Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia Ferenc!
Az ötleted jó, és természetesen ez is járható út lennde, de csak elméletben.
Gyakorlatilag lehetetlen a tokmányba úgy befogni egy tökéletesen hengeres anyagot, hogy annak forgástengelye egybeessen a főorsó forgástengelyével. Létezik ugyan ilyen idomszer, de nekem nincs  és azt a főorsó kúpjába kell rögzíteni. Egy ilyen idomszer ára megközelítheti az én esztergám árát, és kizártnak tartom, hogy 20 centis kilógás esetén akár a kúpba illestve is tökeletesen (századon belül) fusson, ha nem abban a gépben eszergálták/köszörülték, ahol használják, ugyanis a kúpban lévő legkisebb szennyeződés, sérülés ennél jóval nagyobb eltérést okozhat (Szerintem).
Én egy ennél jobb és nem mellesleg olcsóbb müdszert választottam, amivel nem akartam eldicsekedni, de hogy igy révilágítottál a problémára előhozakodok vele.
Én helyben eszergáltam két századra azonos átmérőjú keskeny gyűrűt egy 40-es rúd anyagra, egyik gyűrű közvetlenül a tokmyány előtt volt a másik pedig a tokmánytól 200 mm-re. Órával ellenőríztem a körfitását mindkét gyáránek, 0,01 századnál kisebb volt a körfitási hiba.
Ezt a kát gyárát használtam az általad javasolt kökéletesen egytengelyű etalon rúd helyett. A hossz szánra szerelt órával mértem vízszintes és függőleges síkban távolság eltéréseket a két gyűrűn. Az egész folyamatról készült egy kis film is , mér vágás alatt van.

000000000

" TARGET=_fnew>Az mérés videón

4um5b65d

A kéziszán beállításnak ebben az esetben nincs jelentősége.
Ugyanazt éred el vele, mintha egy hosszú balos furatkéssel külső átmérőt esztergálnál normál késziszán állás mellett.

4um5b65d

Ja, már Pcsabi is leírta.
Akkor meg minek járatom a számat/ujjaimat. :)

000000000

Ne haragudj pcsaba1... de te a mikrométert a nagy tekeröjével húzod meg?? A videón legalábbis ez látszik...

Miki2

Szia !
Ahogy az adatlapodat nézem, te elméletben nagyon jó lehetsz.
Mostmár csak egy kis gyakorlatra kell szert tenned, és rá jössz, hogy több típusa létezik a mikrométereknek.
Az, hogy hol helyezkedik el a mérő-racsni teljesen gyártó függő.
Van aki a dob végére építi (mint itt), és van aki a kis recézett gyorsforgató gomb belsejébe.
Nézd meg mégegyszer a videót, és a második mérésnél tisztán láthatod mindezt.
Egyébkét a nagy gyakorlattal rendelkező forgácsoló szakemberek csak a legritkább esetben használják a gépen történő méréseknél a racsnit.
Ennek több oka van.

000000000

"Ne haragudj pcsaba1... de te a mikrométert a nagy tekeröjével húzod meg??"
Ezen fel orat röhögtem!
Ráadasul lakatoskesztyübe érzessel!

000000000

Biztos igazad van... elhiszem. Csak furcsáltam, mert nem találkoztam még ilyen mikróméterrel... itthon csak 8db van [#nyes][#nyes] és egyik sem olyan, hanem a racsni a dob végén egy kisebb gombon van... bár valóban látszik a videón. Megnéztem mégeccer...

Viszont azt is kell mondanom, hogy nem egy olyan emberrel találkoztam, aki pl. franciakulcsnak használja a tolóméröt [#violent]

Miki2

Bocs, én szakembert említettem.
Ha valaki úgy használja, azzal nem lehet mit kezdeni.
Úgy kell neki.  [#gun]

000000000

Örülök hogy teccett... [#beka3]

000000000

A további felreértesek elkerülése érdekeben meg szeretném jegyezni hogy nem sértö szandekkal irtam amit irtam!
Pusztán megnéztem a videot es tényleg ez jött le a látottakbol,es tényleg jot röhögtem.
Nem áll szándekomban senki hozzáérteset vitatni és ha valakit megsértettem ezuton elnézest kérek!

000000000

Én nem sértödtem meg... ahhoz azért sok kell =)

A szakmai gyakorlatom valóban kicsit hiányos, de azt nem is vitattam soha...

sasi

A videóból leginkább az átmérő ezred mm-es pontossággal történő értékének megadását nem értem, mert százados osztású mérőeszközzel százados pontossággal lehet mérni, ezredes pontossággal viszont csak saccolni lehet vele, az meg nem mérés.

Egy analóg mérőeszközt csak az osztásának pontosságával szabad csak leolvasni (ide értve a nóniuszt is), mert az eszköz mechanikai stabilitása csak annyit garantál.  

4um5b65d

Jelentem ha tizedre kell dolgozni tolómérővel akkor rá sem nézek a nóniuszra. Csak a mm-ereket nézem és a többit szemre osztom be.
És ezt sok kolléga megcsinálja, nem nagy dolog.

Na ezt csak azért írom, mert ha a mikrométeren az ezredek saccolásával nem foglalkoznánk akkor honnét lehetne azt megtudni, hogy a mikrométer példának okáért 5 ezredet csal.
Fogja a polgár a kulcsot és beállítja nullásra.
Tehát foglalkoztunk az ezredekkel is.
Műszaki érzék nélkül az ezredes mérőeszközzel sem megyünk semmire...

sasi

Az ötezredes hibát mérőhasábokkal lehet kimérni, egyébként félosztásnyi hibának nevezzük, mert ránézésre akár 6 ezred is lehet…
Természetesen saccolni én is szoktam, de csak saját használatra. „Érdekes” lenne, ha vizsgálati jegyzőkönyvbe ezredes eredményeket írnék, miközben a felsorolt mérőeszközök között csak századosak találhatóak…
Tulajdon képen csak azért merészeltem megszólalni, hogy kissé rávilágítsak némi önámításra!