Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

lari

Ez már megtörtént korábban... HA csak a motor pörög akkor semmi rezgés....

KoLa

Akkor vedd le az ékszíjakat és úgy nézd meg hogy lötyög-e a tárcsa!

4um5b65d

De mielőtt leveszi a szíjakat, kézzel körbe kell forgatni.
Ha hol lazul, hol feszül a szíj akkor bizony kaki van benne...
Aztán egy esztergályossal antikakiltatni kell a szíjtárcsát.

KoLa

Ez már megvolt, valószínűleg!
De ez az "antikakiltatni kell"kifejezést még nem hallottam senkitől [#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]

Robika37

öhö a lóba meg visszalapátoljuk a trágyát oszt elöl meg kijön a zab....

Törölhető

4um5b65d

Ej má no....
Hát akkor biztos azt sem tudod, hogy mi az a csuccsantás...

Ezt mondta nekem anno egy öreg...
A végén megértettem, hogy csak le kell oldalazni a cuccot... :)

KoLa

OK Csucsu! nem tudtam hogy ott felétek csuccsantanak az esztergályosok ha oldalogni akarnak!valamerre!:)))

s7manbs8

Szép a magyar nyelv, még a szakmákban is tájszólnak. :):)

000000000

Az indikátorórával azt mértem, hogy a megesztergált felület párhuzamos-e az ággyal.
Hogy miért mérem ezt?

Az átmérő mérések után megállapítottam, hogy az elkészült munkadarab nem kúpos számomra mérhető nagyságban.

1,Azért, mert esztergálás közben valamilyen mértékben elhajlik az anyag, mérőórával mérve viszont nem hajlik el.

2,  A tokmánypofa alig fogta, és röviden volt befogva a kilógáshoz képest, másrészt a pofák kopottak, ez szintén okozhat párhuzamosság eltérést.

Ha megfigyelted több kéziszán állás mellett mértem végig órával. Ennek az a jelentősége, hogy ha naagyon kopott az ágy akkor különböző késziszán állások mellett különböző mértékű kúpozást kellene mutatnia.

D.Laci

1, akkor nem értem miért mérted, elhajlot nem hajlot..  
2, ha rossz a tokmány pofád adig értelmetlen bármi mérés. Nagyábol legyen beálitva a főorsó pofát felszabályozni, köszörült anyagot befogni kiórázni. Főorsót beálitani, pofákat ujra szabályozni. De használt kopot ággyal felesleges tökölni, ídöt tölteni, helyete elmész kapálni ami pénzt kapsz abol felköszörülik és még talán jól beis álitják :)

Több kéziszán (késtartószán) állásnál legfeljegy a zsámoly pontatlanságát láthatod azaz kéziszán párhuzamoság eltérését.

D.Laci

Egyébként illik a főorsó kupjába egy mérő tüskét rakni és azzal beálitani a főorsót. De kopot ággyal oly mindegy...

000000000

Ez így van! És érdemes a mérőórát hosszan kitoldani a kereszt szántól, hogy a kereszt szán ne a tokmány közelében legyen, ahol a legtöbbet van használva és itt a legkopottabb.

hostya

Na ilyen nincs neki...!

Ezért csinálta a próbaesztergálást. -Több fórumlakó javaslatára-

hostya

Jól elbeszéltek egymás mellett...[#gonosz3]

4um5b65d

Ugorj neki még-1-szer az olvasmánynak....
Idővel leesik, hogy mit is csinált pcsabi...
Hostya is észrevette, hogy nem azonos medencében úsztok.... :)