Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

3m9kaxws5

Kola. A kúp müködött 10 méter akácfa hasogatva . De a menet elment igy ráheggesztettem a kis kúpot. Úgy hogy jegeljük a két tartalék kúpot. Nagyobb motor kell a 2,2kw kevés kicsit 4kw rakok rá de ráér tavaszig.

000000000

Azért érdemes ezzel a dologgal foglalkozni, mert van aki nem látja a fától az erdőt.

A tokmánnyal addig nem érdemes foglalkozni, amíg a tokmánytárcsa nincs letesztelve és kijavítva.  
Már ezen is dolgozom, a kúos csatlakozó felülete barbár kezelésnek volt kitéve, benyomódott forgácsokat távolítottam el, de amegmaradt krátekeket és heygeket el kell tüntetni. Nem nem esztergárlással, mert szerintem téves az a hozzáállás, hogy amit a gép csinál az pontosabb, mint a hántoló és a párizsikék. Hántolóval fogom visszaállítani a tokmánytárcsát eredeti állapotába, ugyanis az el nem kophatott, felesleges lenne szabályzással próbálkozni. Hogy felesleges volna egy kopott ágyon bármit mérni az is egy vélemény, de szöges ellentétben áll az én véleményemmel.  A krumpli kapálást meg maghagyom azoknak, akiknek ehhez nagyobb tehetségükvan, én inkébb az eszemet és a mérőórát koptatom.

000000000

Mégegy kérdés lenne?
Mi értelme az ágyat köszörültetni, ha kopottan rossz pofával is tudok 120mm hossza 1 századon belüli eltérésser hengert eszergáni? Nyugodtabb lenne a lelkiismeretem tőle?

000000000

>, köszörült anyagot befogni kiórázn

Erről azért megnéznék egy videót. Ha megcsinálod, hogy egy anyagot  (legyen az akár köszörült) a tokmányból 220mm-re kilógatva befogsz úgy hogy az végig 1 századon belül szalad, akkor a mesteremnek foglak tekinteni. Én ezt megcsináltam rossz pofával kopott ággyal, úgy , hogy helyben esztergáltam két gyűrűt.

000000000

Na ez már valami, én is pont azért tekertem ki a kéziszánt, hogy a mérőóra jobban kilógjon. De ez csak az egyik fontos mérés, hiszen nekem pont a kopottabb részt kell használnom általában. Ezért megmértem azt is egy másik kéziszán állássnál.
A kettő közt nem találtam jelentős eltérést. Persze van olyan állás, amivel ki lehet választani a legrosszabb pontot, de ezt a gyakorlatban el tudom kerülni,  ezért nem sokat zavar, ha ott nagyobb lenne az eltérés, hiszen az a rész úgysem használom.

4um5b65d

Válasz Szalai polgártársnak az adok veszek #17942-ből, miszerint mi volt a bajom a "hirtelen" késtartóval a 4 késessel szemben.

Először is volna egy észrevételem a 4 késes késtartót utáló fórumlakókhoz.
A négy késesben nem úgy állítjuk be a kés csúcsmagasságát, hogy pakolunk alátétet, majd megnézzük, hogy jól sikerült e, majd megint pakolunk és megint megnézzük, hogy jól sikerült e. Ez így tökölős.
Kb látszik az hogy egy kés alá 15mm alátét kell vagy csak 4mm.
Ha 15 körülire saccoljuk akkor hozzáfogunk a késhez egy 10-es alátétet és megmérjük tolómérővel, hogy mennyi a kés csúcsa és az alátét együttes mérete.
Persze ehhez egyszer, de csak egyszer ki kell tökölni,hogy mennyi a késtartó és a gép csúcsmagassága közti méret.
Nálam ez jelenleg 24,3mm , vagyis egy 24,3mm magasságú kést alátét nélkül berakok a késtartóba akkor az pont jó.
Na és akkor vissza. Szóval berakom a kés alá a 10-es alátétet és rámérek tolómérővel. Teszem azt mérek 22,8-at. Ekkor fogok egy 1,5-ös alátétet és azt is berakom alá. A mérések közben oda sem lépek az esztergához, nem rakom be a kést , nem nézegetem, hogy csúcsban van e. Csak amikor tolómérő szerint jó akkor befogom és használom.
Az ilyen "benézem a forgócsúcshoz" meg a "benézem egy valahová felkarcolt vonalhoz", ezt el kell felejteni. Csak mérünk és kész.

