Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

hyn6ys8wt

Nem műgyantával akarom feltölteni:-)
Természetesen fémgyűrűt akarok esztergálni, a kérdés az lett volna hogy a fémgyűrűt felragaszthatom-e Uverapiddal...
http://www.sasovits.hu/cnc/eszterga/fogasok/tokmany.htm" TARGET=_fnew>Sasi az alábbi linken Loctite ragasztót használt.

35kpazcgr

Jó a ragasztás is, de szerintem egyszerűbb, ha a gyűrűt pát helyen óvatosan odahefteled (hegeszted).
Én is így csináltam, tökéletesen bevált.

35kpazcgr

...pár helyen...

sasi

Én inkább a ragasztás mellett lennék, fölöslegesen nem kellene feszültséget bevinni egy ilyen alkatrészbe, tömeg, fordulat és terhelés is van bőven a tokmányfelfogó tárcsán!

Csapágyboltban lehet kapni 2-3 ezerért Loctite ragasztót, azon nem érdemes spórolni.

4um5b65d

Én nem heftelném oda a gyűrűt, hanem soros illesztéssel felkocogtatnám a helyére aztán felszabályoznám a homloklappal egyetemben.
Ekkora átmérőnél a 4-5 százados átfedő illesztés tökéletesen megtartja a helyén a gyűrűt.

35kpazcgr

Azzal a pár hegesztési pöttyel semmilyen feszültséget sem lehet bevinni.

4um5b65d

Ez igaz, kárt nem okoz....

35kpazcgr

Apropó, ha esetleg van valakinek valamilyen írásos dokumentuma (gépkönyv) erről az esztergáról, azt nagyon meg tudnám hálálni.
Íme az (egyik) esztergám, TOS SM16A:
http://cnctar.hobbycnc.hu/tomahawk/Eszterga/640512-2.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/tomahawk/Eszterga/640512.jpg" border=0>

hyn6ys8wt

Gratulálok! Használdd egészséggel!  :-)
Sokáig hajtottam ezt a típust, szerintem az egyik legjobb kis műszerész eszterga.  
Elég rendhagyó hogy az ágyazat meg van döntve...:-)
Megkérdezhetem hogy mennyiért sikerült hozzájutni, ha nem titok?

35kpazcgr

Nem most vettem, már vagy 10 éve megvan.
A képen nem az én gépem van, de az enyém is ilyen.
Nagyon jó gép, szinte mindent tud. Csak gépkönyvem nincs hozzá, és a felújítása előtt nem ártana egyet beszerezni.

000000000

Az én gépemben sem metrikus csavarok vannak,tizedre végződő átmérők/pl: 5,5  8,7  10,5 mm .Ugy olvastam hogy a németeknél szinte tartományonként más szabvány szerint készültek a menetek.Valahol kell lenni a gépen valami jelnek,betűknek,számnak,ha esetleg már átfestették a gépet eltakarta.Az enyémen a szegnyereg tokmányfelőli oldalán volt a jel.Mivel a gyártó nem az öntéskor készitette a logóját az anyagba igy a rászegecselt lemezek már rég lerohadtak róla.A szegnyereg tetején ezen is van egy zsákfurat hogy mi célt szolgált nem tudom ,én a tokmánykulcsot tartom benne.

hyn6ys8wt

Köszi! 4-5 százados átfedő illesztés az olyan mint a zsugorkötés?

4um5b65d

Az pont olyan. Akár fel is melegítheted a gyűrűt felrakás előtt.

sasi

Mit is kellene „pöttyözni”: öntényhez acélt, azaz elő kellene melegíteni az ötvényt és megfelelő pálca is kellene hozzá. Hibás hegesztés technológia esetén az hozaganyag és az öntvény találkozásánál (átmeneti övezet) hidegrepedés következik be. Mitől, a bevitt feszültségtől…

Szóval én nem mernék mérge venni az általad ajánlott „feszültségmentes” hegesztésre. Nem véletlen, hogy ötvény alkatrészek javításában nagymértékben terjed a fémragasztásos technológia, persze csak ha kiváltható a hegesztés.
[#integet2]

hyn6ys8wt

Köszi, hegeszteni biztos nem fogok...
Megpróbálom zsugorkötéssel, ha nem sikerül az illesztés (van rá esély:-)) akkor ragasztok.