Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

hostya

Ezt ki(k)nek írtad?  :)

lari

Tehát látom már jól ki lett tárgyalva az E 400 felújítás .  Lenne ezzel kapcsolatban egy kérdésem.
Vajon miért lehet az, hogy egy beton talapzathoz csavarozott gép beremeg.
HA kikapcsolom a főorsó forgását és csak a behajtó bordás tengely forog -ami az olajszivattyút is működteti- kézzel megfogva,  érezhetően rezonál az orsószekrény. a nagyobbik baj az, hogy legjobban a szánon lehet érezni a rezgést. Ha  keresztszánt forgatom, akkor még jobban érezhető... Tapasztalt már valaki ilyet?
Az előző félkész bejegyzés törölhető! :-)
Köszönöm!

lari

Az előbb kicsit félrenyúltam ill. túl gyors volt a kezem.... Elnézést! :-)

4um5b65d

Ha valahol a rendszerben van forgó alkatrész akkor a rezgés is kódolva van.
Ha jól értem akkor a fő motorod forog csak nincs hajtás átviteled a főorsóra.
Próbáld meg a motor forgórészét kiegyensúlyoztatni, de ami inkább valószínű, hogy egy ékszíjtárcsa okozza a rezgést, vagy a benne futó ékszíj feszessége változik egy esetleges tárcsa vagy szíj kopásból adódóan.

Robika37

Szia !

Kicsit általánosan fogok írni ,mivel nem ismerem a konkrét esetet minden részletre kiterjedően.

A szerszámgépek telepítésénél minden gépkönyv elég részletesen leírja a gépalap méreteit.
Konkrétan itt a vastagságra és a beton minőségére gondolok lényeges még a géprögzítő csavarok ágyazása is.
Ha gondosan akarsz eljárni nem elég ledübelezni és rögzíteni a gépet.
Szintezés : ha vannak szintező csavarok azokkal  ellenkező esetben alátétekkel be kell állítani a gép vízszintességét (alapvetően a csavarodás mentességét).
Utána rögzíteni a gépet aztán célszerű úgynevezett cementes"misung"-al kiönteni a géptalp és a beton közti hézagot.
Ekkor teljes felületen felfekszik és átadja az alapzatnak a rezgést ami ha megfelelő vastagágú akkor elnyelődik.
A rugalmas gumitalpakkal is el lehet hasonlóan jó eredményt érni,de ekkor nem rögzített a gép, ami akkor jelent problémát ha helytelen tárolás miatt csavarodott a gép ágya mert ezt sajnos csak léhúzatással lehet jól helyre tenni.

üdv Robi
ha minden stimmel a gépednél, akkor több info kell, ékszíjakat csapágyakat nézd át a behajtásnál...    

Robika37

...lehúzatással...

lari

Szia!

Így van viszont a motor nem rezeg, szíjtárcsák tökéletesek.
Közbe ahogy nézegettem a dolgokat lehet, hogy rájöttem a probléma okára.
A gépen eredetileg volt egy 170 átmérőjű szíjtárcsa (kuplungos rendszerű) a motoron. Azt jónéhány éve kicseréltem mert már kopott volt és szerettem volna felújítani.
Ami felkerült helyette az pedig 150 Átmérőjű.
Most újra visszakerült az eredeti szíjtárcsa mert most a  kisebbik lett avitos...
A meghajtott tengelyen (bent az orsóházban van egy dugattyús olyajszivattyú, amely dugattyút egy hajtókar működtet.
Nos én arra gondolok, hogy most a gyorsabb fordulattal, a kis szivattyú (a nem tökéletes kiegyensúlyozottság miatt ) rezonál.
Lehet, hogy ezt a kis hajtókart kellene  jobban kiegyensúlyoznom ha lehetséges...
Vagy hülyeség a teóriám? :-)

KoLa

Nekem volt régebben hasonló problámám az egyik E400-al a behajtó tengelyen lötyögött az ékszíjtárcsa mert lelezult a körmös anya és utána már hiába lett meghúzva mindíg kilazult míg meg nem perselyeztem!
Könnyű eldönteni mert ha állandó a rezonancia frekvenciája minden sebességi fokozatban  akkor innen jön!

lari

Szia!

Az alapozás olyan ahogy azt  leírtad....
Nem dűbelek vannak, hanem normális  20-as acélcsavarok, amelyek be vannak betonozva.
Szintezés után pedig-ahogy írtad- ki lett öntve a megmaradt hézag...

lari

A rezonancia frekvenciája minden sebességi fokozatban állandó, de üresben is, tehát így sem fokozatfüggő.
A szíjtárcsa nem lötyög, azt megnéztem

4um5b65d

Na ez jó ötlet, mindjárt kibukik, hogy a váltó előtt van e hiba....

Robika37

Ahogy Kola írta ilyen hibával is találkoztam, jól képzett TMK-sok fel is hegesztették na utána nem lazult,...letörött....DD

KoLa

Akkor a villanymotort nézd körbe tüzetesebben hátha a ventilátor valami barkácsolt kivitelű!

Robika37

Jahh le kellene venni a szíjakat akkor is zizeg-e..

KoLa