Na és akkor a válasz a kérdésre, hogy miért nem szeretem a prizmás késtartót?
A legfontosabb, hogy nem annyira stabil mint a négykéses. Egy prizmás késtartóban soha nem fogsz akkora fogásokkal dolgozni, mint a köz-utált négykésessel.
Az olaszt nem tudod forgatni hogy pontosan 90 fokonként elforgatható legyen. Kivéve, ha az adott géphez hozzáigazítod a racsni rendszerét.
Ezt viszont qrva nehéz megoldani.
Miért kell forgatni ?
Hát mert a négykésesnek nem csak a bal és az első hornyát használjuk késbefogásra.
Többször kellhet a hátsó és a jobb oldali is.
Egy példa. A 4 késes jobb oldalijában egy 45 fokos hajlított nagyoló kés a bal oldalijában egy leszúró.
A hátsó késtartójában szintén egy hajlított nagyoló kés.
Kilógatom a csövet, leoldalazom a jobb oldalival, éleket letöröm, bal oldalival beszúrok, hátsó késtartóval a beszúrási élet letöröm és a végén leszúrom. Olasz késtartóval ehhez a művelethez betétet cserélsz és a cső hosszától függően rohangálsz ide oda a hossz szánnal.

Sokszor megesett már, hogy egy hosszú csövet csak azért tudtam leoldalazni bábban mert a 4 késesnek a jobb oldalijába tudtam tenni a kést és még a kézi szánt is teljesen hátra kellett tekernem.
Ugyanezt persze az Olasszal is meg lehet tenni, de ha egyszer elmozdítod akkor órázhatod ki ismét mire pontosan beáll.
Ha váltólapkás leszúró kést is használsz akkor nem elég szemre beállítani a kést. Azt pontosan kell ütköztetni a jól álló késtartódhoz, hogy ne csökkenjen a leszúró lapka élettartama.

Volt olyan esetem is amikor 4 leszúró kést fogtam be a késtartóba , lépcsőzetesen elrendezve a vágóéleket.
Gyakorlatilag csak előre felé tekertem a kereszt szánt és 4 csődarabka pottyant le egyik a másik után, kezdve a jobb oldali késtől, haladva a bal oldaliig. ( 2 középső késnek le volt rövidítve a szára)

Sokszor van olyan gépkocsi féktárcsám aminek a tokmány felé eső fékező felületét csak egy "L" alakban összehegesztett késsel tudok leoldalazni aminek a szára a késtartó hátsó hornyában van és bal oldalt nyúlik előre felé a vágóél.
Még többször van olyan eset, hogy az egyik pillanatban fokban kell elforgatnod a késtartót mert a késnek pont úgy jó, a másik pillanatban viszont a racsninak be kell pontosan akadnia , hogy egyenesen álljon a késtartó, majd percenként ezt ismétled.
Na az Olasz ilyenkor meghal. Még a "multipozíciós" sem segít a dolgon mindig.

KoLa

Gondoltam hogy 24x1,5 menet lenne eredetileg, csak kisebb lett! lötyögősen ment bele?

KoLa

Az a helyzet hogy valóban sokkal könnyebb forgatni a "Ruszki"késtartót mint cserélgetni a betéteket!Nekem is ilyen volt az E 400-on tíz évig, sorozatmunkához nagyon gyors , de valahogy sohasem állt be vissza ugyanoda pontosan!
Most egy Imperó van rajta és nagyon pontosan visszaáll ! nincsenek már sorozatmunkáim sem úgyhogy megfelel!
(Egyszerűen nem hagynak esztergálni ezen a mostani munkahelyemen! mindíg csak a szerszámokkal kell foglalkoznom, fárasztó ez az állandó fejlesztői munka!)
A csődarabolást 'anno' én nem így csináltam! egy leszúrókéssel, és a hátsó késtartóból egy csapágyas forgóütközőt toltam a leszúrt véghez!
Persze a Te módszereddel több méretet is lehet egymás után darabolni!

4um5b65d

A forgóútközősnek más a funkciója.
Azt csak a méret tartásra használod, de nem munkálod meg vele a homlok felületet.

000000000

Szerintem, megadtad a választ, hogy a hobbistának miért NEM jó a négykéses.
Ritka az a hobbista, aki egyszuszra akar 27458 darab egyforma valamit csinálni.
Gyakrabban előfordul az, 27458 szor szerszámot cserél. (Miere agy vamit elkészít) [#vigyor4]

Farkas Ádám

[#ejnye1] Nem lenézni a hobbistát [#beka2]

4um5b65d

Na igen, a válaszom a kérdéshez kapcsolódott, miszerint NEKEM miért jobb a 4 késes.
Azt még nem is említettem, hogy rendszeresen teszek a késtartó helyére osztókészüléket.
Ha megunom vele a munkát akkor lekapom és megy vissza a 4 késes.
A prizmásat minden egyes cserénél órázgatni kell.

KoLa

Azt nem írtad hogy több funkciót is végzett csak hogy daraboltál.

4um5b65d

Ja, Te a 4 darabosra gondoltál ?
Félreértettelek... :)
Akkor Oké a dolog... :)

000000000

Értem én.
Nem cáfolni akartalak.
A csevegőben nagyjából le is írtam.
Én meg a hobbista szemével néztem a dolgot.
A gyorsváltósnak nincs mire visszaálljon. Mert az előbb egy ilyen bizgentyűt barkácsoltam, most meg már másmilyet.
Nem mintha lenne olyan "puccos" kértartóm, csak a nyálamat csorgattam.
Csak elképzeltem, ha lenne egy talicsak pénzem. Akkor...