztergálni a pofa felületét, majd szabályozáskor enyhén kúposra kell kiesztergálni a pofákat. (kopástól függően)

hyuekyh7a

Akkor én sem jól csináltam?
Én a pofák külsejét támasztottam meg egy gyűrűvel, és közepesen nekifeszítve a pofákat a belsejüket köszörültem meg. De nem lett olyan rossz!

sasi

http://sasovits.hu/cnc/eszterga/fogasok/tokmany_koszorul.htm" TARGET=_fnew>Egy kis segítség a tokmány szabályozásához.  

nt4ibi7x

Én igy csináltam és jó lett. Szerintem sok fűgg a pofák vezetőjé álapotátol.  
Általában pont a pofák eleje van megkopva és pont ezért tettem hátra gyűrüt. Számolni kell azzal is hogy ha a gyűrü hátra kerül az esetleges pofák kifordulása is mérséklődik mivel az erő pont a gyűrűre hat  

000000000

Érdeklődnék "hostya" fórumtárstól hogy a képeket megkapta-e vagy a email cim rossz ami az adatlapon van mert valami angol üzenet jött a gépemre ezzel a szöveggel "Delivery to the following recipients failed".

hostya

Nem kaptam meg.  
Az email cím jó, ma már több mailt is kaptam erre a címre.

Előfordulhat hogy a képek mérete túl nagy,és ezért vacakol.
5-7Mb-os mellékletek is átjöttek a mai napon.
Próbáld meg újra, sikerülnie kell.

Béni

Ez a helyes módszer. A gyakorlatban van egy másik (olykor praktikusabb) módszer a gyűrű helyének kialakítására: homlokbeszúrás a pofa felületébe. (5-6 mm széles.)  

4um5b65d

Az meg végképp nem jó megoldás.
Ha a belsejét szabályzod akkor befelé kell előfeszíteni a pofákat.
A külsejénél meg kifelé.

Lehet így is szabályozni a pofákat.
Egy sima olcsó vidia betétes kőzetfúróval meg lehet fúrni a pofát.

http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20(%20Eszterg%e1l%e1s%20)/Tokm%e1nypofa_szab%e1lyoz%e1s/pofa_szab%e1lyoz%e1s_1_a.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20(%20Eszterg%e1l%e1s%20)/Tokm%e1nypofa_szab%e1lyoz%e1s/pofa_szab%e1lyoz%e1s_1_b.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20(%20Eszterg%e1l%e1s%20)/Tokm%e1nypofa_szab%e1lyoz%e1s/pofa_szab%e1lyoz%e1s_1_c.jpg" border=0>

4um5b65d

Béni által javasolt megoldást pedig KoLa mappájában keresse akit érdekel, ő linkelt be erről régebben egy képet.

4um5b65d

Abban teljesen igazad, van, hogy a vezetők állapota meghatározó tényező , ha választanod kell a szabályozást illetően.

Az hogy a pofa elején előfeszített megoldás nyitja a pofát ez is igaz.
De pont ebben van a lényeg.
Mivel a pofa elején dolgozunk leggyakrabban ami ugye a legjobban nyitja a pofát, így a szabályozás is legjobb ha a legnyitottabb helyzetben történik.

Én mondjuk éppen ezért tartok sok pofát is, hogy lehetőleg 5-10mm-erenént legyen egy az adott ívre felszabályozott pofám.
Kikerülendő ezzel, hogy egyszer nyitottabb, egyszer kevésbé nyitottabb pofákkal kelljen dolgoznom.

Béni

Ezt a módot nem ismertem. Ez a legkönnyebben kivitelezhető és emellett tökéletes is.  [#eljen]
Négypofásnál itt is érdemes vékonyabb gyűrűt használni, ami tud deformálódni és ezáltal a pofákra ható szétfeszítő erőt egyenletesebbé tenni.

000000000

Sziasztok
Ismeri valaki közelebbről a Tos su 40 típusú esztergagépet?
Mennyire megbízható gépek ezek ill. mire kell odafigyelni ennél a típusnál?
Miért van Mk 5-ös kúp a szegnyeregben?

4um5b65d

"Miért van Mk 5-ös kúp a szegnyeregben? "

Erre tudom a választ:

Azért, hogy 50 feletti csigafúrókkal is dolgozhass. Gondolom tartozik hozzá minimum 7KW motor teljesítmény is.
Hálózatod elbírja az induláskor fellépő terhelést ?

Teaway

Mit mondtál? Vidia betétes kőzetfúróval meg lehet fúrni a pofát?

4um5b65d

Mííííí ?
Visszakérdeztél ?
Verekedni akarsz, he ?
[#nyes]