Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Egy kicsit át kell alakítani a kőzetfúró csúcsát, hogy hasonlatosabb legyen egy fémfúróhoz.

Teaway

40 éves pofáim vannak. Nem kéne inkább újat vennem?

4um5b65d

Azt is fel kell majd szabályoznod....

0uuaaky4s

Én így csináltam.1.kb.átmérő 40x30x6 gyűrűt elöl befog 0-nál.Hátul az utolsó beszúrástól 1mm-el nagyobbra fölesztergáltam a pofák hátsó felületét.2. A fölesztergált felületen megfogtam egy 40-es peremes tárcsát, ütköztetve a pofa hátsó felületén. Oldalirányú ütésre figyelni, mert pontatlan lesz a szabályozás. 3.A szabályozást hátulról kezdtem, addig amig tiszta felületet nem kaptam. Nekem 0,01 pontossággal összejött. Nagyon kopott tokmánynál ez az érték változni fog különböző átmérőknél.Még mindíg van lehetőség korrigálni a diók váltakozó meghúzásával.Válaszkiegészítés a többi hozzászóláshoz.

000000000

Elég nagy motor van rajta.
A hálózat szerintem fogja bírni,de mindenképpen le szeretném cserélni a motort valami kisebb teljesítményűre.
Ma megyek megnézni a gépet ha érdekel teszek róla fel képeket.

Motoros

Üdv az Uraknak!
Van egy gondom amire megoldást keresnék.
Patronos megmunkálásnál előfordul az hogy a szálanyag átmérője nem tűrt hanem 3...4 tized mm-t is szór.
Pl ilyen lehet a teflon rúd, vagy a plexi is.
Ez azt okozza hogy a patron zárása közben hiába van a pontos ütköztetés a darabok hosszmérete is szór.
A patronok zárás közben mindíg előretolják (vagy hátrahúzzák) az anyagot, ha az átmérő állandó akkor ez nem okoz méretproblémát.
Ha az átmérő válltozó akkor az előretolás mértéke sem azonos, hiába az ütköző, hol kevesebbet-hol többet tol előre.
Tehát a tűrt hosszméret is válltozik, és ezt a hibát nem lehet kézben tartani, mivel egy szálon belül is válltozik az átmérő.
A megoldás az hogy a darab 2 műveletben készül el.
A második művelet tokmányos megfogással történik, ami nagyon lassítja a munkát, de a pontos hosszméret így biztosított. A tokmány ugyanis nem tol előre semennyit.
A megoldás az volna ha patron helyett az ilyen anyagoknál tokmányt használnánk, de ez lassítja a munkát.
Tehát az a kérdésem hogy nincsen e valami olyasféle tokmány ami úgy nyitható-zárható mint a patron..behúzószárral. A fúrótokmányok is megfelelnének, de azoknál is le kell állni nyitás-zárásnál.Nem akarom azt elhinni, hogy az automatások nem találtak ki még erre valami okosságot.

Béni

Amit én láttam az nem szép, de működő megoldás: kicsivel hosszabb kihúzás és egy oldalazás. Ha furat van az alkatrészben, összevonható a leszúrással.

Motoros

Rövid alkatrésznél jó csak a módszered. Hosszúnál nem mert az oldalazás van elsőnek és ez nem megy a tokmánytól távol.

6ywv3872f

Szia!

Engem érdekelne hogy mennyiért adják a gépet és milyen állapotban van.
köszi

4um5b65d

Erre a problémára is létezik patronos megoldás, de egy kicsit problémásabb mint egy hagyományos patronos mechanika.

Normál esetben adott a belső kúp amibe a patron külső kúpja illeszkedik, de sajnos ez a leírtaknak megfelelően működik.

Az automatás megoldás viszont úgy néz ki, hogy van egy tök hengeres belső felületű főorsó furat, annak a belsejében egy qrvára pontosan megillesztett szintén hengeres külső felületű hüvely. Ezen hüvelynek a belső fele illeszkedik kúposan a patronnal.
A trükk a dologban az, hogy a patront nem húzod, nem tolod sehová, az fixen rögzítve van a hossz irányú elmozdulás ellen.
A patron zárást-nyitást az a hengeres külsejű hüvely végzi.
Vagyis a patron összehúzásakor ezt a hüvelyt kell kifelé nyomni.

Motoros

Sajnos lehet, hogy a Te általad leírt rendszerű is el tudja tolni az anyagot. Ugyanis nekem az egész gondom egy TOS R16 revolverautomatával van..aminek a patronos megoldása elvileg majdnem olyan mint amit leírtál...ha jól értem.
A patronanyában van egy belső kúp, és a patront hátulról megtolja a tolórúd. A patron elején levő külső kúp kezd zárni. Nagyon keveset persze itt is elmozdul a patron tengelyirányban.
Amit Te írsz az lehet hogy nem mozdul semmit...ezen még gondolkodok.
Vannak olyan patronok is (TOS) ami elöl-hátul kúpos..lehet hogy ezek is jók lennének.

Vetesi75

Szia! Patrontól távol oldalaztunk hasonló okból automatán. (2 század hossztűrés...) A toronyrevolverből támasztottuk közben görgős megvezetéssel , hasonlóan mint egyetemes gépen futóbábbal.

Vetesi75

A méretszórás nem biztos, hogy a patron működési sajátosságából ered, jellemzőbb szokott lenni a szál visszapattanása az ütközőről. Az adagolási hossz, meg az adagolópatron (hátsópatron) szorítása nagyban befolyásolja ezt a jelenséget.

4um5b65d

Amiről írtam az nem képes hossz eltolódást csinálni, mivel a patron "le van hegesztve".
Csak annyi hiba lehetséges amennyi a patron illetve a patron rögzítő mechanika rugalmas nyúlásából ered.

Motoros

Jó világos. Tehát az lenne a megoldás hogy ezt a csúszóhüvelyes patrontipust kellene alkalmazni.